Parlamentarii au păreri împărţite privind impozitarea pensiilor speciale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii au păreri împărţite privind impozitarea pensiilor speciale

• senatorul PSD Ion Rotaru consideră că proiectul ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind impozitarea pensiilor speciale este unul bun, pe care l-au votat toţi senatorii, mai puţin PNL-iştii • liberalul Vasile Varga nu s-a arătat la fel de convins, precizând că ar trebui ţinut cont la analiza din Camera Deputaţilor şi de deciziile Curţii Constituţionale • deputatul Emilia Meiroşu consideră că introducerea taxei pe venituri din pensii de serviciu este discriminatorie • şi eurodeputatul Pro România Mihai Tudose s-a arătat sceptic privind proiectul lui Teodorovici, precizând că doar introducerea impozitului progresiv va rezolva problema cu adevărat

 

Senatorii au aprobat, recent, proiectul pentru impozitarea pensiilor speciale, depus la Parlament de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce ideea de a-l aproba prin ordonanţă de urgenţă a fost respinsă de premierul Viorica Dăncilă. Pe scurt, se vor taxa cu 30% pensiile speciale care depăşesc 7.000 de lei şi cu 50% sumele care depăşesc 10.000 de lei. Opoziţia a propus un prag mai mic şi a acuzat că nivelul ales de Teodorovici elimină impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi ale aleşilor locali. Plecând de la faptul că proiectul va merge la Camera Deputaţilor, unde se va da decizia finală, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să stea de vorbă cu parlamentarii brăileni pentru a vedea ce opinii au aceştia, iar părerile au fost destul de împărţite. 

Senatorul Ion Rotaru, preşedintele PSD Brăila, a punctat că a votat “pentru” acest proiect, care i se pare unul bun. Chiar dacă a făcut precizarea că forma finală va veni ca urmare a analizei deputaţilor.

“Pensiile până la 2.000 lei nu se impozitează, peste 2.000 lei oricum erau impozitate cu 10%. Dar la parlamentari nu sunt pensii, sunt indemnizaţii. S-a mers pe baremul ăsta de 7.000 lei pentru că a fost considerat un barem care poate să asigure un trai decent. Sub aspectul ăsta s-a prezentat propunerea de către domnul ministru Teodorovici, care este şi iniţiatorul proiectului. Legea a fost votată de toţi parlamentarii, mai puţin de cei de la PNL, care s-au abţinut. Sigur, că aici este o discuţie mai largă pe care trebuie să o avem în continuare, privitor la impozit în general, dacă se aplică în continuare o cotă unică, dacă discutăm despre o cotă diferenţiată de impozitare. Ăsta este alt aspect. Dar pentru că s-a tot discutat despre pensii speciale, şi până la urmă pensii pe legi speciale pentru Armată, pentru celelalte categorii, s-a mers pe această idee. Evident că vom vedea dacă trece şi de Cameră”, a declarat Rotaru, cu precizarea că proiectul de lege a venit în contextul în care unele pensii erau foarte mari pentru anumite categorii, iar acestea nu erau impozitate corespunzător.

De cealaltă parte, deputatul PSD Florin Mircea a recunoscut că dacă ne-am raporta la salariul mediu din România, pragul de 7.000 lei ar putea fi considerat cam mare, lucru care probabil se va regla în Camera Deputaţilor, după cum a explicat.

“Ca principiu, e un lucru normal până la urmă. Trebuie să fie o echitate. Din ceea ce am citit, pentru că proiectul încă nu l-am văzut, am înţeles că unii colegi din Senat nu au fost de acord. De exemplu PNL. Au spus că nu li se pare normal, dar ei sunt şi cei care au criticat foarte mult la un moment dat pensiile speciale, le cam critică în general, dar uită să se uite şi în curtea proprie. Că sunt foarte mulţi dintre ai lor beneficiari. Probabil că din cauza aceasta nu au vrut să voteze ieri (n.r. - miercuri) impozitarea acestor «drepturi». Ca prag, aici vor fi multe discuţii. (...) Probabil că Ministerul de Finanţe a făcut un calcul. Nu ştiu dacă 7.000 e mult sau puţin. Important este care a fost contributivitatea fiecăruia în parte pentru banii pe care îi primeşte acum sau pe care îi va primi în viitor. Dacă e să discutăm din punct de vedere al nivelului salariului minim pe economie, s-ar putea să fie cam mult şi poate că ar mai trebui coborât puţin pragul respectiv”, a declarat Mircea, care a ţinut să mai sublinieze faptul că “pensiile speciale” în cazul parlamentarilor sunt acordate la cerere, aşa că nemulţumiţii pot să solicite să nu primească banii.

