Parlamentarii de Brăila au sărit în sus de bucurie după căderea Guvernului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii de Brăila au sărit în sus de bucurie după căderea Guvernului

Moţiunea de cenzură "11 împotriva României" a fost adoptată ieri, 254 de parlamentari votând "pentru", în timp ce 176 au votat "împotrivă", iar patru voturi au fost anulate, dintr-un total de 448 de parlamentari prezenţi şi un număr de 434 voturi valabil exprimate.
Parlamentarii de Brăila - cu excepţia, probabil, a deputatului PDL Eugen Bădălan - sunt mulţumiţi de rezultatul moţiunii de cenzură discutate ieri în Parlament, care a dus la căderea Guvernului Boc. Aleşii PSD şi PNL speră acum, pentru ca victoria să fie completă, ca preşedintele Traian Băsescu să accepte existenţa unei noi majorităţi parlamentare, care nu include PDL-ul şi să nu tergiverseze formarea unui nou guvern. Iată, însă şi declaraţiile parlamentarilor de Brăila, care au putut fi contactaţi ieri, după anunţarea rezultatului votului în Legislativ:
* Ion Rotaru, senator PSD - "Este pentru prima dată când trece o moţiune de cenzură. Dacă discutăm despre succesul acestui act democratic prin care Parlamentul a retras sprijinul Guvernului, cred că se poate concluziona că a funcţionat democraţia. Sigur, putem discuta despre consecinţele căderii Guvernului Boc, care, într-o primă fază, ar putea fi neplăcute. Probabil că, în cel mai scurt timp, preşedintele României va convoca partidele la consultări şi în termenul legal de maximum 10 zile, acesta trebuie să anunţe noul premier. La rândul său, prim-ministrul propus va avea la dispoziţie alte zece zile, pentru a-şi forma echipa guvernamentală. Desigur, aceste lucruri se pot petrece mult mai repede".
* Mihai Tudose, deputat PSD - "Important este ce facem în continuare, în etapa următoare şi dacă reuşim să aşezăm lucrurile pe un făgaş normal. Indiferent ce jocuri politice fac unii sau alţii, ţara trebuie guvernată, iar dacă Parlamentul a considerat că Guvernul Boc nu mai reprezintă electoratul, e important ca noul Guvern să nu fie unul de două zile sau două luni, de tip pompier. Printre alte sarcini importante ale viitorului Guvern se află închiderea anului fiscal şi întocmirea proiectului de buget pentru anul viitor. Una este să corectezi ceva făcut strâmb din start şi alta este să pleci de la bun început cu ceva bine făcut".
* Viorel Balcan, deputat PSD - "După 20 de ani de democraţie, un guvern cade la vot, după depunerea unei moţiuni de cenzură. PSD a votat moţiunea depusă de PNL şi UDMR. Au fost prezenţi aproape toţi parlamentarii PSD, PNL şi UDMR. Astăzi după-amiază, probabil, PSD şi PNL vor anunţa o nouă majoritate parlamentară şi preşedintele României, potrivit obligaţiei constituţionale, va anunţa un nou premier".
* Cristian Rizea, deputat PSD - "S-a făcut ceea ce trebuia să se facă, ceea ce era previzibil. Noi sperăm ca preşedintele Băsescu să accepte propunerea noii majorităţi parlamentare, formate din PSD, PNL şi UDMR, de a avea un guvern de tehnocraţi, care să gestioneze situaţia în următoarele zile şi să asigure corectitudinea alegerilor. După alegerile prezidenţiale, când Mircea Geoană va deveni preşedintele României, vom avea şi un guvern politic"
* Diana Tuşa, deputat PNL - "Nu pot decât să vă citez un mesaj primit de la cineva din colegiul meu, care ne felicita pentru reuşita de astăzi şi ne cerea să reparăm greşelile făcute de Guvernul Boc. Sper ca preşedintele Traian Băsescu să accepte un premier şi un guvern de tehnocraţi, care să dea soluţii la problemele cauzate de criza economică, soluţii care trebuia găsite şi aplicate de un an de zile".
Senatorul PNL Constantin Cibu şi deputatul PDL Eugen Bădălan nu au putut fi contactaţi.

Guvernul demis nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege

Ce înseamnă, de fapt, căderea actualului Executiv? Înseamnă că avem un Guvern interimar, care nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege, potrivit Constituţiei, în interiorul mandatului interimar care este de 45 de zile şi care expiră între cele două tururi de scrutin ale prezidenţialelor.
Potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea Guvernului, "în cazul încetării mandatului său, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi".
Actul normativ invocat prevede că, în această perioadă, Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege. De pildă, legea bugetului pe anul viitor nu poate fi adoptată de un astfel de Cabinet.
Potrivit Constituţiei, Guvernul este demis în situaţia în care Parlamentul retrage încrederea acordată, prin adoptarea unei moţiuni de cenzură. În această situaţie, Legea fundamentală prevede că preşedintele României desemneaza un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, care urmează a fi dezbătute de Camerele Parlamentului, în sedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere pentru noul Guvern în termen de 60 de zile de la prima solicitare, după ce parlamentarii au respins cel puţin două solicitări de învestire a Guvernului, şeful statului poate să dizolve Parlamentul şi urmează să fie organizate alegeri anticipate. Legislativul nu poate fi însă dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui României.
Toate aceste prevederi constituţionale şi legale pot fi interpretate în chei diferite, câtă vreme interimatul actualului Guvern expiră la 27 noiembrie, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale, iar în jurul datei de 20 decembrie începe un nou mandat prezidenţial. Cu alte cuvinte, Cabinetul demis Boc II poate sta în funcţie până după primul tur al prezidenţialelor, iar dacă între timp nu apare o propunere de nou Executiv, noua guvernare - fie ea de coaliţie sau minoritară - se tranşează odată cu alegerea şefului statului. Între timp, preşedintele în funcţie, deşi nu poate dizolva Parlamentul, este cel care desemnează premierul. Campania pentru alegerea preşedintelui ar putea fi marcată, în acest caz, de formarea unor coaliţii guvernamentale sau doar parlamentare.

 

"Am pierdut o bătălie, dar nu şi războiul"
* a susţinut premierul Emil Boc

Premierul Emil Boc a declarat, după adoptarea moţiunii de cenzură care a dus la demiterea Guvernului, că PNL şi PSD au adoptat moţiunea pentru că parlamentarii celor două partide au vrut să se asigure că nu îşi pierd privilegiile şi spune că PDL a pierdut o bătălie, dar nu şi războiul.
"Este o onoare pentru un Guvern să cadă atunci când promovează o adevărată Lege a reformei pensiilor, o lege pe care o aşteaptă 22 de milioane de români şi distruge privilegiile unora care s-au obişnuit în această ţară să aibă beneficii fără contribuţii. Astăzi, majoritatea PNL-PSD a adoptat această moţiune de cenzură pentru ca parlamentarii celor două partide să fie siguri că nu îşi pierd privilegiile", a spus Boc.
"Noi am pierdut o bătălie, dar nu şi războiul", a adăugat el.

CNIPMMR: Ne aşteptăm la o presiune pe leu şi la reţinere din partea investitorilor

Căderea Guvernului Boc va duce la continuarea presiunii asupra leului, la reţinere din partea investitorilor români şi străini, precum şi la înjumătăţirea activităţilor din administraţii, a declarat preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu: "Va continua presiunea asupra leului, vor continua restricţiile pe care şi le-au autoimpus atât investitorii străini cât şi cei români şi ne aşteptăm la un blocaj administrativ. Administraţia va continua să lucreze la jumătate din «turaţie» ".
Acesta a apreciat şi că actuala criză politică va continua până la începutul anului 2010.

Protestele şi grevele nu-şi mai au rostul după căderea guvernului

Protestele şi grevele nu-şi mai au rostul în această perioadă, în condiţiile în care guvernul a căzut, însă sindicatele nu renunţă la negocierea salariului minim pe 2010 şi aşteaptă să vadă cine va fi noul premier, a declarat ieri preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu: "Aşteptăm reacţia preşedintelui, să vedem pe cine pune prim-ministru, iar în aceste condiţii actualii miniştri trebuie să plece. Noi nu renunţăm la negocieri şi la întâlniri, iar dacă rămâne actualul guvern, negociem cu el", a spus Petcu.
Preşedintele CNSLR Frăţia a adăugat că, în actuala conjunctură economică, nu se mai poate discuta despre moratoriul cerut de cabinetul Boc II, întrucât protestele şi grevele nu-şi mai au rostul.
Anterior, liderul BNS, Dumitru Costin, declara că ar prefera un guvern de tehnocraţi ca să continue negocierile începute pe salariul minim, legea pensiilor şi bugetul de stat pe 2010 sau ca sindicatele să meargă în Parlament pentru a negocia revendicările în cadrul comisiilor de muncă din Senat şi Camera Deputaţilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro