Scandalul spagilor din spitale a izbucnit de la o acuzatie formulata, miercuri, de inspectorul sef adjunct al Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, Florin Ionascu, in cadrul Comisiei de Dialog Social. Acesta a spus ca asistentii dau spaga ca sa se angajeze in spital, ca asistentele vorbesc urit cu pacientii si nu fac tratamentele pina nu li se baga in buzunar 50.000 de lei vechi. Afirmatiile sale au fost sustinute si de reprezentantul sindicatului medicilor, care a recunoscut ca sint cazuri in care se ia spaga la angajarea in spital, tariful - neoficial - in Spitalul Judetean fiind de 15 milioane lei pentru un post de infirmiera si 2.000 euro pentru unul de asistenta. "Ne-am sesizat, din oficiu, cu privire la aspectele cu tenta penala prezentate, intrucit acestea in mod obligatoriu, dupa lege, intra in competenta Parchetului de pe linga Tribunalul Braila. Cauza a fost inregistrata cu numar unic. Impreuna cu inspectorul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, comisar Catalin Chivu, am constituit o echipa complexa, compusa din procuror si politisti, care va investiga si ancheta faptele prezentate. Rugam pe aceasta cale ca persoanele care au cunostinta de aspecte asemanatoare din mediul medical brailean sa se prezinte la Politie sau Parchet si sa le relateze cu sinceritate si curaj. Informez ca in Codul de Procedura Penala a fost introdusa, in anumite conditii, institutia “Protectia datelor de identificare a martorului” care face posibil ca persoana ce urmeaza a fi audiata in calitate de martor, sa nu fie prezenta fizic la locul unde se afla organele de urmarire penala ori in sala in care se desfasoara sedinta de judecata, prin intermediul unor mijloace tehnice. Ma simt obligat sa arat ca au fost situatii cind insasi persoanele care au facut unele afirmatii in presa, cu privire la savirsirea unor fapte prevazute de legea penala, atunci cind li s-a cerut sa faca relatari in cadrul anchetei nu s-au mai situat pe aceeasi pozitie, ci si-au modificat-o, in sensul ca s-au abtinut ori au prezentat alta situatie. Noi, oricum, trebuie sa investigam orice capat de afirmatie", ne-a precizat prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, Fanel Mihalcea.
"Da, e adevarat! Se da spaga. 2.000 euro"
Ieri, cititorii cotidianului nostru au postat zeci de comentarii pe site-ul www.obiectivbr.ro la articolul ce facea referire la spagile din spitale. Va prezentam, mai jos, citeva dintre acestea, cu pseudonimele semnatarilor:
* "Filip" - "Da, e adevarat! Se da spaga. 2.000 euro si primele 6 luni muncesti pe degeaba, sa recuperezi spaga! Se da si la angajarea la salvare, ca asistent, aceeasi spaga! Si multe nu sunt posturi sigure, poti sa pierzi tot dupa un an. Dar vad ca o dati in asistente, spaga e la doctori, fratilor, de la 200 ron in sus... in jos nici nu se uita!"
* "Sistemul e varza" - "De ce credeti ca tin posturile blocate si lucreaza o asistenta la numar triplu de bolnavi? Sa faceti investigatii si la Spitalul Sf. Pantelimon, aia nu au nici supraveghetori si e o asistenta la 60 de insi. Dar cit o fi spaga sa te angajezi in spital ca personal TESA???"
* "Panait Istrati" - "Daca nu ai bani, poti sa calatoresti fericit pe lumea cealalta, mori ca un ciine acolo la ei. Si aveti dreptate ca asistentele vorbesc urit cu pacientii lor."
* "Eu" - "Ce spuneti e foarte adevarat! Provin din mediul lor, inca sint in scoala de asistenti medicali si cu siguranta am mare boala pe acesti nenorociti! Mai ales ca imi doresc acest job, imi place si e o pasiune. Si chiar ma gindesc sa parasesc orasul/tara pentru ca din pacate, daca nu dai, nu ai!"