Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pastreaza-ti increderea. Nu ma mai huidui!

Mai tineti minte fata pe care a facut-o Nicolae Ceausescu pe 21 decembrie 1989, la mitingul din Piata Universitatii? Haide, ma, nu se poate sa nu fi vazut la televizor fazele alea cind lumea a inceput sa huiduie, sa urle de nebuna. Lui Ceausescu mai ca i-a cazut caciula de oaie de pe cap. Nu intelegea ce se intimpla, ce-au oamenii muncii cu el. Atunci, tov. Ceausescu a cuvintat acea propozitie care avea sa faca inconjurul patriei: "Aaaa-lo, aaaa-lo! Tovarasi, stati linistiti la locurili voastri!".
Dupa 16 ani, am revazut aceasta piesa, de teatru i-as putea spune, pe micile ecrane. Nu, nu era nici un miting in Piata Universitatii, iar lumea nu striga "Jos dictatorul!", pentru ca, totusi, presedintele tarii mai are juma' de mandat pina sa ajunga dictator. Similitudini ar fi citeva. A fost vorba tot despre o adunare spontana bine organizata, ca si pe 21 decembrie 1989, iar citeva elemente turbulente au inceput sa huiduie la adresa conducatorului iubit. Ca si Ceausescu, nici Basescu nu mai fusese luat cu 'Huooo!" in viata lui de cirmaci de nava, tara & partid. A ramas interzis. Iesea de la CNSAS, unde tocmai ii lasase fara serviciu pe Turianu si Ticu, iar acum se grabea spre Cotroceni, via Golden Blitz. Afara, adica in Piata, ca sa zic asa, vreo 50 de tineri il asteptau cu aplauze date dupa ceafa. SPP-istii nu stiau cum sa actioneze. Sa-i sopteasca presedintelui Basescu la ureche sa se pregateasca de fuga, pentru ca urmeaza sa vina elicopterul pe acoperisul CNSAS sau sa pactizeze cu revolutionarii si sa ocupe televiziunile ProTV, Antena 1, TVR1 si - de ce nu? - OTV. A urmat un moment de uluiala, de-a stat si motorul masinii prezidentiale. Basescu s-a uitat chioris la manifestanti, le-a luat numerele de pe tricou si cred ca pina sa urce grabit in masina i-a si dat ordin lui Timofte de la SRI sa dispuna ascultarea telefoanelor acestor tulburenti. Seara, la jurnalele de stiri, ma asteptam ca aud ca Basescu a fost capturat la Tirgoviste si ca urmeaza sa se stabileasca data procesului in cadrul caruia va fi ciuruit de plutonul de executie. Nu a fost asa, poate si pentru ca era 4 aprilie si nu 25 decembrie, asa cum s-a intimplat in decembrie '89. Nu-i nimic insa. Important este ca s-a creat un precedent. Prima dragoste, prima gagica dezvirginata, prima bataie luata de la tata si prima huiduiala nu se uita niciodata. Important pentru Basescu in acest moment mi se pare cum va reusi el sa gestioneze huiduielile. Caci nu se indoieste nimeni ca vor mai urma si alte aprecieri de acest gen. Personal, am sa tin cont de sfatul domnului presedinte Basescu si am sa-mi pastrez increderea in domnia sa. Asta cu conditia ca si dumnealui sa-mi pastreze un loc in primele rinduri, ca dupa ce, in 2004, l-am votat de doua ori in 2 saptamini, am o pofta de a huidui, de zici ca n-am mai huiduit nimic din decembrie '89. Huooooo!
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii