• muncitorii care lucrează la reabilitarea monumentului au descoperit mai multe resturi osoase şi resturi ceramice • specialiştii Muzeului Brăilei urmează să stabilească dacă sunt oase umane sau nu • dacă aceştia vor considera că este nevoie de săpături arheologice suplimentare, lucrările de reabilitare a fântânii ar putea fi sistate temporar • termenul de finalizare era stabilit pentru jumătatea lunii noiembrie a.c.
Muncitorii care lucrează la amenajarea cuvei fântânii arteziene din Piaţa Traian au descoperit, ieri, câteva oseminte. Au fost anunţaţi specialiştii Muzeului Brăilei, care urmează să stabilească dacă este nevoie de o supraveghere arheologică mai amănunţită a şantierului. Muncitorii care au descoperit, osemintele, la circa trei metri adâncime, Petrică Hâncu şi Ilie Stratulat, ne-au declarat în exclusivitate că fuseseră atenţionaţi din timp ca, în cazul în care vor găsi vestigii vechi sau oseminte, să stopeze lucrul şi să dea de veste muzeografilor, care sunt la o zvârlitură de băţ, vizavi de locul cu pricina.
“Făceam astăzi (marţi, 29 octombrie - n.r.) săpături pentru refacerea căminului pompelor de la fântână când, pe la ora 15.00, am lovit ceva cu hârleţul. Am auzit un «hârjâit» şi, amândoi, am îndepărtat pământul şi am scos la iveală primul os, care este ceva mai mare, apoi altele, şi altele. Am găsit şi ceva ca nişte funduri de oale vechi, sparte. Le-am pus deoparte şi am sistat lucrul, anunţând direct Muzeul Brăilei, pentru că aşa ni s-a spus să facem. Au venit mai mulţi muzeografi, cred că era şi dl. Stănică Pandrea, apoi şi primarul Brăilei, Marian Dragomir, care a stat de vorbă cu noi, ba chiar a făcut şi glume, povestindu-ne când, copil fiind, găsea cranii umane atunci când scotocea prin locurile copilăriei şi vroia să le ducă la şcoală...”, ne-a spus Petrică Hâncu, unul dintre muncitorii care au făcut descoperirea, care, cu siguranţă, nu va fi şi ultima din Centrul Vechi.
În cazul în care va fi nevoie de săpături suplimentare, este posibil ca finalizarea reabilitării fântânei arteziene să depăşească termenul limită din contract, prevăzut pentru jumătatea lunii noiembrie. “În funcţie de ce vor stabili reprezentanţii Muzeului, lucrările vor fi sistate temporar sau nu. În momentul de faţă, reabilitarea părţii metalice a monumentului este finalizată în proporţie de 90%, iar la faţa locului se lucrează la cuva fântânii şi la montarea instalaţiilor din sol”, ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.
Reamintim că reabilitarea fântânii arteziene din Piaţa Traian a fost demarată în primăvara acestui an, după ce Primăria a reuşit să încheie contract cu o firmă care deţine expertiză în domeniu. Probabil că starea avansată de degradare a monumentului din centrul Brăilei a făcut ca firmele specializate să nu se înghesuie să preia lucrările de restaurare, în ciuda faptului că, din 2013 încoace, bugetul aprobat de consilierii municipali pentru această investiţie ajunsese, la un moment dat, la circa un milion de lei (10 miliarde de lei vechi n.n.).
Din fericire, după nouă încercări eşuate, ultima licitaţie, organizată în toamna anului 2018, a fost una cu noroc. Astfel, lucrarea a fost preluată de firma “Oraexactă Systems” SRL Oradea, contractul fiind atribuit cu valoarea totală de 565.729 lei, cu TVA.
Primăria Brăila a parafat înţelegerea în noiembrie 2018, iar pe 14 martie a.c., a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Firma orădeană a demontat elementul sculptural din metal al fântânii şi l-a dus la un atelier specializat, pentru efectuarea tratamentelor mecanice, a sablării şi a replicării părţilor lipsă. Contractul mai prevede reabilitarea corespunzătoare a cuvei fântânii, prin hidroizolare şi refacere a elementelor decorative din piatră. La final, fântâna arteziană va fi reasamblată şi va beneficia şi de un sistem de iluminare care să o pună în valoare pe timpul nopţii.
Fântâna arteziană din Piaţa Traian a fost proiectată, în 1887, de inginerul M. Mironescu şi pusă pe poziţie în 1892. Obiect decorativ, în stil baroc, cu forma unei cupe etajate cu marginile spre exterior, la baza căreia se află figurine sub formă de copii suprinşi în diferite ipostaze, fântâna a fost realizată din fontă, soclul este ornamentat cu palmete, iar bazinul circular pentru colectarea apei are diametrul de şase metri. În România mai există o fântână similară, în oraşul Sinaia, chiar în parcul central al localităţii, în faţa hotelului “Caraiman”.