Aprobarea tratatului, cu 551 de voturi pentru, a fost primita cu ovatii din partea deputatilor.
Parlamentarii din partea partidului antieuropean Liga Nordului au votat textul dar au ramas asezati pe scaune.
Liga Nordului, principalul aliat al premierului Silvio Berlusconi, a aprobat in cele din urma textul, desi ceruse ca aprobarea Tratatului sa fie supusa unui referendum, denuntind un "abandon al suveranitatii".
"Aprobarea in unanimitate a ratificarii Tratatului de la Lisabona contribuie la reinnoirea prestigiului Italiei", a declarat, intr-un comunicat, presedintele Republicii, Giorgio Napolitano, care trebuie sa promulge lege care ratifica acest document.
Aceasta ratificare are loc intr-un moment in care relatiile dintre Roma si Bruxelles au devenit tensionate de la revenirea la guvernare a lui Silvio Berlusconi, mai ales in ceea ce priveste lupta impotriva imigratiei clandestine si a problemei deseurilor de la Neapole (sud).
"Sint bucuros ca Guvernul, majoritatea si opozitia au reusit sa ajunga la un punct de vedere comun privind o problema atit de importanta pentru viitorul tarii", a adaugat el.
"Ratificarea tratatului are loc la doar doua luni de la instalarea noului Guvern, confirmind angajamentul fortelor politice fata de procesul de integrare europeana", a subliniat ministrul italian de Externe, Franco Frattini.
Aprobarea Tratatului este "expresia unei frumoase pagini care reflecta traditia tarii noastre, membru fondator al Uniunii Europene", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Gianfranco Fini.
Viitorul Tratatului de la Lisabona depinde de Irlanda, care l-a respins in cadrul unui referendum, la 12 iulie, cu 53,4 la suta din voturi, impingind Europa intr-o noua criza institutionala.