* chiar dacă parlamentarii au decis, miercuri, eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, iar votul a fost unul aproape în unanimitate (cu excepția UDMR), părerile sunt împărțite în rândul aleșilor Brăilei, când vine vorba despre acest subiect * deputatul PSD Mircea Florin consideră că legea putea fi mai bine analizată, PNL-istul Alexandru Popa semnalează o victorie a liberalilor, în timp ce Ciprian Ciubuc de la AUR susține că totul este un joc de imagine
După câțiva ani de tatonări și dezbateri legate de acest subiect, pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate, miercuri, 17 februarie. Ba mai mult, nu se vor mai acorda nici cele aflate în plată. Potrivit digi24.ro, legea a fost votată în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente. Atât PNL, Alianța USR - PLUS, cât și PSD au depus proiecte, însă cel al social-democraților a primit raport favorabil și a fost completat cu amendamente de la celelalte două partide. Ei bine, unul dintre amendamentele propuse de USR-PLUS prevede încetare plății inclusiv a pensiilor speciale ale parlamentarilor aflate deja în vigoare, iar unii dintre aleși chiar au atras atenția că ar putea fi o problemă de neconstituționalitate, care să blocheze din nou lucrurile. Tot din presa centrală aflăm că Parlamentul a adoptat cu 357 de voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Asta în timp ce toți cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost prezenți în sală, însă nu au votat.
Contactați de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” în legătură cu acest subiect, o parte dintre parlamentarii județului nostru a afișat păreri împărțite privind eliminarea pensiilor speciale. Potrivit deputatului PSD, Florin Mircea, lucrurile s-au mișcat cam rapid. Acesta a afirmat că nu ar fi stricat dacă proiectul ar mai fi fost analizat, eventual dacă s-ar fi solicitat și un punct de vedere de la Curtea Constituțională a României, în prealabil.
”Toată lumea a venit cu o variantă. Până la urmă, s-a stabilit că varianta cu amendamente la forma noastră inițială a fost mai ok. Nu știu ce să vă spun, având în vedere că s-a făcut foarte pe fugă demersul. Poate că ar fi trebuit analizat mult mai bine, ca să nu existe probleme de neconstituționalitate. Până la urmă, nu este ca la salariu, să fie un drept în plată. Este un drept separat, față de pensia normală. Cred că puteam să îl mai analizăm, să fie întrebată Curtea Constituțională și Consiliul Administrativ pe impactul pe care îl poate avea dacă pot fi contestații sau nu. Era mai sigur. Dar am votat. A fost un lucru care nu știu dacă e bun sau rău, dar e un lucru, să zicem, normal”, a declarat social-democratul.
Cât despre eliminarea pensiilor speciale, în general, nu doar cele ale parlamentarilor, Mircea a punctat că nu i se pare o măsură corectă.
”Eu nu le-aș numi chiar pe toate pensii speciale. Pentru că până la urmă sunt doar câteva pensii care depășesc o anumită limită a bunului-simț. Mai trebuie văzut și ce au făcut acei oameni la timpul lor și ce activitate au avut. Pentru că dacă au primit un salariu sau o indemnizație corecte pentru munca lor, e ok. Dar să te duci acum să spui, domnule, hai să eliminăm pensiile speciale ale primarilor - care au avut câte 1.000 lei salariu -, eu nu știu dacă e chiar ok”, a conchis Mircea.
Alexandru Popa a laudat demersul PNL pe Facebook
Deputatul PNL Brăila, Alexandru Popa, a făcut un comentariu legat de eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor pe rețelele de socializare, punctând victoria liberalilor. Popa a lansat totodată un atac la adresa PSD-iștilor, reamintind că în ciuda poziției afișate în prezent, social-democrații au introdus pensiile speciale pentru deputați și senatori de la bun început.
”Pensiile speciale pentru parlamentari au fost anulate! Angajamentul PNL a fost îndeplinit azi (n.r. - miercuri) la votul din plenul Parlamentului. Continuăm cu îndreptarea legilor strâmbe adoptate ani la rândul de PSD, pentru acordarea de privilegii și beneficii preferențiale. Pensiile parlamentarilor au fost introduse de PSD în 2015, iar orice tentativă a noastră de a le elimina s-a lovit de majoritatea nocivă PSD-istă din legislatura trecută. PNL a fost singura forță politică care a votat împotriva introducerii pensiilor speciale. Încă de anul trecut, am depus un proiect de lege pentru desființarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor, care a fost blocat, intenționat, de actuala conducere a PSD. Dacă PSD ar fi deținut majoritatea parlamentară și acum, ar fi luptat cu toate puterile pentru menținerea pensiilor speciale, contrar discursului duplicitar pe care îl afișează astăzi. Prin votul românilor s-a făcut dreptate! Noua majoritate de dreapta din Parlament a reușit să elimine aceste pensii. Respectăm, astfel, voința cetățenilor care ne-au dat votul de încredere la alegerile parlamentare”, a publicat Popa punctul de vedere al PNL Brăila, pe pagina sa de Facebook.
Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să ia legătura și cu fostul deputat PNL, Vasile Varga, pentru a obține un punct de vedere pe acest subiect, însă liberalul avea telefonul închis.
Deputatul AUR Brăila, Ciprian Ciubuc, consideră ridicolă eliminarea pensiilor speciale doar în cazul parlamentarilor
Deputatul AUR Brăila, Ciprian Ciubuc, a afirmat că deși parlamentarii partidului din care face parte au votat acest proiect, au făcut-o pentru că sunt împotriva oricărui tip de pensie specială. Ba mai mult, acesta a apreciat că tot acest episod nu reprezintă altceva decât praf în ochii oamenilor, pentru că problema rămâne, fiind vorba doar despre 824 de parlamentari care încasau pensii speciale, deci 1,3% din totalul sumelor dedicate pentru acest sector.
”Prin acest vot, s-au anulat pensiile speciale pentru acești 824 de parlamentari care astăzi primesc pensii speciale. Ceea ce reprezintă 1,3% din procentajul pensiilor speciale. O chestiune ridicolă! Deci este o chestiune de imagine ceea ce au făcut partidele care sunt în coaliție. Am votat pentru că suntem anti-pensii speciale, noi, cei de la AUR. Considerăm că, practic, clasa politică, după presiunea publică, a ajuns la concluzia că pensiile speciale nu mai trebuie să fie plătite. Pentru că există o presiune publică deja de câțiva ani încoace și partidele, practic, după scorul din alegerile de anul trecut, au înțeles că, din cauza acestor jocuri politice și acestor pensii speciale, clasa politică veche a fost taxată. Ca urmare, avem două partide ale sistemului care nu au intrat în Parlament, din cauza dezamăgirii populației și a scorului câștigat de noi, cei de la AUR, care am venit cu o altă viziune și cu un alt mesaj politic. Considerăm că este o ipocrizie din partea clasei politice. Considerăm că trebuiesc scoase pensiile speciale la un nivel mult mai mare. Este ridicol, am votat doar 1,3% din cele peste 320 milioane euro care se plătesc anual pentru pensii speciale”, a declarat Ciubuc.
Deputatul a afirmat că poate fi considerat un început bun, însă rămâne la părerea sa cum că este o chestiune populistă, speculată de partide.
”Nu! Pensiile speciale trebuiesc tăiate în totalitate din punctul nostru de vedere. Să existe doar pensii pe baza contributivității!”, a conchis acesta.