* primarul Marian Dragomir a anunțat recent faptul că etapa a doua a lucrărilor care se derulează la reamenajarea Parcului Monument se derulează foarte bine * copacii bătrâni au fost tăiați, vegetația spontană a fost înlăturată și s-a turnat o mare parte dintre aleile din beton ce trec prin spațiul verde dintre spital și zidul de la Drumul Hoților, care urmează să fie asfaltate * în paralel, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, are planuri mari în privința modernizării secției de științe ale Naturii a Muzeului ”Carol I” Brăila, poate chiar prin realizarea unei clădiri noi în locul celei din parc
Parcul Monument din Municipiul Brăila se află în plin proces de transformare. Mai precis, etapa a doua a lucrărilor care se derulează acolo avansează foarte bine, după cum a anunțat primarul Marian Dragomir în cadrul unei conferințe de presă, pe care a susținut-o recent. După tăierea copacilor bătrâni și îndepărtarea vegetației ce a fost considerată ca fiind în plus, după turnarea primului strat al aleilor ce șerpuiesc prin spațiul verde dintre spital și zidul ce duce spre Drumul Hoților, urmează să fie montați stâlpi de iluminat public și bănci.
”În Parcul Monument, în ceea ce privește etapa a 2-a, de la Liceul de Chimie către Spitalul Județean, suntem într-o fază foarte avansată a lucrărilor. Deja pomii bătrâni au fost tăiați, vegetația spontană îndepărtată. Astfel încât, ca și în cealaltă parte a parcului, să se poată crea un climat de siguranță pentru cei care merg în zona respectivă să se plimbe. S-au turnat cam 80% din aleile de beton, urmează să fie asfaltate. Ulterior, se vor monta corpurile de iluminat și băncuțele, care au un alt specific, sunt mult mai frumoase decât cele pe care le avem în oraș în momentul de față”, a declarat Dragomir.
Primarul a estimat că lucrările la Parcul Monument ar putea fi gata cel târziu la vară. Tot cu această ocazie sursa citată a mai anunțat că și locul de joacă de lângă fântâna din parc va fi modernizat în viitorul apropiat.
Trebuie precizat că intervențiile în parc au început undeva la jumătatea anului trecut, la șapte ani după cele ce au scos la lumină porțiunea dinspre șoseaua Buzăului - Sala Polivalentă. Cea de-a doua etapă a proiectului de reabilitare și modernizare a Parcului Monument înseamnă o investiție de 1.392.900 lei, făcută de Primăria Brăila, cu bani de la bugetul local. Executant este SC ”Promotas” SRL Brăila, iar termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit la 7 luni, cu începere din data de 28 iunie 2021. Astfel că totul ar fi trebuit să fie gata până februarie 2022, doar că a existat o perioadă când lucrătorii nu au mai activat, în contextul pandemiei COVID-19.
Potrivit informațiilor primite anul trecut de la Primărie, acest proiect presupune 13,7 hectare de spații verzi reamenajate; 1.483 metri liniari de alei pietonale noi; 72 stâlpi de iluminat noi; 116 bănci noi; 72 coșuri de gunoi noi; două toalete ecologice noi. Se vor planta 650 de arbori din următoarele specii: mesteacăn 360 bucăți, arțar roșu - 90, tei alb - 70, castan - 50, pin silvestru - 50, brad - 30 bucăți. Oricum deja se poate observa că începe să fie scoasă la lumină și porțiunea de parc dinspre Spitalul Județean - Șoseaua Națională Veche (Drumul Hoților), care ani la rând a arătat mai degrabă a pădure sălbatică decât a loc de relaxare, fiind folosită și ca groapă de gunoi de locatarii din Radu Negru sau ANL Lacu Dulce. De altfel, pentru a preveni atât aruncarea gunoaielor cât și tăierile ilegale de copaci, reprezentanții Primăriei ne-au transmis că se vor astupa spărturile din gardul de beton dinspre Drumul Hoților și că se vor monta camere de luat vederi în toate zonele sensibile, dar mai ales în apropierea porții de intrare dinspre cartierul Radu Negru. Totuși, montarea camerelor nu face parte din proiect și s-ar putea face doar după aprobarea bugetului local pe 2022.
Modernizări și la Secția de Științele Naturii a Muzeului Brăila
Secția de Științele Naturii a Muzeului Brăilei ”Carol I”, care este înconjurată de un gard metalic incomplet, avariat în urma nenumăratelor furturi din ultimii ani, va căpăta alt aspect. De această dată, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a precizat că are planuri mari pentru acea porțiune a parcului. Acesta a precizat că Muzeul are ca temă să își modernizeze Secția de Științe ale Naturii și potrivit lui Chiriac există o mare posibilitate ca respectiva clădire existentă acum în parc să fie demolată și înlocuită cu una complet nouă, care să aibă un aspect mult mai interesant. Chiriac a afirmat că înainte de toate se va realiza un studiu în baza căruia se vor stabili următorii pași, inclusiv dacă respectiva clădire merită să fie păstrată sau nu.
”Ne dorim o clădire futuristă pentru Științele Naturii. Iar în spatele ei să realizăm un tunel mic, să se poată intra într-o mini-seră. Așa o văd eu. Poate arhitecții vor spune altceva. Dar ar putea fi anumite plante, iar lecțiile de botanică, de biologie să se poată ține și acolo. Cam asta îmi doresc eu să se întâmple acolo. În plus, acolo unde este pădurea aș dori să realizăm un parc tematic. Nu știu. De urcat prin copaci, de tras cu arcul într-o anumită zonă. Dau niște exemple. Am putea amplasa cuști prin copaci pentru păsări etc.”, a afirmat șeful CJ.
Chiriac a mai adăugat că înainte de toate se va încerca accesarea de fonduri europene pentru acest proiect, dacă nu, bani guvernamentali. În cazul în care aceste două variante nu vor fi accesibile, proiectul se va realiza din bugetul județului.