Parlamentarii de Brăila sunt reticenţi în privinţa recentei iniţiative a preşedintelui României, Traian Băsescu, de a organiza un referendum pe tema parlamentului unicameral şi a reducerii numărului de parlamentari la 300. Ei susţin că nu este momentul potrivit pentru a discuta despre această chestiune şi cu atât mai puţin de a organiza un referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale. Mai mult, ei consideră că argumentul cu economia făcută la buget nu ţine, dat fiind că reducerile de cheltuieli nu ar fi atât de mari încât să scoată România din criză. Unii dintre parlamentari cred că o astfel de dezbatere poate fi organizată, însă pe îndelete, nu în grabă, cum vrea Traian Băsescu.
Spre exemplu, deputatul PSD Cristian Rizea nu exclude complet ideea unei dezbateri pe tema propusă de preşedinte, însă crede că aceasta nu trebuie făcută pe genunchi, pentru interesul electoral al acestuia, ci eventual, după alegerile prezidenţiale: "Este o nadă electorală marca Traian Băsescu, este acelaşi stil caracteristic, un artificiu prin care vrea să mai obţină încă cinci ani funcţia de preşedinte. Un calcul făcut de revista «Capital» arată că economia făcută prin reducerea numărului Camerelor Parlamentului ar fi de circa 34 de milioane de euro, anual, în condiţiile în care, spre exemplu, Ministerul Turismului are un buget anual de 100 de milioane de euro. Nu cred că această chestiune reprezintă ieşirea din criză, dar, în principiu, o dezbatere privind Constituţia ar trebui făcută, însă la modul serios, cu participarea tuturor celor implicaţi şi nu acum, pe loc, pentru că preşedintele Băsescu mai vrea să obţină un mandat. Este o iniţiativă cusută cu aţă albă. Şi aş mai adăuga un singur lucru: acum câţiva ani, Emil Boc scria în teza sa de doctorat, citez, «controlul legislativului asupra executivului se realizează mult mai eficient prin două Camere ale Parlamentului, decât prin una singură»".
Deputatul PNL Diana Tuşa este şi ea de părere că Parlamentul unicameral nu este acum o temă de dezbatere prioritară pentru români: "Nu cred că este momentul să discutăm despre acest lucru. Aşa cum s-a observat în cei 5 ani de mandat ai preşedintelui Băsescu, acesta aduce în dezbatere teme care nu sunt pe agenda românilor. Eu prefer să discut despre reducerea salariilor, despre creşterea impozitelor cu 20%, potrivit noilor reglementări emise de Guvern şi despre faptul că, potrivit organizaţiilor internaţionale, măsurile anticriză luate de Boc sunt cele mai puţin eficiente. Despre asta aş vrea să vorbim şi asta aş vrea să încercăm să corectăm".
Senatorul PSD Ion Rotaru, la rândul său, acceptă ideea unei dezbateri pe tema parlamentului uninominal, dar nu făcută acum, la comanda electorală a preşedintelui Băsescu: "Cred că e o temă electorală şi mi se pare anormal să ai un referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale, ar fi din start o discriminare, pentru că unul dintre candidaţi vine cu o temă majoră, iar restul, pun în discuţie cu totul alte teme. Propunerea, ca atare, este interesantă, este de pus în dezbatere publică, dar şi a specialiştilor, putem să luăm în calcul diferite variante de parlament, unicameral sau bicameral, dar nu acum, imediat. Subscriu la ideea că Parlamentul trebuie puţin ajustat, dar eu cred că starea în care se află la acest moment România, din punct de vedere al democraţiei, nu ne pune în situaţia de a avea un Parlament unicameral. În plus, ideea că s-ar face astfel economie este falsă, pentru că nu această economie ar rezolva problemele economice ale României. Dacă ar fi după domnul Băsescu, el nici nu şi-ar dori Parlament, ar prefera să-i numească el pe parlamentari".
"El, dacă s-ar putea, ar prefera un Parlament fără niciun fel de Cameră, eventual un grup consultativ pe lângă el, oameni docili"
Deputatul PSD Viorel Balcan a fost singurul dintre cei contactaţi care s-a declarat în favoarea ideii de parlament unicameral: "Această dorinţă a avut-o PSD-ul cu mulţi ani în urmă şi este o dorinţă a clasei politice româneşti de a se trece la parlament unicameral. Cu această ocazie, se vor diminua substanţial şi cheltuielile cu legislativul. Nu sunt însă de acord cu ideea de a se organiza referendumul pentru ca poporul să se pronunţe în această privinţă, concomitent cu alegerile prezidenţiale. Nu este momentul potrivit pentru aşa ceva. Oricum, chiar dacă s-ar decide acum trecerea la parlament unicameral, nu se va putea pune în practică acest lucru de a doua zi, un timp va mai trece. Deci, eu zic că din 2012, 2014, putem lucra pe acest sistem".
Senatorul PNL Constantin Cibu şi deputatul PDL Eugen Bădălan nu au putut fi contactaţi.
În ceea ce-l priveşte, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, aflat ieri, la Brăila, a declarat că lansarea temei amintite este o nouă încercare a lui Traian Băsescu de a abate atenţia opiniei publice de la adevăratele probleme ale acestei perioade. Iliescu este de părere că, acum, Băsescu ar trebui să vină şi să le prezinte românilor bilanţul activităţii sale din cei cinci ani de mandat dar, în condiţiile în care nu are ce prezenta, este firesc să încerce să lanseze astfel de teme, care să mute atenţia românilor de la subiectele care dor. Mai mult, în opinia liderului PSD, parlamentul bicameral este forma de legislativ adoptată de cele mai multe ţări pentru că, în timp, aceasta s-a dovedit cea mai bună: "De fapt, este o anumită repulsie a domnului Băsescu faţă de Parlament, îl deranjează Parlamentul. El dacă s-ar putea, ar prefera un Parlament fără niciun fel de Cameră, eventual un grup consultativ pe lângă el, oameni docili, cărora să le dea dispoziţii şi să facă o comisie de-asta care îi prezintă nişte lucruri. Deci, comisiile prezidenţiale astea să fie, el să nu mai aibă Parlament. E cam jenant un Parlament care să aibă şi opinii, să aibă şi păreri, dar asta înseamnă Constituţia ţării. El atacă bazele Constituţiei ţării, este capitolul privind Parlamentul României, cele două Camere şi atribuţiile lor".