Francezii de la "Filasa" investesc 800 milioane de euro în trei proiecte eoliene la Brăila. Construcţia ar putea începe anul viitor, Grupul francez "Filasa International" achiziţionând trei proiecte de parcuri eoliene în judeţul nostru, cu o capacitate totală proiectată de peste 400 MW. Ca termen de comparaţie, Termocentrala de la Chiscani are o putere instalată în fiecare dintre cele 3 Grupuri de producere a energiei electrice care abia depăşeşte 200 MW per grup. Terenurile cu suprafaţă de peste 1.300 ha au fost concesionate sau cumpărate pe raza comunei Tudor Vladimirescu şi urmează a fi montate acolo aproape 60 de turbine eoliene. Proiectul francezilor constituie pentru comunitatea locală o importantă sursă de venit, din care au fost finanţate lucrări edilitare în localităţile subordonate Primăriei de la Tudor Vladimirescu.
Grupul francez "Filasa International" a achiziţionat trei proiecte de parcuri eoliene în Brăila, cu o capacitate totală proiectată de peste 400 MW. Lucrările de construcţii ar putea porni la sfârşitul lui 2013 sau începutul anului următor, printr-o investiţie estimată la 800 milioane de euro. Pentru a vă putea forma o imagine în ce priveşte amploarea investiţiei, trebuie amintit că puterea medie instalată a celor 3 grupuri de producere a energiei electrice în Termocentrala de la Chiscani este de circa 200 MW. Mai precis, Grupul 1 de producere are o putere de 227 MW, Grupul 2 o putere de 210 MW, ambele încă în exploatare, în timp ce Grupul 3 are o putere de 210 MW, dar este în conservare, la faza de valorificare.
Revenind, investitorii francezi au fost asistaţi în procesul de achiziţie a proiectelor "Wind Energy Power Trade", "Wind Energy Advance Tech" şi "Wind Energy Strategy" de către casa de avocatură "Popovici Niţu&Asociaţii". Preluarea a fost realizată prin firma "EolEnvest", deţinută de "Filasa International" (70%), "Sanafi" (5%) şi "Fibusa" (25%), toate din Franţa.
Reprezentantul casei de avocatură Popovici a afirmat că proiectele se află într-o fază incipientă, având însă obţinute certificatele de urbanism. "Probabil că lucrările vor începe la sfârşitul lui 2013 sau începutul lui 2014", a spus Popovici. Potrivit acestuia, investiţia este estimată în prezent la două milioane de euro pentru fiecare MW, de unde rezultă un efort investiţional total de circa 800 milioane euro pentru cele trei proiecte. Trebuie punctat, totuşi, că volumul investiţional ar putea înregistra o scădere până la începerea efectivă a lucrărilor în eventualitatea în care preţul turbinelor va scădea, aşa cum se preconizează pentru anii următori. "Preţul turbinelor scade de ani buni încoace şi toată lumea speră să mai scadă", a spus avocatul. El nu a dorit să precizeze preţul efectiv plătit pentru cele trei proiecte de la Brăila şi nici identitatea vânzătorilor.
Popovici, care este şi preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), deţine 1% din capitalul firmelor "Wind Energy Power Trade", "Wind Energy Advance Tech" şi "Wind Energy Strategy", toate aceste companii urmând să administreze parcurile eoliene de la Brăila. Companiile sunt înregistrate în Bucureşti, iar diferenţa de 99% din capitalul social este proprietatea "EolEnvest", aşa cum rezultă din datele de la Registrul Comerţului.
Popovici deţine o participaţie similară în cadrul unei firme controlate de asemenea de "EolEnvest", care dezvoltă un alt proiect eolian de data aceasta la Suceava. De altfel, "Filasa" a anunţat în noiembrie anul trecut deschiderea unei investiţii de 780 milioane euro în mai multe parcuri eoliene, cu o putere instalată de peste 500 MW, care vor fi dezvoltate în judeţul Suceava.
Francezii au concesionat deja 800 ha de la Primăria din Tudor Vladimirescu
Chiar dacă reprezentantul casei de avocaţi a evitat să prezinte mai multe detalii legate de proiectele de la Brăila, a putut fi identificată poziţionarea a două dintre cele 3 parcuri. Asta pentru că "EolEnvest" a depus recent la Direcţia Agricolă documentaţia privind scoaterea din circuitul agricol a câtorva sute de hectare de teren pe raza comunei Tudor Vladimirescu. Potrivit conducerii Direcţiei Agricole, documentaţia depusă de francezi a fost înaintată Ministerului de resort pentru soluţionare. Contactat telefonic, primarul din Tudor Vladimirescu, Vasile Constantin, a confirmat că francezii şi-au pus în gând să facă o pădure de eoliene pe raza comunei. "Cei de la EolEnvest au concesionat de vreo doi ani circa 800 de hectare de teren de la noi, valoarea anuală a concesiunii fiind de aproape 7 miliarde de lei vechi. Aceşti bani se constituie venit net la bugetul comunei şi vreau să vă spun că am finanţat proiecte edilitare importante. De exemplu, avem un dispensar nou şi un stadion nou, sunt în lucru reabilitări la grădiniţa din localitatea Tudor Vladimirescu şi aproape de finalizare lucrările de la Şcoala din Scorţaru Vechi şi mai sunt în curs lucrări la un cămin cultural. Adică, impactul economic al primilor paşi pe care investitorul i-a făcut aici la noi este destul de mare. În afară de cele 800 de hectare concesionate, mai există un proiect pe o suprafaţă de circa 530 ha tot la noi în comună", ne-a declarat vădit entuziasmat de proiectele finanţate cu banii francezilor primarul de la Tudor Vladimirescu, Vasile Constantin. De asemenea, sursa citată a punctat că pe suprafaţa de 800 de hectare ar urma să fie ridicate 33 de turbine eoliene, iar pe cea de a doua suprafaţă, alte 26 de turbine. "Reprezentanţii Eolenvest ne-au promis că undeva în primăvară vor începe lucrări la infrastructură, în sensul că fac drumurile de acces la viitoarele turbine eoliene. Deja au câteva puncte de pază acolo, au făcut măsurători speciale şi s-au edificat că există potenţial în ce priveşte eficienţa înfiinţării de parcuri eoliene. Urmează să iasă şi autorizaţia de construire", a mai completat sursa citată.
Brăila, avize şi contracte de racordare pentru turbine cu putere instalată în total de peste 750 MW
Investiţiile în parcuri eoliene au atras în ultimii ani interesul investitorilor, români şi străini, datorită, printre altele, şi sprijinului acordat de autorităţi unor astfel de proiecte prin sistemul certificatelor verzi. Producătorii de energie regenerabilă primesc certificate verzi pentru energia produsă şi livrată în sistemul naţional. Mai departe, aceste certificate le vând furnizorilor, obligaţi să cumpere anual în limita unor cote stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Pe de altă parte, Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, a încetinit ritmul de avizare a cuplărilor la reţea din partea producătorilor de energie electrică din surse eoliene. Asta din cauză că, în ultimii ani, a acordat autorizaţii de racordare pentru mai multe proiecte eoliene decât permite fizic reţeaua existentă. Concret, potrivit datelor publice pe pagina de web a Transelectrica, în cazul judeţului Brăila există 17 contracte de racordare în vigoare pentru proiecte de parcuri eoliene, cu o putere totală instalată de peste 570 MW. Printre proiectele mari ca anvergură se numără cele două parcuri de turbine eoliene de la Însurăţei, cu o putere instalată cumulată de 126 MW, plus un al treilea de doar 10 MW tot la Însurăţei, urmate de parcul de la Scorţaru Vechi, cu o putere instalată de 93 MW, plus încă unul de 78 MW la Tudor Vladimirescu, altul decât cel al francezilor de la "Eolenvest". De asemenea, mai sunt 4 proiecte a câte 10 MW fiecare la Urleasca, unul de 28 MW la Surdila Găiseanca, 50 MW la Salcia Tudor şi 47,5 MW la Gemenele. Cu o putere instalată sub 10 MW mai sunt proiectele de la Ianca, Bordei Verde, Victoria şi Dudeşti, cu 8 MW fiecare, precum şi proiectul de la Cuza Vodă cu doar 6 MW putere instalată.
În ce priveşte avizele de racordare, Brăila este menţionată cu doar două avize, cu o putere instalată de 183 MW.