* schimbarea de plan s-ar fi făcut la intervenția fermă a președintelui Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, care afirmă pe Facebook că nu va fi niciodată de acord ca la Brăila să se trateze pacienți infectați cu COVID - 19 din alte județe * de altfel, vestea că vrâncenii ar urma să ajungă la Brăila a declanșat un adevărat război al declarațiilor la nivel local * primarul Dragomir și președintele CJ Francisk Chiriac acuzându-l în termeni duri pe prefectul Boboc că ar fi știut și acceptat această situație, în timp ce Boboc acuză la rândul său tabăra PSD-istă că ar fi avut informația din timp dar nu ar fi anunțat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență
ȘTIRE ACTUALIZATĂ Pacienții vrânceni infectați cu COVID - 19 care ar fi trebuit să fie transferați la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Brăila au fost direcționați către alte spitale din țară. Vestea a fost dată pe Facebook de președintele Consiliului Județean Brăila, care afirmă că această schimbare de plan i se datorează exclusiv. Totodată, Chiriac îl acuză în termeni duri pe prefectul Cătălin Boboc că ar fi știut din timp despre transferul de pacienți și că nu a reacționat așa cum ar fi fost normal. Iată postarea președintelui CJ Brăila:
”Veste bună pentru brăileni, veste proastă pentru prefect … Cei 20 de pacienți care urmau să ajungă la Brăila, NU MAI VIN, vor fi redirecționați către alte spitale din țară, la cerință mea că și președinte al Consiliului Județean, pentru a proteja brailenii. Coordonatorul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la Brăila, este însuși prefectul județului Brăila. Dânsul este posesorul tuturor informațiilor, dânsul este primul care află despre deciziile de la nivel național. Astfel că acesta știa despre decizia Ministerului Sănătății de a trimite la Brăila 20 de pacienți din județul Vrancea. Oameni buni, spitalul este coordonat de Ministerul Sănătății în această perioadă, deci sub nicio formă eu nu am fost înștiințat de această decizie, iar Spitalul a primit informația oficială pe fax în timp ce pacienții erau în drum spre spitalul din Brăila. Aflând prea târziu de această decizie, am crezut că nu am timpul necesar să intervin, însă după o discuție cu factorii de decizie de la nivel național, am SPUS RĂSPICAT CĂ LA BRĂILA SE VOR TRATA DE COVID-19 DOAR CETĂȚENII JUDEȚULUI. (...). Solicit domnului prefect CONVOCAREA Comitetului pentru Situații de Urgență pentru a clarifica această situație”.
Și primarul Marian Dragomir a postat pe Facebook o reacție dură la adresa prefectului Boboc, arătându-se complet împotriva ideii de a primi la Brăila pacienți infectați cu COVID - 19 din alte județe.
După cum v-am mai informat, prefectul Cătălin Boboc acuza, în această dimineață, conducerea Spitalului Județean și conducerea Consiliului Județean că ar fi acceptat decizia Ministerului Sănătății de a transfera la Brăila pacienți infectați din Vrancea, fără a anunța în prealabil Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
ȘTIRE INIȚIALĂ Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean Brăila va trata 20 de pacienți din Vrancea confirmați pozitiv cu COVID – 19. Transferul acestora ar urma să se facă în cursul zilei de astăzi. Din câte se pare, toți cei 20 de pacienți au forme ușoare de boală, mulți dintre ei fiind chiar asimptomatici.
Decizia aducerii pacienților vrânceni la Brăila a fi fost luată la nivel de Ministerul Sănătății. Delia Râșnoveanu, managerul Spitalului Județean Brăila, ne-a declarat că a fost informată pur și simplu de la minister că vor sosi pacienții, fără a fi consultată în această chestiune. Din câte i s-a transmis, a contat faptul că Brăila are în momentul de față doar trei pacienți internați cu COVID – 19, putând astfel să preia cazuri din alte județe, unde numărul celor confirmați pozitiv este mult mai mare.
Prefectul Cătălin Boboc ne-a declarat că, din punct de vedere medical și uman, este de acord cu acest transfer, însă ar fi fost normal ca decizia să se ia în urma consultării tuturor factorilor responsabili la nivel local. ”E o criză națională și e normal să gestionăm împreună această situație, mai ales că la Brăila sunt medici buni care au avut un procent mare de vindecări (19 pacienți vindecați din 22 confirmați până la această dată n.n.). Ar fi fost bine, totuși, ca transferul acestora la Brăila să se fi făcut prin informarea prealabilă a factorilor de decizie locali – Prefectura, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Buna comunicare și buna colaborare au reprezentat până acum cheia gestionării cu succes a acestei crize la Brăila, unde am avut până acum un număr mic de cazuri confirmate pozitiv și o rată mare a vindecării pacienților tratați de medicii noștri”, ne-a declarat prefectul. Concret, acestea acuză conducerea Spitalului Județean că ar fi acceptat să preia pacienții direcționați de Minister, fără a informa în prealabil Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. ”Nu are cum să ți se impună pur și simplu preluarea unor pacienți. În urmă cu câteva zile, s-a mai primit o solicitare de la Galați, să ne transmită niște cazuri, însă atunci solicitarea a fost primită de conducerea Direcției de Sănătate Publică, dl director Ciochină, care a avut o abordare mai realistă a problemei, conformă cu capacitatea Brăilei de a prelua astfel de cazuri. Și conducerea Spitalului Județean ar fi trebuit să se consulte cu ceilalți factori de decizie înainte să accepte transferul de la Vrancea. Înțeleg că acum pacienții au forme ușoare, sunt asimptomatici, dar există posibilitatea ca starea acestora să se agraveze. Din acest motiv, ar fi trebuit să ne consultăm în prealabil, să găsim niște soluții pentru a putea gestiona situația, să o putem menține sub control, așa cum am făcut până acum, când buna comunicare a fost una dintre cheile succesului”, ne-a mai declarat prefectul Boboc. Acesta mai spune că inclusiv conducerea Consiliului Județean a știut încă de ieri despre acest transfer, însă nu a comunicat mai departe la ceilalți factori de decizie brăileni.
Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a dat de înțeles, însă, că a fost luat prin suprindere, la fel ca toată lumea. Acesta s-a arătat extrem de revoltat de decizia Ministerului privind trimiterea de pacienți COVID-19 la Spitalul Județean. Chiriaca afirmat că i se pare anormal, în condițiile în care județul nostru s-a organizat și până acum nu a avut probleme la acest capitol, ba chiar a stat foarte bine. ”Iată că în acest spital hulit de toată lumea ajungem acum să tratăm pacienți și din alte părți. Dar mi se pare o decizie anormală a Ministerului. Nu am nimic cu pacienții, până la urmă trebuie tratați, dar să vedem ce se va întâmpla cu aparținătorii”, a declarat Chiriac. Acesta a precizat că va solicita conducerii SJU Brăila să nu permită aparținătorilor celor 20 de pacienți din Vrancea să intre în unitate și să asigure oamenii că vor avea tot ce le este necesar odată internați. Mai mult, Chiriac a precizat că va purta o discuție și la nivelul Poliției Brăila pentru a se organiza filtre care să urmărească dacă aparținătorii pacienților din Vrancea încearcă să vină la Brăila. Chiriac a mai punctat că nu este prima oară când se încearcă transmiterea de pacienți în județul nostru, lucru căruia i s-a împotrivit ferm în momentul în care se discuta despre transformarea Spitalului de la Brăila în spital regional COVID-19.