După incidentul tragic din clubul "Colectiv" şi înăsprirea drastică a legislaţiei care a urmat, zeci de patroni de cluburi, restaurante, discoteci, dar şi ai unor firme din alte domenii de activitate se grăbesc spre sediul Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila pentru a se pune la punct cu autorizaţia de securitate la incendiu. Unii abia acum solicită această autorizaţie, alţii solicită consiliere pentru a finaliza mai repede demersuri deja începute. Angajaţii ISU îşi explică acest aflux fără precedent de cereri prin teama patronilor de noile sancţiuni prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 915 din 2015. Cea mai mare amendă pe care o poate aplica acum ISU pentru nereguli în domeniul autorizării se ridică la 100.000 lei (un miliard de lei vechi n.n.), aceasta putând fi însoţită şi de măsura complementară a închiderii activităţii.
Luni, 9 noiembrie, la Inspecţia de Prevenire, care îşi are sediul pe Str. Grădinii Publice, au sosit nu mai puţin de 50 de administratori de firmă, iar ieri, până la ora 12.00, deja veniseră 27.
"Nu toate construcţiile, amenajările şi instalaţiile se supun autorizării din punct de vedere al securităţii la incendiu", precizează colonelul Petre Chirţoc, adjunctul inspectorului şef al ISU "Dunărea" Brăila. Astfel, din cei 50 de administratori care au solicitat consiliere în ziua de luni, doar 20 s-au aflat în situaţia de a începe procedurile de autorizare.
În domeniul alimentaţiei publice, capacitatea locaţiei este unul dintre principalele criterii ce ţin de autorizarea eliberată de ISU. Astfel, necesită autorizaţie sălile de peste 200 de metri pătraţi sau sălile aglomerate, categorie la care se încadrează cele unde intră mai mult de 200 de persoane, fiecăreia revenindu-i mai puţin de 4 metri pătraţi.
Firmele care au nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu trebuie să deţină un proiect elaborat cu sprijinul unui specialist atestat. Din păcate, la nivelul judeţului şi municipiului Brăila există doar trei specialişti, astfel că, pe fondul solicitărilor multiple existente în momentul de faţă, procedura de autorizare poate să dureze destul de mult.