Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii braileni au votat dupa cum le-a dictat interesul

Pareri pro si contra necesitatii si oportunitatii suspendarii presedintelui Romaniei, Traian Basescu, decisa ieri in Parlament. Daca unii dintre parlamentarii de Braila considera ca este un pas necesar, pentru ca in tara sa se ajunga la o liniste necesara progresului, altii, care au votat contra, vorbesc despre tradare, despre vot la comanda unor cercuri de interese, despre un regres al Romaniei, pina la statutul de republica bananiera.
I-am intrebat pe parlamentarii nostri cum au votat, si ce cred ca va urma, dupa ce Legislativul a decis suspendarea presedintelui, cu o majoritate confortabila, de 322 de voturi. Iata si declaratiile acestora:
* Mihai Tudose, deputat PSD - "Este un prim pas spre reintrarea in normalitate, revenirea la liniste, dar nu la linistea in care se fura, cum spunea presedintele Traian Basescu, ci la acea liniste in care se poate construi, in care se poate progresa, care ar trebui sa fie garantata de presedintele Romaniei, oricare ar fi acela. Avem nevoie de un presedinte care sa coaguleze eforturile natiunii, nu de unul care sa dezbine si sa invrajbeasca. Eu, personal, am votat in favoarea suspendarii, evident. In continuare, exista doua variante: una ar fi ca presedintele isi va da demisia, asa cum a promis si se vor organiza alegeri prezidentiale anticipate. Alta ar fi, in cazul in care nu-si da demisia, referendumul pentru suspendarea presedintelui. In cazul ca se va ajunge la referendum si nu vor veni la vot 9 milioane de persoane, astfel incit sa se aprobe suspendarea preesdintelui, si Traian Basescu va ramine presedinte, tot este o lectie, un mesaj pentru acesta. In acest fel, ii transmitem ca asa nu se mai poate, ca nu se poate ca un presedinte al Romaniei, indiferent care ar fi el, sa considere ca el este singurul ales legitim, cavalerul pe cal alb. El are printre sarcinile sale, ca presedinte, asigurarea unui climat propice dezvoltarii. Si il atentionam ca daca tot vorbeste despre faptul ca a fost ales direct de popor, cele 3 milioane de voturi cu care a fost ales inseamna infinit mai putin decit voturile cu care au fost alesi parlamentarii, noi, cei care formam institutia Parlamentului, care este o institutie legitima. As mai spune ca, personal, am estimat ca vor fi circa 320 de voturi pentru, deci m-am inselat doar cu doua voturi"
* Aurel Simionescu, senator PSD - "Rezultatul votului a fost unul previzibil. Dimensiunea votului in favoarea suspendarii a fost singura supriza, noi, PSD, am avut 150 de voturi, iar restul pina la 322 au venit de la alte partide. Nu se poate sa fie unul singur destept si sa aiba dreptate, in tara asta, iar restul sa fie toti prosti. Eu am votat in favoarea suspendarii. Ce va urma? Nu stiu exact ce s-a intimplat in cele 5 minute de dupa vot, despre care vorbea presedintele Traian Basescu. Cum pina acum nu s-a intimplat nimic, in sensul demisiei sale, la acest moment putem spune ca exista doua variante: una ar fi referendumul pentru suspendarea lui Traian Basescu, iar celalalta, daca el isi da demisia, ar fi alegerile prezidentiale anticipate. Noi, PSD, intentionam sa ne dam tot concursul pentru ca in Parlament lucrurile sa mearga linistit, legile sa fie votate, daca sint in interesul cetateanului. Pe de alta parte, daca vor fi trei luni de campanie electorala, vom actiona in consecinta si vom avea o alta abordare. Din punct de vedere economic, nu cred ca vor exista repercursiuni majore, de ceva timp, politicul nu mai influenteaza atit de tare economicul"
* Alin Teodorescu, deputat PSD - "A fost un vot perfect democratic. Situatia politica s-a agravat, insa, din cauza deciziei lui Basescu de a-si da demisia la cinci minute. Asadar, in loc de referendum vom avea alegeri anticipate. Acum stim ca va mai dura pina ce isi va da demisia presedintele, dat fiind ca este nevoie intii de avizul Curtii Constitutionale, in privinta rezultatului votului din Parlament. De asemenea, este posibil ca PD sa faca o contestatie, deci va mai dura ceva. Basescu este insa de astazi suspendat din functia de presedinte al tarii, prin votul Parlamentului, cu o majoritate care ne-a uimit si pe noi. Personal, am votat in favoarea suspendarii. In ceea ce priveste urmarile acestui vot, in plan national, se va ajunge la alegeri, si orice politician trebuie sa fie bucuros cind intra in campanie electorala. In plan international, insa, vor fi doua efecte adverse: unul, va fi legat de perceptia ca a fost vorba despre un proces democratic, ca Romania este o tara care-si cunoaste lectia democratica, o tara matura, in care, atunci cind apar suspiciuni legate de atitudinea mai putin democratica a unui personaj politic, acesta este eliminat prin metode democratice. Un al doilea efect, ce va fi reflectat mai ales in presa, va fi acela ca oligarhii s-au unit si l-au dat jos pe luptatorul anticoruptie calare pe un cal alb. Publicul insa va judeca dupa propria minte situatia, si va decide cine este cel mai bun presedinte pentru tara, la viitoarele alegeri"

