Membrii USL au decis, ieri, să pornească oficial protestele cu care ameninţă de câteva zile şi să nu mai participe activ la lucrările de plen. Cu toate acestea, parlamentarii nu renunţă la indemnizaţie şi rămâne la latitudinea fiecăruia dacă îşi donează banii primiţi pe durata protestelor sau nu, spunând că activitatea lor nu se limitează doar la munca din Parlament. Întrebaţi despre această decizie, reprezentanţii filialelor USL din Brăila au susţinut că aceasta este soluţia pentru a se ajunge la alegeri anticipate. "Clemenţele sunt următoarele: nu mai participăm la lucrările de plen, nici la lucrările din comisii, venim la Parlament, unde continuăm să exercităm drepturile prevăzute de lege privind interpelări la adresa Guvernului, evident le vom face în scris şi aşteptăm răspunsul în acelaşi mod. Nu mai participăm la lucrările plenului. Decizia este pe durată nelimitată, până la revenirea la normalitate", ne-a declarat telefonic Mihai Tudose, deputat PSD de Brăila, după ce a participat la şedinţa amintită. În legătură cu indemnizaţia primită pe durata acestui protest, politicianul a spus că este un element la care nu se poate renunţa atât de uşor. "Activitatea parlamentară înseamnă mai mult, înseamnă activitate în teritoriu şi nu putem renunţa la ea, deci contabilitatea Parlamentului, Camerei Deputaţilor va continua să ne dea bani, pe care noi îi vom ridica şi îi vom dona fiecare unde crede de cuviinţă, pe un caz social sau la diverse fundaţii. În ceea ce mă priveşte, intenţionez ca ajutoarele să se ducă către copii foarte buni la învăţătură din mediul rural, din colegiul pe care îl reprezint", a mai completat deputatul. Acesta a ţinut să precizeze că toţi parlamentarii USL vor fi prezenţi de luni până miercuri, însă fără să li se înregistreze prezenţa.
Diana Tuşa: "Fac parte din acei parlamentari care nu au afaceri şi care trăiesc din aceşti bani" Diana Tuşa: "Fac parte din acei parlamentari care nu au afaceri şi care trăiesc din aceşti bani"
Legat de acelaşi subiect, deputatul PNL de Brăila, Diana Tuşa, a afirmat că va continua să depună amendamente şi iniţiative legislative atunci când consideră că este nevoie chiar dacă este grevă. "Activitatea mea va fi similară cu cea în condiţiile în care nu aş fi fost în acest protest parlamentar, mai puţin faptul că nu vom mai veni să ne legitimăm deciziile pe care le luăm. Pentru că foarte mulţi ne-au acuzat că «bine, dar voi aţi stat acolo când ei au votat anumite legi împotriva intereselor românilor». Noi am stat aici şi am votat împotrivă, dar voturile noastre nu au fost suficiente, aşa că nu o să mai stăm deloc să-i mai legitimăm în niciun fel. Bineînţeles că păstrându-ne calitatea de parlamentar, că de fapt asta a fost diferenţa între demisie şi păstrarea calităţii de parlamentar, pentru a depune moţiuni de cenzură în continuare, moţiuni simple etc. Deci, nu vom rămâne doar să asistăm de pe margine, ci vom protesta în mod concret", a declarat aceasta. În ceea ce priveşte indemnizaţia, politicianul a declarat că doreşte să doneze tot ceea ce ţine de banii primiţi pentru activitatea din plen şi comisii, dar că încă nu s-a hotărât unde vor merge aceste sume. "Nu o să-mi fie uşor, pentru că eu fac parte din acei parlamentari care nu au afaceri şi care trăiesc din aceşti bani. Chiar dacă sunt avocat, am preferat să merg pe varianta concediului de maternitate la baroul la care îmi desfăşor activitatea, tocmai pentru a nu da naştere unor comentarii de genul că eşti deputat, îţi foloseşti influenţa în faţa instanţei sau în relaţiile cu autorităţile. Ştiu că poate pare de necrezut, dar nu toţi au afaceri, nu toţi îşi folosesc funcţia din Parlament pentru a se îmbogăţi", a dorit să adauge Tuşa.
Care sunt salariile muncii parlamentare înjumătăţite
Conform site-ului Camerei Deputaţilor, deputatul Mihai Tudose apare cu un salariu net de 4.624 lei. Întrebat despre indemnizaţia primită, politicianul nu a dat un răspuns concret. "Indemnizaţia mea este cea de pe site, împărţit la 12. Toţi parlamentarii ne-am declarat veniturile la Camera Deputaţilor pe declaraţia de avere. În jur de 48 de milioane iau eu, ca preşedinte de comisie", a spus Tudose care este preşedintele Comisiei Economice din Camera Deputaţilor. La aceeaşi întrebare Diana Tuşa a spus: "Acum, lunar, iau undeva pe la 40 de milioane, depinde la câte şedinţe particip. Eu de obicei merg şi le mai ţin locul şi altor colegi de ai mei în comisii şi variază, 41, 42, depinde de câte comisii am avut. Dar nu ştiu să vă spun cât reprezintă indemnizaţia de şedinţă. Suma forfetară este undeva în jur 70 - 75 de milioane pe lună, restul până la 100 de milioane se duce către stat, pentru că sunt toate acele taxe pentru salarii. Iar din aceşti 75 de milioane, după cum puteţi vedea pe site-ul Camerei, cred că mai mult de jumătate se duc spre salarii, iar restul către chiria biroului parlamentar şi utilităţi", ne-a declarat aceasta. În aceeaşi ordine de idei, la o simplă analiză a datelor oferite de site-ul Senatului, ne putem face o idee mult mai clară despre cum stau lucrurile în rândul senatorilor. De exemplu, conform datelor publicate pe luna noiembrie de site-ul amintit, senatorul PSD de Brăila, Ion Rotaru, a avut: 6.593 lei indemnizaţia brută (4.424 lei, net), 9.652 lei pentru deplasări în teritoriu, 2.051 lei pentru deplasările la Bucureşti, 7.357 lei pentru cazarea în Bucureşti şi 204 lei pentru transportul în ţară. La aceste sume s-au adăugat 9.050 lei încasaţi pentru funcţionarea biroului senatorial. Sumele sunt asemănătoare în cazul tuturor deputaţilor şi senatorilor, variind după funcţia fiecăruia dintre ei şi activitatea prestată.