• declinul pieţei fierului vechi nu îi descurajează pe hoţii care fură capace de canalizare • pentru câţiva lei, aceştia pun în pericol participanţii la trafic şi, indirect, provoacă pagube de sute de milioane de lei vechi în bugetul CUP “Dunărea” • pagubă care, în final, se regăseşte în buzunarul tuturor brăilenilor
Chiar dacă preţul fierului vechi a scăzut foarte mult în ultima perioadă, iar centrele de preluare au intrat într-un adevărat declin, capacele de canalizare încă se mai fură de pe raza municipiului Brăila. Pentru câţiva lei, hoţii inconştienţi lasă descoperite gurile de canalizare, transformându-le în capcane mortale pentru pietoni şi şoferi, deopotrivă. Fie că se află pe marginea străzilor, pe mijlocul acestora sau chiar în intersecţii foarte circulate, capacele care intră în vizorul hoţilor dispar rapid şi nimeni nu mai reuşeşte să le dea de urmă. Găurile care apar în carosabil din această cauză sunt marcate prin tot felul de mijloace, de către şoferii care încearcă astfel să preîntâmpine producerea unor accidente grave. De exemplu, în intersecţia străzii Basarab Vodă cu Şoseaua Râmnicu Sărat, tronează, de câteva zile, doi saci de gunoi care încadrează o gură de canalizare fără capac. În alte zone, felul cum sunt semnalizate canalizările descoperite trezesc simţul umorului unor brăileni. “Sens giratoriu modern, marca Vidin, Str. Cometei, epoca Marian Dragomir”, a scris un internaut în dreptul unei guri de canalizare fără capac, în care erau “înfipte” mai multe crengi, pentru a atrage atenţia şoferilor că trebuie să aibă grijă la capcana de pe carosabil. Evident, canalizarea respectivă se află pe strada Cometei, din cartierul Vidin.
Chiar dacă uneori reacţionează cu întârziere, responsabilii de la Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila dau asigurări că înlocuiesc, în măsura posibilităţilor, toate capacele furate. Directorul Silviu Mangiurea ţine chiar să atragă atenţia că furtul acestor capace provoacă pierderi de zeci de mii de lei în bugetul companiei, aspect ce se răsfrânge în buzunarele noastre, ale tuturor. “Din luna iulie a anului trecut, de când am preluat funcţia de director, s-au înlocuit peste 100 de capace de canalizare. Nu intră în atribuţia noastră să păzim aceste capace. Am avut discuţii pe această temă cu cei de la Poliţia Locală, dar probabil că nici acolo nu sunt atât de mulţi agenţi încât să poată păzi toate gurile de canalizare din oraş. Problema e că aceste furturi se răsfrâng asupra bugetului companiei, iar pe urmă se întreabă lumea de ce trebuie să mărim tarifele...”, ne-a declarat directorul Mangiurea. Potrivit acestuia, în funcţie de dimensiuni, preţul unui capac de canalizare, cu rama aferentă, porneşte de la 700 de lei. La 100 de capace furate, din iulie 2016 şi până în prezent, reiese că, în mai puţin de un an de zile, hoţii de capace au păgubit bugetul CUP “Dunărea” cu circa 70.000 lei (700 milioane de lei vechi n.n.).