"S-a facut pe plac unor cercuri de interese care au finantat, din spate, ceea ce s-a intimplat astazi in Parlament"

* Dan Sabau, senator PLD - "Este una dintre manifestarile regretabile de incapacitate de intelegere a unei importante parti a Parlamentului, este expresia unei retele care nu are nimic de-a face cu ideologia sau cu politica. Este actiunea unei coalitii anti-Basescu si antireformista, intr-o perioada in care aveam probleme in reforma in Justitie, in Sanatate, in deconspirarea Securitatii, o serie de evenimente pozitive care s-au conturat in ultima perioada au fost astfel blocate. Personal, am votat un "Nu" hotarit, cind a fost vorba despre suspendarea presedintelui Romaniei si am votat la vedere. As preciza chiar ca, avind in vedere ca multi dintre parlamentari au votat la vedere, iar procedura cere un vot secret, se poate interpreta ca a fost un viciu de procedura, votul nefiind valabil. Nu stiu sigur daca vreunul dintre partide va reclama acest lucru, dar noi, cei de la PLD, vom analiza aceasta problema, cu juristii nostri.
Ce va urma? Va urma o batalie pe care o vom duce pentru conservarea dreptei, pentru ca am avut de-a face cu un atac transpartinic la adresa lui Basescu".
* Horia Vasioiu, deputat PD - "Din punctul meu de vedere , rezultatul era previzibil, ceea ce m-a mirat a fost ca si UDMR-ul a votat in favoarea suspendarii presedintelui. In rest, nu a fost nici o surpriza, mai ales dupa discursurile de astazi, din plen, care au infierat cu minie proletara, desi ceea ce i se reproseaza
presedintelui nu a fost confirmat, nici macar o virgula, de catre Curtea Constitutionala. Nimic din acuzatiile aduse de PSD si PRM, prin documentul trimis la Curtea Constitutionala nu a fost confirmat de aceasta drept incalcare a Constitutiei, dar asta nu a contat. A fost un vot politic, de genul " vrem noi sa-l suspendam pe presedinte!". Asta este democratia noastra originala si balcanica. Eu, personal, am votat ca toti membrii PD, la vedere, impotriva suspendarii. Cred ca dupa acest vot, vom ajunge usor-usor o republica bananiera. S-a calcat in picioare in ultima perioada absolut orice, Constitutie, lege, pentru a se face pe plac unor cercuri de interese care au finantat, din spate, ceea ce s-a intimplat astazi in Parlament".
* Gabriel Sandu, deputat PLD - "Niciodata pina acum nu am mai vazut un asemenea sistem in Parlament. A fost pentru a doua ora, insa, cind am vazut foarte clar ca guvernarea este la dreapta si puterea e la stinga. PNL, celula dura a PSD, a vindut pe toata linia. A fost o atmosfera ostila, in care toata lumea era supernervoasa, superagresiva, toata lumea dusmanea pe toata lumea. Astazi democratia plinge in Romania. S-a ajuns ca noi, parlamentarii, sa fim niste degetute care reprezinta niste interese dictate de altii, de niste oameni pe care romanii nu ii cunosc. Citiva oameni dicteaza cum sa votam noi in Parlament. Dupa ce am vazut eu astazi, pot spune ca in Romania vom avea o republica cu adevarat democratica peste 20 de ani. Constitutia trebuie modificata si trebuie stabilite exact si clar atributiile presedintelui si cele ale Parlamentului, astfel incit sa nu mai existe confuzii si interpretari. Eu, unul, am votat impotriva suspendarii. Cit despre ceea ce va urma, pot sa banuiesc ca din punct de vedere economic, semnalul este cel mai prost posibil, bursa va fi afectata, investitorii se vor gindi de doua ori inainte sa mai vina in Romania. Daca presedintele Basescu isi va da demisia, lucru cu care eu nu sint de acord, o sa vedeti cum PNL-ul va introduce pe usa din dos PSD-ul nu numai la putere, ci si la guvernare. Daca Traian Basescu isi va da demisia, il veti vedea pe Nicu Vacaroiu presedinte, apoi, in curind o motiune de cenzura a PSD-ului, care il va da jos pe Tariceanu- care, in opinia mea, trebuia sa-si dea demisia acum 5 minute. Am ajuns la lucruri incredibile in Romania, dreapta voteaza cu stinga, iar PRM voteaza alaturi de UDMR".


CASETA 1

"Pina la urma, parlamentarii vor fi sanctionati de electorat"

Liderii structurilor locale ale confederatiilor sindicale sint de parere
ca rezultatul votului din Parlament va costa Romania foarte mult la
capitolul imagine, fiind un semnal negativ in ceea ce priveste
stabilitatea politica:
* Alexandru Gurgu, liderul Blocului National Sindical, filiala Braila - "Ca simplu cetatean, decizia de astazi este rezultatul escaladarii unui conflict intre doi politicieni: Traian Basescu si Calin Popescu
Tariceanu si aduce un deserviciu tarii si cetatenilor ei. Prin votul lor
parlamentarii nu au facut altceva decit sa confirme inca o data
pozitia pe care o ocupau in preferintele electoratului: ultimul loc.
Daca nu se ajungea la suspendare, cred ca acest conflict s-ar fi
aplanat. In actuala situatie, in conditiile in care anul acesta ar fi
trebuit sa fie unul cu crestere economica si sprijin european, va fi
unul caracterizat prin destabilizare politica si va atrage cu siguranta
criticile europenilor. Basescu o sa-si dea demisia si cred ca va forta
un referendum pe problema votului uninominal, stiind ca populatia
agreeaza ideea. Pina la urma, parlamentarii vor fi sanctionati de
electorat si astfel vom avea, probabil, oameni politici care vor face
altfel politica".
* Dumitru Sisu, presedintele structurii locale a CSDR - "Toata povestea asta cu suspendare nu ma intereseaza si nici luptele politice! Sint multe alte prioritati de ordin social si economic care asteapta o solutionare rapida. Astept ca Guvernul sa treaca odata la aplicarea programului asumat la investire".
* Octavian Georgescu, presedintele "Cartel Alfa" Braila - "Tot acest
joc politic ne va costa foarte mult, pentru ca vor fi cheltuiti aiurea
banii publici pe alegeri anticipate. Cred ca prin votul de astazi
Romania a fost aruncata inapoi cu multi ani. Oricum, Basescu isi va
da demisia si vom vedea apoi la alegeri pe unde o sa scoata
camasa cei care au votat astazi pentru suspendarea presedintelui.
Dupa parerea mea, la acest moment, nu exista un alt
contracandidat pe masura lui Basescu".
* Mihai Clivet, presedintele Confederatiei "Meridian" Braila - "Asta e
politica la noi in Romania: cind vrei sa faci ordine, nu ai loc de
mafioti si grupurile de interese. Nu cred ca Basescu ar trebui sa-si
dea demisia, pentru ca astfel le-ar permite mafiotilor sa faca o lege
ca sa nu-l mai lase sa candideze la presedintie. In mod clar nu
trebuia sa se ajunga pina aici. Poate e si vina lui Basescu...".


CASETA 2

"Traian Basesccu nu are adversar in lupta pentru Presedintie"

Am solicitat si unor reprezentanti ai societatii civile brailene comentarii asupra a ceea ce s-a intimplat ieri, in Parlament. Iata opiniile acestora:
* Cornel Apostol, presedintele "Eco Alpex 024" - "Este o situatie foarte delicata. Eu chiar acum priveam la televizor si ma intrebam ce-o fi in sufletul acelor oameni care au avut incredere in Traian Basescu, dintre care unii vad ca au iesit in Piata Universitatii. Cred ca acesti oameni s-au simtit frustrati si tradati de Parlament. Cei care au vazut ca incepuse deconspirarea Securitatii si a mafiei si care merg pe mina lui Basescu il vor sustine in continuare, la viitoarele alegeri. Este o situatie fara precedent si, in opinia mea, cel putin deocamdata, Traian Basesccu nu are adversar in lupta pentru presedintie, pentru ca nici unul dintre posibilii contracandidati nu a facut ce-a facut el in Romania. De aceea, cred ca are toate sansele sa revina in forta".
* Dumitru Girbacea, presedinte Consiliul Local al Tinerilor - "Nu ma mira rezultatul votului, dar as vrea sa cred ca aceasta nu este singura solutie, pentru ca restul reformei sa mearga. Daca Parlamentul a dovedit, in acest caz, ca se poate uni, pentru a rezolva o problema, poate se va mobiliza la fel de mult si cind va fi nevoie de rezolvarea altor probleme ale tarii. Traian Basescu trage acum ponoasele ideii ca poate face treaba de unul singur. Eu cred ca, acum, ar trebui ca PD si PLD sa-si revizuiasca atitudinea si pozitiile in politica".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro