Mergi la conţinutul principal

Parcul Industrial Braila, minge de ping-pong intre minister si Primarie

Continuarea lucrarilor la Parcul Industrial Braila, unul dintre proiectele locale cu finantare europeana, care s-a dus pe Apa Simbetei, este o decizie la indemina autoritatii locale. Acesta este mesajul care razbate acum din zona Ministerului Dezvoltarii, direct implicat in acest proiect. Lucrarile la Parcul Industrial au fost blocate acum doi ani din cauza tasarii terenului, dar si a suspiciunilor de fraudare, iar Uniunea Europeana, principalul finantator, a cerut inapoi sumele investite. Ministerul sustine ca a achitat nota de plata de aproape 4 milioane de euro, banii investiti de UE pina la momentul blocajului, dar vrea sa stie si cine se face vinovat de faptul ca tasarea a depasit limitele previzionate. Asadar, unda verde din partea ministerului este cit se poate de clara, dar in acelasi timp impune o conditie rezolutorie: finalizarea intocmai a proiectului pe schema si destinatia initiale. De cealalta parte, insa, autoritatea locala nu este convinsa ca ministerul a dat inapoi banii si nu vrea sa se trezeasca datoare dupa ce va prelua parcul industrial. In plus, mai vrea sa lamureasca un aspect deosebit de important: modalitatea de preluare a lucrarilor la stadiul actual. Mai multi investitori straini si-au manifestat interesul direct in a prelua investitia de la stadiul actual, dar au renuntat sa mai astepte. Primarul municipiului, Constantin Cibu, spune ca nu e o problema atragerea de investitori, "numai problema transferului si a returnarii banilor sa se rezolve!".

"Nota de debit a fost achitata de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor"

Scopul proiectului, cu o valoare de circa 6 milioane de euro, majoritatea contributie a comunitatii europene, era acela de a se construi in Zona Libera Braila o cladire administrativa de 1.900 mp, un pavilion expozitional de 1.100 mp, patru depozite a cite 4.000 mp fiecare, pentru incubatoare de productie, facilitati de stocare, un centru logistic si sali de conferinte, plus facilitati de infrastructura. Lucrarile au fost "inghetate" in momentul in care au fost semnalate fisuri generate de tasarea terenului pe care este amplasat parcul industrial. Trebuie mentionat ca un semnal de alarma in acest sens a rezultat chiar din faptul ca fostul Minister al Integrarii Europene (MIE), autoritatea contractanta in proiect, care a organizat licitatia internationala, a prevazut posibilitatea unor fenomene de scufundare, dar a continuat sa supervizeze continuarea lucrarilor. Cind tasarile au dus la aparitia unor fisuri cu deschidere de 1-3 mm la fundatia Depozitului nr. 2, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a solicitat oprirea imediata a lucrarilor. S-a efectuat imediat o expertiza tehnica care, finalizata in mai 2005, a prezentat solutii care insa nu se incadrau in bugetul proiectului. Cu toate acestea, in august 2005, ISC a deblocat lucrarile, dar contractorul turc si-a anuntat brusc intentia de a rezilia contractul. La data de 8 septembrie 2005, MIE a organizat o intilnire cu factorii responsabili in proiect, cu scopul de a identifica modul de continuare si finalizare a proiectului. Cu acel prilej, consultantul "TPF Consulting" Bucuresti a prezentat conditiile contractorului turc. "Reluarea proiectului nu a fost posibila din cauza pretentiilor Contractorului care incalcau clauzele contractuale si regulile de baza ale finantarii proiectelor Phare", ne-a comunicat, zilele trecute, Ministerul Dezvoltarii care a preluat atributiile fostului MIE. Mai mult, Biroul de relatii cu presa al ministerului ne-a comunicat ca au fost returnati banii ceruti inapoi de UE. "Comisia Europeana a emis o nota de debit pentru proiectul Parc Industrial Braila. Nota de debit a fost achitata de catre Autoritatea Contractanta, in speta Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor", se arata in raspunsul formulat de minister la solicitarea redactorilor "Obiectiv".

Ministerul Dezvoltarii este de acord ca autoritatea locala sa continue investitiile

