Parlamentul European a aprobat masurile de combatere a imigratiei ilegale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parlamentul European a aprobat masurile de combatere a imigratiei ilegale

Europarlamentarii au decis, miercuri, ca imigrantii ilegali pot fi detinuti pentru o perioada de cel mult 18 luni si ca acestia risca o interdictie de acces in spatiul comunitar de pina la cinci ani, decizie care submineaza drepturile omului, potrivit militantilor, relateaza Reuters.
Dupa aproape trei ani de dezbateri, ministrii comunitari de Interne au aprobat masura la inceputul acestei luni.
Eurodeputatii au aprobat legea cu 369 de voturi pentru, 197 impotriva si 106 abtineri.
Perioada de detentie de pina la 18 luni este mai lunga decit cea maxima actuala prevazuta in doua treimi din cele 27 de state membre UE. Desi statele UE pot mentine o limita mai redusa daca doresc, organizatiile pentru drepturile omului sustin ca aceasta va incuraja autoritatile sa retina mai multi imigranti ilegali.
"Credem ca textul aprobat astazi de Parlamentul European nu garanteaza returnarea imigrantilor ilegali in conditii de siguranta si demnitate", a apreciat Amnesty International intr-un comunicat. "Acesta stabileste un exemplu gresit".
Comisia Europeana estimeaza ca in spatiul comunitar se afla circa opt milioane de imigranti ilegali. Peste 200.000 au fost arestati in UE in prima jumatate a lui 2007 si mai putin de 90.000 expulzati.
Copiii pot fi de asemenea retinuti, potrivit noului text, care spune ca acest lucru trebuie sa se intimple pe o perioada cit mai scurta.
In prezent, limita de detentie variaza in statele membre UE. Imigrantii ilegali nu pot fi retinuti mai mult de 40 de zile in Spania si un an in Ungaria, conform datelor CE.
Germania are deja o perioada maxima de 18 luni, in timp ce opt state UE, care au limite mai mari sau nu prevad deloc acest lucru, trebuie sa introduca noile limite adoptate de UE.
Noua limita se va baza pe o prima perioada de sase luni, care poate fi prelungita pina la 18 luni in anumite conditii, inclusiv daca imigrantul ilegal nu vrea sa coopereze.
Noua lege, pe care cele 27 de state UE vor trebui sa o implementeze in doi ani, stabileste de asemenea drepturi pentru imigrantii ilegali, inclusiv dreptul de a face apel la decizia de expulzare, precum si dreptul ca decizia sa fie revizuita de un judecator.
Marea Britanie si Irlanda, care nu fac parte din spatiul Schengen fara frontiere, nu vor implementa noua lege. Danemarca va decide in decurs de sase luni daca o aplica sau nu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro