Mergi la conţinutul principal

Parteneriat pentru proiecte. CJ Brăila a bătut palma cu ADR Sud-Est

* acesta există încă din luna august 2020, însă consilierii județeni au aprobat un act adițional, vineri, în cadrul unei ședințe extraordinare * după cum a explicat președintele CJ Brăila Francisk Chiriac, este vorba despre o majorare a sumei de finanțare pentru realizarea documentației tehnico-economice a proiectului privind reabilitarea drumului județean DJ203R

 

Consilierii județeni au aprobat o modificare a parteneriatului pe care Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Județul Brăila îl are cu Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est (ADR) pentru majorarea finanțării reabilitării unui drum județean. Acest lucru s-a întâmplat în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ Brăila ce a avut loc vineri, 16 aprilie. După cum reiese din raportul proiectului de hotărâre, totul a pornit de la o Ordonanță de Urgență a Guvernului, nr. 88/2020, care vizează anumite măsuri pentru acordarea unui sprijin financiar astfel încât UAT-urile să își pregătească portofoliul de proiecte în domenii strategice considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027. Sprijinul este destinat finanțării prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT 2014-2020) și Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).

În acest context, CJ Brăila a încheiat un parteneriat, în luna august 2020, cu ADR Sud-Est, pentru realizarea unui proiect care presupune acordarea unui sprijin la nivelul Regiunii Sud-Est pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de promovare 2021-2027 pe mai multe domenii. Mai exact: infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură; infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare).

Vineri, consilierii au aprobat un act adițional la acest parteneriat, care vizează proiectul Reabilitare drum județean DJ203R, ”în baza formei inițiale a Devizului General, datat iulie 2020, pus la dispoziție de SC Hentza Business SRL, prestatorul serviciilor de elaborare a documentației tehnico-economică, faza DALI”. Finanțarea pentru întocmirea documentației tehnico-economice a acestui proiect s-a aprobat, în conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului - condiții specifice de accesare a fondurilor din POAT 2014-2020. Astfel, pe 28 ianuarie 2021, a fost emisă o altă hotărâre a Consiliului Județean Brăila privind aprobarea documentației tehnico-economice faza DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții) și a indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea DJ203R.

Reprezentanții CJ Brăila informează că în perioada evaluării, printr-o adresă emisă de ADR Sud-Est, pe 8 aprilie, s-a comunicat posibilitatea suplimentării sprijinului financiar pentru documentația tehnico-economică aferentă acestei investiții, având în vedere că s-au înregistrat economii. De asemenea, s-a pus problema necesității semnării unui act adițional la acordul de parteneriat, până, cel târziu, 29 aprilie, data estimată pentru finalizarea procesului de evaluare a cererii de finanțare.

 

Despre ce sumă este vorba

Conform respectivei adrese a ADR, suma suplimentată este de 1.269.747,23 lei cu TVA, necesară pentru a putea asigura costurile documentației tehnico-economice, și va putea fi asigurată din finanțare nerambursabilă POAT. Urmare a suplimentării sprijinului financiar nerambursabil, valoarea totală eligibilă a proiectului devine 2.866.660,44 lei cu TVA, din care bani europeni - 2.809.327,23 lei cu TVA, iar contribuția CJ Brăila - 57.333,21 lei cu TVA, reprezentând 2% din valoarea totală eligibilă. Cheltuielile neeligibile reprezintă asistența tehnică din partea proiectantului la serviciile de elaborare a documentațiilor tehnico-economice faza DALI și faza Proiect Tehnic de Execuție și se vor asigura din bugetul propriu al județului.

”Acest proiect face referire la reabilitarea în totalitate a Drumului Județean DJ203R. Se mărește valoarea nerambursabilă cu aproape 13 miliarde lei vechi. Este un lucru bun”, le-a transmis colegilor, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, în timpul ședinței.

Proiectul a fost aprobat, însă fără voturile consilierilor PSD Mirela Chivu și Fănel Burtea, care au anunțat că nu participă la vot, dar și al liberalului Florin Cîrligea, care a absentat de la ședința extraordinară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro