Mergi la conţinutul principal

Particularitati ale digestiei la ciine

Ciinele este un animal carnivor, gura lui avind o conformatie tipica pentru a sfisia, taia carnea si a sfarima oasele.
Masticatia (mestecarea) este rapida si sumara in cavitatea bucala nu se realizeaza nici un fel de digestie a alimentelor deoarece cantitatea de saliva este foarte redusa, iar ptialina (enzima care favorizeaza degradarea amidonului) este in concentratie foarte mica. Ca urmare, in cavitatea bucala are loc doar o inmuiere a alimentelor, apoi acestea sint expediate in stomac. Orificiul de la intrarea in stomac (cardia) este larg, ceea ce permite intrarea bucatilor mari de oase sau carne, dar permite si voma cu usurinta (ciinele nu mesteca, el sparge si inghite. ATENTIE LA OASELE DE PASARE).
Stomacul are o capacitate direct proportionala cu talia ciinelui, iar greutatea acestuia reprezinta 9 - 30% din masa corporala (in functie de rasa) cu o secretie abundenta si concentrata de acid clorhidric. Supraincarcarea stomacului la ciine produce intinderea ligamentelor gastrice, ceea ce poate duce la o torsiune a acestuia (rasucire) in jurul axei sale longitudinale, de regula de la dreapta la stinga, torsiune ce reprezinta o urgenta medicala veterinara.
Digestia la ciine este foarte lenta si diferentiata. La ciinele salbatic (care vineaza) dupa modul in care consuma prada se poate vedea, modul in care se realizeaza digestia si anume: la inceput sfisie abdomenul si consuma intestinele, organele (rinichi, ficat, inima, plamin), apoi sparge si rontaie oasele si la urma consuma carnea. De aici rezulta ca la inceput sint digerate organele si tesutul muscular, apoi tendoanele si oasele, digestia lor putindu-se face in citeva zile.
Daca digestia proteinei se realizeaza in stomac in mod corespunzator, grasimile si glucidele doar se restructureaza, ca apoi in intestinul subtire, sub actiunea secretiilor pancreasului si ale ficatului sa se desavirseasca actul digestiei. Intestinul subtire la ciine este scurt (de 5 ori lungimea corpului), timpul de retentie a alimentelor este redus, deci capacitatea de prelucrare este limitata. De aceea mincarea ciinelui trebuie sa fie redusa in volum si cu o valoare biologica ridicata pentru a fi valorificata eficient. Obiceiul de a hrani ciinele cu "ce se gaseste in casa" de a-l hrani dupa "poftele lui" sau de a-i administra dulciuri "drept recompensa" este daunator. Ciinele salbatic maninca o data pe zi sau o data la citeva zile. Ciinele domestic simte mirosurile de la bucatarie, mirosuri care ii excita secretiile digestive, de aceea va trebui hranit o data sau de 2 ori pe zi si totdeauna inainte de masa stapinului. Pentru a asigura o buna digestie va trebui sa stabilim ore fixe de administrare a hranei. Acest program este in functie de activitatea ciinelui si de programul stapinului si anume: pentru ciinele de paza hrana se administreaza dimineata si/sau la prinz, niciodata seara; pentru ciinii de apartament hrana se administreaza de obicei seara, eventual si la prinz.
Hranirea se va face in vase speciale, de preferinta vase de metal smaltuit sau inox pentru a putea fi usor spalate dupa fiecare hranire. Foarte important este ca vasul cu hrana sa ramina in fata ciinelui un timp limitat 30 - 60 min., dupa care acesta se ridica si se reaseaza la urmatoarea masa. In schimb vasul cu apa ramine la discretie, cu specificarea ca apa sa fie proaspata. Daca ciinele refuza mai multe mese consecutiv, inseamna ca exista probleme (bolnav) si trebuie consultat de medicul veterinar.
In concluzie, pentru o dezvoltare armonioasa a ciinelui este nevoie de o alimentatie rationala, igienica si echilibrata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro