Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Orfanii de peste 18 ani trebuie sa munceasca

Reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Braila au declansat, marti, de urgenta, o ancheta sociala in cazul coloniei de orfani de la marginea orasului. Primele verificari au confirmat faptul ca tinerii care si-au improvizat adaposturi pe terenul viran de linga Cimitirul Municipal din zona Rm. Sarat au peste 18 ani. Numai doi dintre acestia sustin ca sint din Braila, dar nu au putut prezenta vreun act de identitate, restul fiind in diferite sate si comune din judetul Braila, dar si din Constanta.
Din raportul prezentat de Directia de Asistenta Sociala reiese ca tinerii au declarat ca sint sanatosi, nu au handicap si, prin urmare, sint apti de munca. "Persoanele declara ca nu sufera de boli cronice, nu sint incadrate in grad de invaliditate sau handicap, nu sint angajate cu contract de munca, nu beneficiaza de venit minim garantat sau de masa la Cantina de Ajutor Social. Singura lor dorinta este asigurarea unei locuinte decente si obtinerea unui loc de munca pe baza de contract. Aceste persoane au fost invitate sa se prezinte la sediul Directiei de Asistenta Sociala pentru solutionarea legala a problemelor cu care se confrunta, dar au refuzat'', se precizeaza in raportul comisiei.
De fapt, povestile lor de viata sint asemanatoare. De exemplu, Petre Vasilescu are 25 de ani, nu are ocupatie, buletinul de identitate a expirat inca din 2005 si spune ca presteaza diferite munci ocazionale pentru a-si cistiga existenta. A urmat cursurile Scolii profesionale situate pe Sos. Rm. Sarat nr. 82. Dupa absolvirea scolii, a locuit la diverse adrese, nu stie nimic despre parinti, fiind abandonat inca din copilarie. In cele din urma, si-a gasit adapost pe terenul viran. La fel s-a intimplat si cu Catalin Graunte, de 21 de ani, din comuna Viziru, Dumitru Dumitru, 26 de ani, din Scortaru Vechi, Catalin Anghel, 22 de ani, din comuna Ulmu.

Masa la Cantina de Ajutor Social si adapost temporar pentru tinerii din colonie numai pina la gasirea unui loc de munca

Fata de aceasta situatie, primarul Constantin Cibu a decis sa ofere un sprijin temporar orfanilor care, totusi, au peste 18 ani si sint apti de munca. Astfel, acestia vor beneficia de hrana de la Cantina de Ajutor Social. "In urma anchetei efectuate, am constatat ca prea putini dintre ei au domiciliul in Braila. Unii chiar nu au putut prezenta buletinele de identitate. Incercam sa-i ajutam cu o masa la Cantina de Ajutor Social si cautam solutii pentru a-i caza undeva, pe o perioada scurta, eventual la Asezamintul de noapte. