Pasiuni care aduc culoare în Brăila gri din jurul nostru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pasiuni care aduc culoare în Brăila gri din jurul nostru

În griul cotidian al Brăilei apar din când în când pete de culoare izvorâte din pasiuni frumoase. Preţ de câteva minute, culorile au pus stăpânire, de exemplu, joi după-amiază, pe chioşcul metalic din Grădina Mare, unde şi-au dat întâlnire doamnele din clubul "Poveştile Iei". Pasionate de cămăşile tradiţionale româneşti şi de complicatele motive cusute cu aţe colorate pe acestea, doamnele în cauză se întâlnesc periodic, pentru a învăţa una de la alta despre tehnicile coaserii, reînviind astfel o îndeletnicire ancestrală de pe meleagurile noastre. De data asta, şezătoarea lor a fost axată mai puţin pe meşteşugul în sine, având un scop subsidiar unei tehnici mult mai actuale: o şedinţă foto. Aşa se face că doamnele în cauză au încercat să aducă fiecare ce are mai frumos: ii cusute de ele personal sau ii mai vechi, moştenite de la bunici sau pur şi simplu achiziţionate de pe la sate. Au fost aduse inclusiv costume populare complete, de la ie până la fotă şi năframă. Îmbrăcate în superbele straie tradiţionale, doamnele "Poveştilor Iei" s-au lăsat fotografiate de membrii "Clubului Foto Instant Brăila". Astfel, pasiunea pentru iile româneşti s-a întâlnit, preţ de câteva zeci de minute, cu pasiunea pentru fotografie, încărcând atmosfera Grădinii Mari cu energie pozitivă.
Grupul "Poveştile Iei" fiinţează la Brăila de circa doi ani, sute de doamne din oraşul nostru, dar şi din Galaţi sau din localităţile rurale brăilene deprinzând aici priceperea de care e nevoie pentru realizarea unei ii tradiţionale. Corina Ciuraru, membru fondator al acestui grup pune la fel de multă pasiune în funcţionarea lui câtă pune şi în coaserea iilor. "Cu bucurie vă spun că în cadrul întâlnirilor de lucru pe care le organizăm lunar vin între 15 şi 50 de persoane. Niciodată nu am avut mai puţin de 15. În cadrul atelierului, doamnele află ce fel de pânză le trebuie, ce ace sunt cele mai bune, cum se croieşte un tipar şi multe alte astfel de lucruri", ne-a explicat Corina Ciuraru.
Sunt cazuri în care pasiunea trezită de iile tradiţionale duce la realizarea unor adevărate minuni, de către doamne care până mai ieri aveau o adevărată aversiune pentru cusut. "Pe mine nu m-aţi fi văzut cu un ac în mână. Asta până când am început să cos prima mea ie. M-a prins atât de mult această îndeletnicire încât e greu de explicat în cuvinte", ne-a spus brăileanca Magda Protopopescu, inginer de profesie. Ia pe care o purta aceasta era creaţie proprie. "E o ie specifică zonei comunei Mircea Vodă. Am cusut-o chiar eu, după un original. Culorile nu sunt chiar aceleaşi, am mai schimbat pe ici pe colo, am mai pus un turcoaz, un galben...", ne-a explicat, cu pasiune, Magda Protopopescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro