* Aurel Simionescu, actual senator PSD, venea si el cu promisiunile sale, in noiembrie 2004 - "Avem mai multe probleme, a caror rezolvare o consideram prioritara, si pentru care dorim sa initiem asemenea acte legislative. As enumera rezolvarea problemei structurii redeventei din Insula Mare, din care dorim sa obtinem o parte, pentru judet, valorificarea Insulei Mici, ca parc natural si zona protejata, si acestea pot fi facute rapid. Alte prioritati, dar in plan general, se refera la amendarea legislatiei actuale din domeniul administratiei, invatamintului si sanatatii". Promisiuni neonorate.
Presedintele PSD Braila, Aurel Simionescu, candidat la Senat, a
precizat ca suma necesara, pentru reabilitarea intregii retele de
drumuri din Insula Mare este de circa 200 miliarde lei: "Reabilitarea
acestor drumuri este legata si de proiectul de amenajare a asezarii de vacanta Blasova si, in plus, mai avem de facut si drumul ce
pleaca din magistrala, spre Frecatei. Pina acum am facut drumul Frecatei- Salcia- Agaua, pe SAPARD, si am facut si Marasu - Bandoiu, care sint acum drumuri bune. Costurile totale ar insemna circa 180 miliarde lei, pentru magistrala, facuta ca la carte, plus 25 miliarde pentru Frecatei, deci o suma de circa 200 miliarde ar ajunge". Aurel Simionescu era de parere ca, la finele urmatorului mandat, ar trebui ca toate localitatile resedinta de comuna, de la nivelul judetului, sa beneficieze de apa potabila curenta: "In ceea ce priveste furnizarea de apa potabila, noi estimam ca pe doua programe importante pe care le-am accesat, avem o solutie pe zona Braila Sud, care inseamna alimentarea a circa 24 localitati, o noua statie de captare la Stancuta si dupa aceea, alimentarea cu apa a localitatilor Insuratei, Ciocile, Rosiori, Baraganu, Ulmu, Zavoaia etc. O treime din judet este acum alimentata cu apa, pe statia de la Gropeni, circa 40% ar insemna aceasta alimentare din sud si ramine de rezolvat problema pentru partea de nord a judetului, Maxineni, Silistea, Salcia etc. Aceasta zona o dorim alimentata, deocamdata, cu apa din puturi forate. In mod normal, anul 2008 ar trebui sa ne gaseasca cu apa curenta cel putin in toate localitatile resedinta de comuna". Ar trebui, dar avem dubii ca acest lucru se va intimpla.
"Un proiect de lege privind consilierea tinerilor parinti, pentru evitarea violentei impotriva copiilor"
* Mihai Tudose, deputat PSD, promitea o lege privind combaterea violentei impotriva copiilor. "O asemenea initiativa este deja elaborata, dar nu am depus-o, asteptind urmatoarea legislatura. Este vorba despre un proiect de lege privind consilierea tinerilor parinti, pentru evitarea violentei impotriva copiilor. Proiectul respectiv prevede ca tinerii parinti sa fie consiliati, imediat dupa nasterea copilului, privind relatia cu acesta si a fi facuti sa inteleaga ca nu bataia este solutia pentru educarea acestuia, si pentru a-l pedepsi, pentru diverse greseli pe care le face. Mai mult, dorim ca tinerii parinti sa fie indrumati si sa li se explice ca degeaba bati un copil mic, care nu intelege de ce este lovit, fiindca astfel nu rezolvi nimic". Nu am auzit despre aceasta lege.
Deputatul Tudose considera ca, printre prioritatile autoritatilor locale, dar si ale parlamentarilor de Braila, pentru mandatul acesta, ar trebui sa se afle rezolvarea problemei drumurilor foarte proaste care fac legatura intre localitatile aflate in Insula Mare a Brailei: "Pina la sfirsitul mandatului viitor, va pot spune ca se va rezolva problema drumurilor din Insula, care acum sint sub orice critica si care fac aproape imposibila legatura cu municipiul. Acestea sint o prioritate pe zona". Mai asteptam, mai este pina la finele mandatului. Precizam ca deputatul Mihai Tudose n-a votat legea care prevede statutul parlamentarilor.
"O initiativa legislativa pe care o am in vedere se refera la repartitia fondurilor bugetare pe baza de concurs"
* Alin Teodorescu, deputat PSD, visa in campanie la un alt tip de alocare a fondurilor: "O initiativa legislativa pe care o am in vedere se refera la repartitia fondurilor bugetare pe baza de concurs, si nu prin alocare administrativa. Spre exemplu, daca Ministerul Sanatatii are la dispozitie 100 miliarde lei, pentru spitale, ele nu trebuie impartite, ca pina acum, pe baza de cereri, ci pe baza de concurs, exact ca fondurile PHARE: spitalele isi fac dosare de concurs, cine iese cistigator, bine, cine nu, ia praful de pe toba. La fel ar trebui sa se procedeze si cu consiliile judetene, si cu primariile. Este un proiect de lege la care lucrez de 3 luni, si sper sa fie aprobat in Parlament" - Nu s-a aprobat.
Alin Teodorescu mai sustinea ca trebuie lucrat la stabilitatea organizatorica, in invatamintul preuniversitar: "Partea rea este ca exista o anumita instabilitate organizatorica, si asta s-a vazut, cam din 1994, incoace. Dupa parerea mea, in 2007-2008, sistemul se va pune la punct". Asteptam cu nerabdare.
Deputatul Teodorescu milita si pentru atragerea investitorilor straini: "Timp de 12 ani, Braila a fost orasul in care investitorii romani si straini nu au putut sa intre, iar rezultatele le vedem. Am fost cu un prieten pe faleza Dunarii, in municipiu, si m-am ingrozit de ce am vazut. Jumatate din faleza este distrusa, patinoarul este distrus, Zona Libera reprezinta un gard, care inconjoara niste iarba. Stadionul de atletism, cind m-am dus acolo, nu mi-a venit sa cred cum arata. Stiti ce greu se face un stadion, stiti ce greu se face un patinoar? Ca esti PNL, ca esti PD, ca esti PSD, nu are importanta, atitudinea este cea care conteaza. Cine a condus orasul pina acum, l-a condus cu spatele la dezvoltarea sa economica". Parca ar descrie Braila anului 2006. Declaratia este datata noiembrie 2004.
"O initiativa legislativa privind confiscarea tuturor averilor dobindite fara just temei"
* Daniela Buruiana, candidat pe listele PRM - "Prioritara pentru mine, in viitorul mandat, va fi o initiativa legislativa privind confiscarea tuturor averilor dobindite fara just temei. Si aici intra toate averile derbedeilor si borfasilor care au furat si au tilharit Romania, in ultimii 15 ani, impreuna cu institutiile statului. Ma refer la SRI care, prin lege, are obligatia sa monitorizeze si sa informeze opinia publica cu privire la toate actele de acest gen, care aduc atingere sigurantei nationale, Parchetul General, Justitia, in general, Politia, care stau la baza functionarii unei societati democratice. Implicit, consider necesara o reformare a institutiilor amintite, pentru ca altfel nu putem vorbi despre o adevarata democratie, in Romania". E mica, dar e a noastra.
"Voi incerca sa reprezint cu cinste judetul, sa ma bat pentru Braila"
Iata, in continuare, si mesajele catre electorat ale unora dintre cei mentionati anterior, dupa ce au aflat ca au fost alesi:
* Gabriel Sandu, deputat PNL - "Eu multumesc brailenilor pentru increderea acordata. Voi incerca sa respect promisiunile pe care le-am facut si sa promovez in Parlament legi care sa fie benefice Brailei"
* Dan Sabau, senator PNL de Braila - "Voi incerca sa reprezint cu cinste judetul, sa ma bat pentru Braila si daca vor aparea alte situatii de genul Insula Mare a Brailei, Insula Mica a Brailei, cele 1000 ha, voi incerca sa mobilizez populatia Brailei, pentru a lua atitudine, in fata a astfel de abuzuri".
* Horia Vasioiu, deputat PD de Braila - "Mesajul meu catre braileni este ca voi face ceea ce am promis in campania electorala, si ma voi tine de cuvint. Chiar daca nu vom fi la guvernare, noi ne vom tine de capul celor care vor fi, pina vom rezolva problemele Brailei"
* Mihai Tudose, deputat PSD - "Responsabilitatea acestui nou Parlament si Guvern este infinit mai mare decit cea a Parlamentului si Guvernului anterior. Neminimalizind importanta mandatului care a asigurat pregatirea integrarii in UE, noul Parlament si Guvern vor fi cele care vor realiza propriu-zis aceasta integrare, recunoasterea definitiva a Romaniei si a romanilor si incheierea, dupa 15 ani, a tranzitiei. Am ajuns la virsta majoratului, ceea ce inseamna libertatea si responsabilitatea definitiva"
* Aurel Simionescu, posibil senator PSD - "Vom fi in continuare in slujba Brailei, ne vom zbate ca aceasta continuitate sa aduca mai mult bine pentru Braila, proiectele incepute vor continua si altele noi vor demara, in urmatorii 4 ani. Eu sper ca in anul 2008, Braila sa arate mai bine, brailenii sa fie mai veseli si mai zimbitori".
* Alin Teodorescu, deputat de Braila - "Le multumesc din tot sufletul brailenilor si ii asigur ca nu ii vom dezamagi"
* Daniela Buruiana - Aprodu, deputat PRM de Braila - "Doresc sa multumesc celor care si-au dat votul PRM si sa fie convinsi ca nu vor fi deceptionati, si nu vor regreta ca au avut incredere in noi. PRM va duce in continuare lupta impotriva coruptiei si a tradarii de tara".
Daca parlamentarii de Braila au reprezentat cu cinste electoratul care i-a trimis in Parlament, poate hotari fiecare dintre braileni. Interesant, si chiar reprezentativ, am spune, este insa atitudinea de acum a deputatului Gabriel Sandu, care, nemultumit ca este intrebat de facilitatile pe care si le-au acordat singuri parlamentarii, a comentat: "Cind noi ne ridicam in picioare, toata lumea trebuie sa ne asculte. Noua nu trebuie sa ne spuna nimeni ce sa facem".
Este vorba despre acelasi om care, in campania electorala, casca gura la tot ce-i spuneau brailenii, si chiar isi nota, pentru a nu uita problemele de pe agenda cetateanului. Se pare insa ca, dupa ce a fost ales, a uitat agenda, pe undeva. Si nu numai el...