Lucrarile la Parcul Industrial s-au oprit la jumatate, iar in urma cu un an, municipalitatea a preluat in conservare santierul de pe teritoriul Zonei libere. Mai mult, a venit si cu o propunere de continuare a proiectului in parteneriat public privat. In aceste conditii, Ministerul Dezvoltarii a transmis beneficiarului local o propunere de act aditional pentru modificarea Acordului Cadru. "Prin acest act aditional se stipuleaza ca infrastructura finantata prin proiect va ramine in proprietatea publica cel putin 5 ani de la data intocmirii procesului-verbal de predare a lucrarilor care va contine stadiul fizic si valoric la momentul predarii acestora catre beneficiar. In plus, i se confera beneficiarului dreptul de a continua lucrarile de finalizare a proiectului numai cu conditia respectarii destinatiei si scopului prevazute initial in proiectul care a facut obiectul finantarii externe. Beneficiarul local a refuzat semnarea acestui act aditional, solicitind introducerea unei clauze in actul aditional sus-mentionat, prin care acesta sa fie exonerat de orice raspundere referitoare la nefinalizarea investitiei", a raspuns Ministerul. Aceeasi sursa a mai subliniat si faptul ca firma de consultanta "TPF Consulting" Romania ar fi intocmit un certificat de receptie a lucrarilor, dar beneficiarul local, in speta AZL Braila, ar fi refuzat sa il semneze. In plus ministerul a subliniat ca vrea sa faca o expertiza pentru a lamuri problema tasarii: "MDLPL a organizat in trei rinduri licitatii pentru angajarea unei firme pentru intocmirea unei expertize tehnice care sa stabileasca partea responsabila pentru tasarea terenului. Nu s-a prezentat nici un operator economic. MDLPL va relua procedura, de data aceasta urmind calea simplificata pentru atribuirea acestui contract de servicii", ne-a comunicat ministerul.

"Si noi am vrea sa preluam investitia, dar numai in anumite conditii!"

Cu privire la punctul de vedere formulat de minister, conducerea AZL Braila a punctat ca nu a existat nici un fel de certificat de receptie care sa-i fi fost prezentat spre semnare. Directorul general al RA AZL Braila, Radu Petrescu, a subliniat ca regia si municipalitatea sint de acord cu preluarea investitiei din parcul industrial, dar numai in anumite conditii. "Noi am primit din partea ministerului o propunere de act aditional, dar am formulat o serie de propuneri si observatii in strinsa corelare cu prevederile legale in domeniul constructiilor, dar si ale FIDIC (Federatia Internationala a Inginerilor Consilieri - n.r.). Este adevarat ca am propus si o clauza protectoare, in sensul ca toate fondurile care ar trebui restituite pentru neexecutarea sau executarea cu intirziere a lucrarilor si toate obligatiile ce decurg sau ar putea decurge din aceasta nu ne vor fi imputate. Aceasta clauza am apreciat a fi important de evidentiat in actul aditional avind in vedere ca beneficiarul si-a indeplinit toate obligatiile in cadrul contractului cadru al proiectului, iar sistarea lucrarilor si nefinalizarea investitiei nu au fost influentate in nici un fel de catre beneficiarul local", ne-a declarat Petrescu. Legat de cea de a doua conditie la care AZL Braila ca beneficiar tine foarte mult, sursa citata a punctat ca aceasta vizeaza modalitatea efectuarii transferului parcului. "Potrivit legislatiei in constructii, dar si a prevederilor FIDIC, lucrarile aflate in actualul stadiu tehnic trebuie receptionate de angajator adica de catre minister. Acesta, la rindul sau, trebuie sa-l predea pe baza de proces-verbal beneficiarului local, adica noua, dar cu certificat de receptie partiala din partea inginerului de proiect adica firma bucuresteana "TPF Consulting". Acesta este traseul legal, in opinia noastra, care ar permite preluarea locala a proiectului", a incheiat Petrescu. In ce priveste ancheta pe care vrea sa o faca Ministerul Dezvoltarii, sursa citata a spus: "Abia astept sa vad rezultatele si concluziile expertizei!"

"Eu zic ca e o mare gogorita asta ca au returnat deja banii"

La rindul sau, primarul municipiului, Constantin Sever Cibu, a consolidat punctul de vedere formulat de catre conducerea AZL Braila, dar a avertizat ca taraganarea ministerului pe marginea proiectului i-a facut pe o parte dintre investitorii straini sa se lipseasca si sa plece in alte orase sa-si puna in practica afacerile. "Pai daca ministerul spune ca a platit banii catre UE de ce nu vrea sa semneze actul aditional care sa ne permita sa preluam noi parcul in stadiul de lucrari in care se afla acum? Eu zic ca e o mare gogorita asta ca au returnat deja banii. In ce priveste investitorii, o parte s-au lipsit tot asteptind doi ani sa se lamureasca treaba. Au plecat in alte parti si si-au facut afaceri mari care puteau foarte bine sa le faca in parcul industrial. Dar asta nu inseamna ca nu am putea gasi si altii interesati", a spus Cibu subliniind ca municipalitatea nu va prelua proiectul daca nu va fi exonerata de orice responsabilitate fata de banii ceruti inapoi de UE. In plus, edilul sef a punctat ca "modalitatea de transfer catre AZL Braila si municipalitate trebuie sa respecte toate prevederile nationale si internationale in domeniul constructiilor, pentru ca sa nu uitam ca este un contract international la mijloc pentru parcul industrial".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro