Mergi la conţinutul principal

Patriarhul Rusiei, Aleksei al II-lea, a decedat

Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Aleksei al II-lea, a decedat vineri, la virsta de 79 de ani, a anuntat serviciul de presa al patriarhiei, citat de AFP.
"A murit", a declarat un membru al serviciului de presa, fara alte precizari.
"Sfintul patriarh a murit in resedinta sa din Peredelkino (in apropiere de Moscova, n. red.), dimineata", a precizat seful serviciului de presa, Vladimir Vighilianski, citat de agentiile ruse.

"Decesul patriarhului Aleksei al II-lea este o “pierdere mare” pentru Rusia", a declarat Putin

Premierul rus Vladimir Putin a declarat vineri ca decesul patriarhului rus Aleksei al II-lea este un "eveniment tragic" si o "mare pierdere" pentru Rusia, relateaza AFP.
"Era un suflet frumos. Este o mare pierdere", a adaugat Putin, citat de agentiile ruse, in cadrul unei intilniri cu omologul sau armean, Tigran Sarkisian, la sediul Guvernului rus din Moscova.
"Moartea patriarhului este un eveniment tragic", a precizat fostul presedinte, care a contribuit la refacerea, alaturi de Aleksei al II-lea, a influentei Bisericii Ortodoxe in Rusia.

Patriarhul Aleksei al II-lea, autor al reinstaurarii influentei Bisericii Ortodoxe ruse

Patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Aleksei al II-lea, care a decedat vineri la virsta de 79 de ani, a refacut influenta Bisericii Ortodoxe ruse si a intretinut relatii complexe cu catolicii, acuzati de prozelitism in Rusia, relateaza AFP.
Aleksei al II-lea, o persoana respectata de rusi si mereu prezenta in viata politica a tarii sale, a contribuit la reunificarea istorica a Bisericii sale cu Biserica Ortodoxa rusa din strainatate, la 17 mai 2007, punind asftel capat schismei de 80 de ani care dateaza de la revolutia bolsevica din 1917.
Relatiile sale cu strainatatea au fost marcate de o lunga perioada de raceala cu catolicii, pe care ii acuza de "prozelitism" in Rusia. El a refuzat sa il primeasca pe Papa Ioan Paul al-II-lea.
Relatia cu Vaticanul s-a imbunatatit dupa alegerea, in 2005, a lui Papa Benedict al XVI-lea. Pentru a inaugura acesta "deblocare" a legaturilor, Patriarhul Aleksei al II-lea a facut, in octombrie 2007, o vizita la catedrala Notre-Dame din Paris, aceasta fiind prima sa vizita oficiala intr-o tara occidentala.
Nascut la 23 februarie 1929, intr-o familie de origine rusa in orasul Tartu din Estonia, el a absolvit seminarul teologic in perioada lui Stalin casatorindu-se, asa cum permite religia ortodoxa. Aleksei Ridiguer a divortat ulterior, pentru a se calugari in 1961, in perioada campaniilor antireligioase ordonate de Nikita Krusciov. El a fost numit apoi episcop.
Aleksei al-II-lea a avut, sub regimul lui Leonid Brejnev, o cariera ecleziastica impresionanta, intr-o perioada in care Biserica Ortodoxa era controlata cu strictete de KGB, prelatii disidenti fiind trimisi in lagare.
Integrat in aparatul de stat si fiind un apropiat al puterii datorita functiei sale in Serviciul de relatii externe al Partriarhiei, viitorul partriarh nu risca sa aiba soarta acestora.
El a ajuns, in iunie 1990, in functia suprema, cu putin timp inainte de destramarea Uniunii Sovietice. El a fost perceput ca fiind candidatul cel mai adaptat transformarilor petrecute in timpul regimului lui Mihail Gorbaciov.
Aleksei al-II-lea a avertizat, inainte de alegerile prezidentiale din 1996, cu privire la intoarcerea comunismului marcat de represiuni violente impotriva clerului ortodox si i-a indemnat pe cetatenii rusi sa "faca o alegere buna", sustinindu-l implicit pe Boris Eltin, care urma sa cistige scrutinul.
Patriarhul Rusiei, considerat un apropiat al lui Boris Eltin si al lui Vladimir Putin, cu care avea intilniri frecvente, se foloseste de legaturile sale cu puterea pentru a reface influenta Bisericii Ortodoxe in Rusia si pentru a-i conferi proprietatea confiscata de bolsevici.
El a contribuit la reconstruirea catedralei Iisus Hristos Mintuitorul, care a fost dinamitata in perioada lui Stalin. Religia ortodoxa este promovata in scoli, in armata, in inchisori si in spitale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro