Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pac - pac, taca de la Bac

Cind subiectele examenului de bacalaureat circula de colo-colo, ca manifestele conspiratorilor comunisti pe vremea cind se aflau in ilegalitate, se dovedeste clar ca sistemul de invatamint are probleme cu adevarat grave. In fond, gratie unor jurnalisti, o practica ce functiona cu siguranta de ani de zile a iesit la lumina aratind adevarata fata a unui sistem greoi, prafuit, dar mai ales coruptibil. Caci, sa fie clar, divulgarea subiectelor de examen nu a inceput in anul de gratie 2006, cu proba la limba si literatura romana de la Bac, si nici macar la Testele Nationale, atunci cind tot un ziarist a aratat cit de usor poti obtine plicul cu subiectele de examen. Nu. Increngatura de pile, de cumetrii si cirdasii functioneaza nestingherita de ani de zile pe toate palierele sistemului bugetar: daca ai pe cineva la Trezorerie, fireste ca o sa-l suni pentru a nu sta la coada sa-ti platesti nu stiu ce impozite, daca ai pe cineva la Buletine, o sa apelezi pentru a nu pierde vremea asteptind, iar daca ai pe cineva la Ministerul Invatamintului, exact la locul potrivit, o sa-i ceri subiectele de examen. Desigur, asta poate costa, caci nimeni nu risca sa-si puna pielea la saramura degeaba, pentru copilul tau, pe care tu vrei sa-l scapi de o parte din emotiile unui examen extenuant. Iar daca el se apuca sa vinda subiectele pe care tu le-ai obtinut - foarte bine! - abia face baiatul bani de mers la mare, fara sa mai apeleze la bugetul familiei.
Lasind gluma la o parte, trebuie sa remarcam ca desi au trecut peste el tot soiul de "reforme", sistemul de invatamint da dovada de o lipsa crasa de mobilitate, de o intepeneala teribila, pastrind de ani de zile aceleasi metode de organizare a examenelor, procedura devenind, fireste, din ce in ce mai vulnerabila. Nu e nimic complicat in a sustrage documente dupa reteta pe care ai folosit-o si anul trecut, nu?
Ei bine, in urma cu ceva vreme, un mare scandal a aparut dupa ce au fost vindute subiectele la concursul de rezidentiat, si abia dupa ce a fost data In vileag frauda, autoritatile s-au gindit sa schimbe ceva In modalitatea de organizare si desfasurare a concursului.
Acum, unii cer capul ministrului, insa mie mi-e clar ca doar teasta lui Hardau pe masa liberalilor nu ar rezolva boala sistemului de Invatamint consolidata in ani de zile, probabil la fel de grava, doar ca mai putin vizibila, ca cea a sistemului de Sanatate.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii