Zamfir a declarat ca, "in momentul de fata, cind pe piata romaneasca este deficit de forta de munca, in special de forta de munca avind o calificare, acesta crestere a salariului minim brut si urmatoarele care vor veni au ca scop principal incetarea migratiei fortei de munca locale in alte tari. Un alt factor pozitiv va fi ca, in viitor, nu vor mai exista persoane care sint salariate si, in acelasi timp, primesc si ajutoare sociale".
Zamfir a subliniat ca salariul minim brut lunar va creste la 540 de lei, incepind cu 1 octombrie anul acesta, urmind sa atinga 600 lei de la 1 ianuarie 2009. Daca economia va permite, a aratat sursa citata, "incepind cu anul 2010, salariul minim brut va creste cu cite 130 de lei anual in primii doi ani, si nu cu 100 de lei cit se stabilise initial. Cresterea accelerata a salariului minim va ajunge la un nivel de 1.325 lei, in anul 2014".
In Romania, salariul minim reprezinta, in acest moment, 31% din salariul mediu pe economie, iar modelul social european are stabilit ca raport intre salariul minim si salariul mediu pe economie, 50%. Asadar in UE, salariul minim reprezinta 50% din salariul mediu.
Pentru a putea face posibila atingerea parametrilor modelului social european, premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Muncii, Paul Pacuraru si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, alaturi de reprezentantii patronatelor - intre care si UGIR, reprezentata de catre presedintele George Constantin Paunescu - si ai sindicatelor, au hotarit, vineri 25 iulie, prin semnarea acordului, sustinerea unei politici coerente, pe termen mediu, de crestere accelerata a salariului minim in raport cu cistigul mediu brut.
Anul 2014, este considerat momentul cind si tara noastra va reusi sa atinga raportul de 50% intre salariul minim si salariul mediu brut.