Muncitorii care lucrează la reabilitarea unei case din Centrul Istoric al municipiului au găsit, ieri dimineaţă, un schelet îngropat în subsolul clădirii. A fost anunţată Poliţia, iar criminaliştii au început o anchetă. Dată fiind starea osemintelor, nu poate fi vorba, însă, de o crimă recentă. Persoana decedată a fost îngropată în acel loc cu foarte mult timp în urmă. Din acest motiv, cazul a intrat şi în atenţia Muzeului de Istorie, arhelogii efectuând săpături suplimentare, pentru a verifica dacă în acel perimetru nu se mai află şi alte relicve. "Deocamdată putem spune că rămăşiţele aparţin unei persoane adulte, posibil femeie, după cum sugerează forma bazinului. Scheletul era poziţionat pe axa est-vest, specifică înmormântărilor de tip creştin. Nu am găsit asupra sa niciun obiect de genul nasturi, monede sau bijuterii, care să ne ajute să stabilim cu aproximaţie perioada în care a fost înmormântat. Extindem săpăturile şi cercetările, pentru a căuta indicii", ne-a declarat arheolog dr. Costin Croitoru, din cadrul Muzeului Brăilei.
Întâmplător sau nu, imobilul respectiv, aflat pe Str. Ana Aslan, la nr. 29, a intrat în atenţia opiniei publice în vara anului trecut, când o brăileancă pasionată de fenomene paranormale susţinea că a văzut o stafie într-una dintre camerele sale. Casa aparţine Consilului Judeţean şi la vremea respectivă încă nu intrase în reparaţii, fiind păzită non-stop de o firmă specializată. Agentul de pază Manuela Chiroşcă ne-a povestit, în iunie 2010, că într-o dimineaţă a fost martora unei întâmplări paranormale. Femeia suţinea atunci că a reuşit să fotografieze cu telefonul mobil o entitate ce bântuia printr-o cameră. În termeni populari, ar fi fost vorba despre o fantomă care, iniţial, a speriat-o foarte tare pe agenta de pază. După câteva clipe de spaimă, femeia a reuşit să se stăpânească, a scos telefonul mobil din buzunar şi, apropiindu-se de fereastra încăperii unde observase o siluetă translucidă, a făcut câteva cadre. Pozele aratau o prezenţă vaporoasă, fără o formă anume. "Sunt convinsă că este o entitate energetică, fiindcă, înainte de a face fotografiile, am avut o senzaţie intensă că este cineva acolo, în acea cameră. Era aproape ora 7.00 şi îmi făceam rondul de dimineaţă. Apropiindu-mă de fereastra unei încăperi, ce pare a fi fost un dormitor sau aşa ceva, am fost copleşită de sentimentul că mă însoţeşte cineva. M-am apropiat de geam şi am observat o siluetă înaltă, feminină, învăluită, parcă, într-un văl alb. Primul impuls a fost să mă îndepărtez foarte repede, să fug. De teamă, începuse să mi se facă rău. Apoi, m-am gândit că nu are ce să se întâmple şi că e păcat să ratez ocazia de a face câteva fotografii. M-am întors la fereastră şi am declanşat de mai multe ori, fiindcă silueta respectivă se muta dintr-o direcţie în alta. Probabil că, dacă aveam un aparat mai bun, pozele ar fi fost mai reuşite. Şi pe telefon se vede, totuşi, ceva, dar nu atât de bine cum am văzut eu, în acel loc şi în momentele respective", ne povestea Manuela Chiroşcă la scurt timp după acea experienţă petrecută în dimineaţa zilei de miercuri, 14 iulie 2010.
Imobilul în cauză, aflat pe Str. Ana Aslan colţ cu Str. Campiniu, a intrat de câteva luni în reabilitare, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Proprietar este Consiliul Judeţean Brăila, care intenţionează să deschidă acolo un centru multicultural. Ca mai toate casele vechi din Centrul Istoric, şi aceasta are o legendă în spate. Se spune că aici ar fi funcţionat, imediat după război, comandamentul sovietic şi că, la subsol, s-ar fi petrecut multe atrocităţi, inclusiv crime, împotriva celor care se împotriveau regimului comunist. Aceasta rămâne, însă, doar o legendă, Muzeul Brăilei neputând să ne confirme, ieri, dacă imobilul a funcţionat sau nu ca şi comandament rusesc. "O să căutăm în arhive, pentru a stabili cu acurateţe istoricul acestui imobil", ne-a declarat Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.