Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Parlamentarii braileni au pareri impartite in ceea ce-i priveste pe noii sefi ai SRI si SIE

Majoritatea parlamentarilor braileni sint multumiti de faptul ca in cursul zilei de ieri, au fost alesi sefii Serviciului Roman de Informatii, respectiv al Serviciului de Informatii Externe. Democratii si social - democratii care reprezinta interesele judetului nostru la Bucuresti considera ca propunerile facute de presedintele tarii au fost cele mai inspirate si ca George Maior - proaspatul sef al SRI si Claudiu Saftoiu - noul sef al SIE, isi vor face treaba asa cum trebuie. Singurii care au alta parere sint parlamentarii liberali si PRM, care considera ca in nici un caz nu ar fi trebuit un PSD-ist propus pe o asemenea functie.
Astfel, senatorul Dan Sabau ne-a declarat ca, asa cum a fost intelegerea in cadrul PNL, parlamentarii liberali au votat in favoarea lui Saftoiu, si impotriva lui Maior: "Asta a fost punctul de vedere al PNL si l-am respectat cu totii. Punctul de vedere al PNL a fost sa ne disociem de promovarea unui membru PSD intr-o functie in care am fi vrut, daca nu un membru al Aliantei, atunci macar un civil fara orientare politica. Dar plenul a decis formula asta. S-a dat cistig de cauza opiniei presedintelui si asta a fost".
La rindul sau, deputatul PRM Daniela Buruiana a tinut sa explice ca partidul pe care il reprezinta nu a fost de acord de la inceput cu nici una dintre propunerile presedintelui tarii si ca, membrii PRM au actionat in consecinta: "Noi am zis de la inceput ca nu vom vota propunerile chiriasului de la Cotroceni. Macar de erau consultate toate partidele parlamentare referitor la cine sa fie pus sef la aceste servicii. Dar Basescu nu a facut asta si noi ne-am sustinut parerea. Pina la urma, dupa cum se vede, PRM a ramas singurul partid din opozitie, restul fiind la putere".

"S-a dovedit ca viziunea PSD privind legile serviciilor speciale si a securitatii Romaniei intra in concordanta cu parerea Cotroceniului"

De cealalta parte, senatorul PSD Aurel Simionescu a tinut sa precizeze ca parlamentarii social - democrati au votat o data politic - in cazul sefului de la SRI - si in cunostinta de cauza atunci cind a venit vorba de cel al SIE: "PSD a votat pentru ambele propuneri. Pentru Maior deoarece credem ca are toate insusirile necesare conducerii acestui serviciu. In ceea ce il priveste pe Saftoiu, a contat atit opinia colegilor de la comisia SRI cit si a lui Maior. Sintem convinsi ca poate sa faca fata acestei provocari".
In ceea ce il priveste, deputatul PSD Mihai Tudose a tinut sa precizeze ca ceea ce s-a intimplat ieri, nu denota decit ca PSD, chiar si in opozitie, demonstreaza ca are oameni capabili sa ocupe functii deosebit de importante: "Asta dovedeste cit de false au fost acuzele care ni s-au adus pina acum. Totodata, alegerea celor doi denota faptul ca, pentru prima data, Basescu a inteles sa isi joace rolul de factor de echilibru in stat. Totodata s-a dovedit ca viziunea PSD privind legile serviciilor speciale si a securitatii Romaniei intra in concordanta cu parerea Cotroceniului. Pe de alta parte, vazind cum s-a votat, nu putem decit sa intelegem ca, atunci cind vine vorba de Coalitie, aceasta nu e decit o forma fara fond, care e unita doar de mirosul de ciolan care vine de la bucatarie. Cind e vorba de chestiuni importante, nu se inteleg intre ei. De fapt, ce se intimpla la scara mare la Bucuresti, se intimpla la scara mai mica la Braila".
Si colegul acestuia de partid, deputatul Alin Teodorescu s-a aratat de parere ca voturile de ieri ale parlamentarilor au fost de fapt niste voturi pentru democratie, de la care s-au sustras numai PNL si PRM: "PNL si PRM au mari probleme. Ei acum au votat impotriva unei stari de normalitate, acceptata si promovata de ceilalti. Asta nu insemna ca PSD nu e in continuare dusmanul PD, cu care ne luptam pentru alegerile parlamentare. Oricum, eu cred ca Alianta nu are un viitor".
In ceea ce il priveste, deputatul PD Horia Vasioiu s-a aratat increzator in capacitatile celor doi sefi ai serviciilor secrete nou - alesi. "Important pentru mine a fost ceea ce a zis Maior referitor la faptul ca e nevoie de un control parlamentar mai mare asupra serviciilor de informatii. Trebuie acelasi lucru facut si la cel de informatii externe. Sper sa colaboram bine cu cei doi sefi si sa furnizeze la Camera Deputatilor si la Senat datele pe care le vom cere, cind va fi cazul. Mi-a lasat un gust amar insa interventia lui Crin Antonescu, care mi s-a parut deplasata".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii