Pe parcursul lunii aprilie, Poliţia Locală Brăila a demarat o campanie de identificare a terenurilor virane de pe raza municipiului. Au fost inventariate 55 astfel de spaţii neîngrădite, care deveniseră adevărate gropi de gunoi din cauza brăilenilor necivilizaţi. La vremea respectivă, conducerea Poliţiei Locale spunea că proprietarii maidanelor în cauză vor fi identificaţi, cu ajutorul datelor existente la Oficiul de Cadastru, şi vor fi somaţi să îşi cureţe spaţiile şi să ia măsura îngrădirii lor, astfel încât să nu se mai poată depozita deşeuri. Printre proprietarii depistaţi s-a numărat şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Acesta deţine un teren în parcul de pe Str. Împăratul Traian, împreună cu partenerul său de afaceri, Sorin Costin, administratorul SC "Hercules" SA.
Vremea a trecut, iar termenul de 15 zile acordat proprietarilor pentru a-şi igieniza şi îngrădi terenurile a început să expire. Până acum, însă, doi proprietari au fost sancţionaţi de Poliţia Locală, fiecare cu o amendă în valoare de 500 lei. Este vorba despre SC "Nandeza Import Export" SRL, care deţine un spaţiu pe Str. Transilvaniei nr. 1, şi de Alexe Papenov, administratorul firmei de transporturi "Pax" Brăila. După cum v-am mai informat, acesta din urmă deţine o suprafaţă de 810 metri pătraţi, în fosta piaţă de ruşi de pe Str. Danubiului. Papenov ne declara, în luna aprilie, că a cumpărat recent acea suprafaţă de teren, în urma unei licitaţii, şi că nu s-a hotărât dacă va construi acolo o locuinţă sau un spaţiu comercial. În urma somaţiei primite de la Poliţia Locală, administratorul "Pax" SRL a luat măsura îngrădirii terenului respectiv, însă nu cu un gard mai solid ci doar cu o bandă de plastic în genul celor care delimitează şantierele de construcţii. "Dacă folosesc lemn sau tablă se fură", se justifica Papenov. Până la urmă, acesta a fost amendat cu 5 milioane de lei vechi pentru că terenul său este plin în continuare de gunoaie.
"Am să contest această sancţiune care consider că a fost dată dintr-un birou, fără a se vedea situaţia la faţa locului. Eu m-am conformat somaţiei primite, am îngrădit terenul, am făcut curăţenie, dar nu pot să stau să păzesc non-stop ca să nu mai vină vecinii să arunce gunoaie peste gard. Sunt câţiva locatari în imobilul învecinat care, mai mult ca sigur, sunt responsabili cu apariţia acestor deşeuri, că doar n-o să vină cineva de pe Calea Galaţi sau din altă parte să arunce gunoaie acolo. Poliţia Locală, în loc să dea astfel de sancţiuni «din burtă», ar trebui să îşi facă datoria şi să le pună în vedere acelor cetăţeni să se comporte civilizat", ne-a declarat Alexe Papenov.
Gheorghe Bunea Stancu şi Sorin Costin nu au fost amendaţi de Poliţia Locală, deşi terenul lor din parcul de pe Str. Împăratul Traian nu a fost îngrădit, conform somaţiei emise în luna aprilie de Poliţia Locală. "Potrivit legii, proprietarii au obligaţia să menţină curăţenia pe terenurile pe care le deţin. Îngrădirea este o măsură menită să preîntâmpine depozitarea de deşeuri, însă nu este ceva obligatoriu. Atât timp cât pe terenul în cauză nu sunt aruncate gunoaie, nu avem de ce să aplicăm sancţiuni", ne-a explicat Georgică Tănase, şeful Compartimentului Ordine Publică din cadrul Poliţiei Locale Brăila. După cum se ştie, terenul lui Stancu este curat nu pentru că familia fostului şef al CJ sau prietenul acestuia, Sorin Costin, ar fi adunat deşeurile aruncate acolo, ci datorită unei acţiuni de voluntariat organizate, în aprilie, de caricaturistul Costel Pătrăşcan. Acesta a reuşit să mobilizeze câteva sute de cetăţeni care au igienizat parcul de pe Str. Împăratul Traian. La vremea respectivă nu se cunoştea oficial că o porţiune din acel parc îi aparţine lui Bunea Stancu. După cum se ştie, fostul preşedinte al CJ Brăila este în prezent încarcerat în Penitenciarul Galaţi, unde are de ispăşit o pedeapsă de 3 ani de închisoare, din cauza unor fapte de corupţie.