 

Liberalii anunţă că vor lua la puricat proiectul

 

Deputatul PNL Brăila, Vasile Varga, vicepreşedinte al Comisiei juridice a Camerei, a afirmat că nu doreşte să facă prea multe comentarii pe acest subiect până când nu vede proiectul. Acesta a punctat totuşi că PNL s-a abţinut la vot în Senat, dând de înţeles că proiectul va fi analizat cu atenţie în Cameră. Varga chiar a amintit câteva decizii ale Curţii Constituţionale care ar trebui luate în calcul, fără însă a intra prea mult în detalii.

De cealaltă parte, deputatul PNL Antoneta Ioniţă a dorit să puncteze că pensiile speciale ar trebui să dispară complet în opinia sa, mai puţin cele ale magistraţilor şi ale cadrelor militare.

“PSD a venit acum, în plină campanie electorală şi după ce a simţit care este starea opiniei publice şi a propus o jumătate de măsură: impozitarea cu 30% a pensiilor peste 7.000 de lei. Colegii mei din Senat s-au abţinut de la vot, iar motivul a fost ipocrizia acestei măsuri, cât timp se impozitează pensile speciale, dar nu şi cele ale parlamentarilor. Cu alte cuvinte, se mai face încă o inechitate, după cea deja existentă, în care diferenţa dintre media unei pensii speciale, care este de 10.000 de lei, şi media unei pensii normale, de 1.000 de lei, este uriaşă. Nu poţi să nu constaţi populismul PSD, care, pe de o parte propune impozitarea, dar, pe de altă aparte, prin Codul administrativ care a intrat în vigoare de curând, a introdus primarii în categoria beneficiarilor de pensii speciale. Alături de colegii mei, probabil că vom suţine acest punct de vedere, al eliminării pensiilor speciale, atunci când legea va ajunge la Camera Deputaţilor”, a afirmat Ioniţă.

 

Meiroşu consideră «taxa pe venituri de pensii de serviciu» discriminatorie

 

Deputatul independent Emilia Meiroşu (coordonator Pro România Brăila) susţine că din cauza proastei guvernări a PSD-iştilor, România face astăzi eforturi uriaşe să menţină drepturile stabilite de lege pentru toate categoriile de pensionari, “fie ei şi speciali, militari sau pentru cei din sistemul public”. Aceasta a precizat că din punctul său de vedere proiectul ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, este unul populist care nu face altceva decât să creeze tensiuni.

“Introducerea taxei pe venituri de pensii de serviciu este discriminatorie şi o consider o măsură populistă sau mai degrabă o măsură care să creeze tensiuni între diferitele categorii de pensionari precum şi în interiorul categoriilor socio-profesionale. În anul 2015 guvernul condus de Victor Ponta a conferit militarilor respectul cuvenit prin adoptarea Legi 223/2015. În continuare susţinem aplicarea acestei legi în spiritul şi litera ei aşa cum a fost gândită - recunoaşterea meritelor şi respect pentru militarii români.

Pro România susţine renunţarea la cota unică şi trecerea la un sistem de impozitare diferenţiată pentru toate categoriile de venituri şi toate categoriile profesionale”, a afirmat Meiroşu.

 

Tudose militează pentru impozitul progresiv

 

Întrebat ce părere are despre proiectul propus de ministrul Finanţelor privind impozitarea pensiilor speciale, eurodeputatul Mihai Tudose a precizat în primul rând că orice prag este stabilit aleatoriu, astfel că nu s-a procedat tocmai corect prin stabilirea celor 7.000 lei. Acesta a afirmat că pragul de impozitare trebuie raportat la pensia minimă sau la o pensie medie în România, pentru că în timp astfel de realităţi se modifică şi capătă alte forme care ar putea cauza alte nedreptăţi.

“Spun asta pentru că s-ar putea să ajungem, prin absurd, la o situaţie în care pensia normală să fie mai mare decât 7.000 şi atunci deja am avea o nedreptate dincolo. În al doilea rând, avem pensii speciale şi pensii ocupaţionale. Pensia militară este o pensie ocupaţională. Este cu totul altceva. Mie mi se pare că a fost făcut un pic populist şi că anumite categorii nu trebuia să intre. V-am dat exemplul pensiei militare. Şi de aici încolo putem discuta despre «da» sau «nu» la orice literă din proiect. Dar măcar pe aceste două componente cred că ar trebui discutat mai cu grijă la Cameră. O legislaţie care ar rezolva toate aceste lucruri ar fi acel impozit progresiv la tot ce înseamnă venituri. Şi atunci, ai închis subiectul”, a conchis Tudose.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro