* acesta există încă din luna august 2020, însă consilierii județeni au aprobat un act adițional, vineri, în cadrul unei ședințe extraordinare * după cum a explicat președintele CJ Brăila Francisk Chiriac, este vorba despre o majorare a sumei de finanțare pentru realizarea documentației tehnico-economice a proiectului privind reabilitarea drumului județean DJ203R
Consilierii județeni au aprobat o modificare a parteneriatului pe care Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Județul Brăila îl are cu Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est (ADR) pentru majorarea finanțării reabilitării unui drum județean. Acest lucru s-a întâmplat în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ Brăila ce a avut loc vineri, 16 aprilie. După cum reiese din raportul proiectului de hotărâre, totul a pornit de la o Ordonanță de Urgență a Guvernului, nr. 88/2020, care vizează anumite măsuri pentru acordarea unui sprijin financiar astfel încât UAT-urile să își pregătească portofoliul de proiecte în domenii strategice considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027. Sprijinul este destinat finanțării prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT 2014-2020) și Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).
În acest context, CJ Brăila a încheiat un parteneriat, în luna august 2020, cu ADR Sud-Est, pentru realizarea unui proiect care presupune acordarea unui sprijin la nivelul Regiunii Sud-Est pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de promovare 2021-2027 pe mai multe domenii. Mai exact: infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură; infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare).
Vineri, consilierii au aprobat un act adițional la acest parteneriat, care vizează proiectul Reabilitare drum județean DJ203R, ”în baza formei inițiale a Devizului General, datat iulie 2020, pus la dispoziție de SC Hentza Business SRL, prestatorul serviciilor de elaborare a documentației tehnico-economică, faza DALI”. Finanțarea pentru întocmirea documentației tehnico-economice a acestui proiect s-a aprobat, în conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului - condiții specifice de accesare a fondurilor din POAT 2014-2020. Astfel, pe 28 ianuarie 2021, a fost emisă o altă hotărâre a Consiliului Județean Brăila privind aprobarea documentației tehnico-economice faza DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții) și a indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea DJ203R.
Reprezentanții CJ Brăila informează că în perioada evaluării, printr-o adresă emisă de ADR Sud-Est, pe 8 aprilie, s-a comunicat posibilitatea suplimentării sprijinului financiar pentru documentația tehnico-economică aferentă acestei investiții, având în vedere că s-au înregistrat economii. De asemenea, s-a pus problema necesității semnării unui act adițional la acordul de parteneriat, până, cel târziu, 29 aprilie, data estimată pentru finalizarea procesului de evaluare a cererii de finanțare.
Despre ce sumă este vorba
Conform respectivei adrese a ADR, suma suplimentată este de 1.269.747,23 lei cu TVA, necesară pentru a putea asigura costurile documentației tehnico-economice, și va putea fi asigurată din finanțare nerambursabilă POAT. Urmare a suplimentării sprijinului financiar nerambursabil, valoarea totală eligibilă a proiectului devine 2.866.660,44 lei cu TVA, din care bani europeni - 2.809.327,23 lei cu TVA, iar contribuția CJ Brăila - 57.333,21 lei cu TVA, reprezentând 2% din valoarea totală eligibilă. Cheltuielile neeligibile reprezintă asistența tehnică din partea proiectantului la serviciile de elaborare a documentațiilor tehnico-economice faza DALI și faza Proiect Tehnic de Execuție și se vor asigura din bugetul propriu al județului.
”Acest proiect face referire la reabilitarea în totalitate a Drumului Județean DJ203R. Se mărește valoarea nerambursabilă cu aproape 13 miliarde lei vechi. Este un lucru bun”, le-a transmis colegilor, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, în timpul ședinței.
Proiectul a fost aprobat, însă fără voturile consilierilor PSD Mirela Chivu și Fănel Burtea, care au anunțat că nu participă la vot, dar și al liberalului Florin Cîrligea, care a absentat de la ședința extraordinară.