Pacientii ar putea gasi usile cabinetelor medicilor de familie inchise | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pacientii ar putea gasi usile cabinetelor medicilor de familie inchise

Suparati si ingrijorati ca si anul 2007 va aduce un contract in care veniturile nu vor acoperi cheltuielile, medicii de familie braileni au hotarit, in cadrul sedintei festive a Societatii de Medicina Generala / Medicina de Familie Braila sa faca un protest. "Protestul se bazeaza pe experienta anului 2006, cind, fara sa stim valoarea punctului, prin acte aditionale repetate am fost obligati sa muncim pe aceeasi valoare a punctului ca in 2005, in conditiile in care cheltuielile de functionare a cabinetelor au crescut de 2-3 ori. Anuntarea la timp a valorii punctului si negocierea unei valori realiste cu reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania sint conditii obligatorii, pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trebuie sa le respecte, in calitate de reprezentant al asiguratilor, daca doreste ca, incepind cu 3 ianuarie 2007, sa le asigure acestora continuitatea asistentei medicale. Medicii de familie isi rezerva dreptul ca, incepind cu 3 ianuarie 2007, sa nu mai desfasoare activitate medicala in conditii pe care nu le cunosc sau dezavantajoase din punct de vedere financiar", ne-a declarat dr. Ileana Brinza, presedinte al SMGMF Braila.
Potrivit sursei citate, aceasta atitudine a fost asumata in cadrul sedintei Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania, din 15 decembrie 2006.

Colegiul National al Medicilor vine in ajutorul protestatarilor

Pentru a veni in sprijinul medicilor din asistenta medicala ambulatorie, la nivelul Colegiului National al Medicilor a fost organizata o conferinta de presa, in cadrul careia presedintele CMR, prof. dr. Mircea Cinteza a prezentat principalele motive de nemultumire ale medicilor din asistenta medicala ambulatorie: intentia CNAS de a delega medicilor responsabilitatea verificarii calitatii de asigurat al pacientilor tratati, cu amenintarea ca suma aferenta prestatiilor acordate unui neasigurat vor fi recuperate din venitul cabinetului. In opinia medicilor de familie, acest lucru este inacceptabil, avind in vedere ca responsabilitatea verificarii calitatii de asigurat este si trebuie sa ramina, conform legislatiei in vigoare, apanajul Casei de Asigurari Sociale de Sanatate.
Un alt motiv de nemultumire il constituie raportarile excesive solicitate de CNAS, care incarca peste masura programul medicilor, si pentru care nu li se asigura logistica necesara.
De asemenea, valoarea punctului "per capita" si "per serviciu" (modalitatea de plata a medicilor din ambulatoriu) este sub valoarea promisa de Ministerul Sanatatii Publice, avind drept consecinta scaderea veniturilor medicilor sub limita decentei. "Medicii au reclamat aceasta atitudine, avind in vedere ca au functionat cu aceeasi valoare a punctului per capita/per serviciu pe parcursul a 2 ani, 2005 si 2006, in conditiile in care toate cheltuielile de functionare au crescut de 2-3 ori in aceasta perioada. Dupa cum bine a spus prof. dr. Mircea Cinteza, “medicii din ambulator nu sint salariatii CNAS. Ei incheie cu CNAS un contract de furnizare de servicii medicale, numai daca acest contract este onorabil. Prin urmare, pentru ingrijirea starii de sanatate a populatiei asigurate, CNAS trebuie sa ofere medicilor un contract acceptabil”", a adaugat dr. Brinza.

Serviciile acordate pacientilor diabetici, neplatite

Este important de mentionat ca aceste nemultumiri se adauga, in cazul medicilor de familie, celor create de ordinul Ministerului Sanatatii Publice nr. 1061/425.09.2006, care plaseaza in sarcina acestora urmarirea pacientilor cu Diabet Zaharat tip II, in tratament cu antidiabetice orale, fara insa ca acest serviciu sa fie platit.
Contrar celor promise de ministrul Sanatatii Publice, cu ocazia aparitiei ordinului la care se face referire, medicii de familie nu au primit glucometre si consumabilele aferente pentru masurarea glicemiei si nici nu au beneficiat de reactualizarea informatiilor privind conduita terapeutica moderna, in cazul pacientilor diabetici.
Aceste circumstante nu fac decit sa creasca ingrijorarea medicilor de familie care urmaresc pe calendar apropierea termenului de 3 ianuarie 2007, cind primii pacienti cu diabet se vor prezenta la usa cabinetelor.

Programul de diabet exista, dar lipseste cu desavirsire

Pe de alta parte, ec. Antoaneta Voicu, sef Serviciu Programe din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Braila, ne-a declarat ca exista un program informatic achizitionat de la o firma din Brasov, dar care nu satisface cerintele. In consecinta, nu a fost dat medicilor de familie, pentru ca acestia sa poata prelua pacientii de la Centrul de Diabet.
De asemenea, in ceea ce priveste cursurile de instruire pentru medicii de familie care preiau pacienti cu diabet, Antoaneta Voicu ne-a relatat ca, la solicitarea Ministerului Sanatatii (Agentia Nationala de Programe) au fost intocmite liste nominale cu medicii participanti la cursuri, dar nu a fost stabilita nici o data de incepere a acestora.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro