Parlamentul trebuie să rămână bicameral | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parlamentul trebuie să rămână bicameral

Diaconescu a spus la Realitatea FM că este de acord ca Parlamentul să rămână bicameral. "Da. Dar să vedem în ce măsură vor asigura reprezentativitatea pentru viitor aceste două Camere. Oricum, trebuie schimbată şi legea electorală. După părerea mea, această lege electorală, care asigură prezenţa în Parlament a celor care au venit pe locul doi sau trei într-o campanie electorală, este evident imorală", a declarat senatorul.

El a mai spus că eficientizarea Parlamentului nu poate fi privită doar din punctul de vedere al reducerii numărului de parlamentari. Diaconescu a spus că există "constrângeri europene" pentru regionalizare, iar noua structură administrativă va trebui să se reflecte în componenţa Parlamentului. "Deci descentralizarea în ideea împărţirii teritoriale a României pe alte criterii decât cel al judeţelor. Această regionalizare, în mod natural, trebuie să aibă o reflectare în reprezentarea parlamentară. Cum se va face, rămâne de văzut", a spus independentul.

Diaconescu a mai opinat că reforma Constituţiei trebuie să aibă în vedere nu numai organizarea Parlamentului, ci şi raportul între instituţiile statului, dând ca exemplu faptul că "prea des" Curtea Constituţională intervine pe chestiuni punctuale, un semnal că mecanismele nu funcţionează corespunzător. "Încă avem nevoie de adaptarea Constituţiei la prevederile Tratatului de la Lisabona, mai ales în ce priveşte anumite delegări de suveranitate, pe politică externă de exemplu, pe care nu le avem reflectate corespunzător. Sunt multe lucruri, nu numai raporturile de putere. Suntem obsedaţi de putere. Care domină pe cine?", a mai spus senatorul.

Referitor la subiectul viitorului partid de independenţi, Diaconescu a arătat că impresia pe care o are e că noua formaţiune se coagulează, dar că "supără pe toată lumea", lucru care îl face să fie din ce în ce mai convins de "utilitatea unui asemenea demers politic". Senatorul a spus că vede formaţiunea ca una care să îmbrăţişeze "a treia cale pe care Tony Blair, în anii 90, a reuşit să o impună în Marea Britanie". "Este ceea ce doresc eu. Ce va ieşi, vom vedea", a explicat acesta. Diaconescu nu a exclus compatibilitatea între această formaţiune de stânga şi partidul aflat acum la guvernare. "Dar fiind o situaţie complicată în România, mi se pare că din punct de vedere pragmatic, putem trece peste limitele ideologice", a opinat Diaconescu.
Întrebat dacă va fi vicepreşedintele lui Gabriel Oprea, Diaconescu s-a arătat deranjat că discuţia se poartă în aceşti termeni. "Şi nu eşti vicepreşedintele cuiva, eşti sau nu desemnat într-un partid a fi într-o poziţie decizională, funcţie de voinţa tuturor. Nu poţi să fii al cuiva".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro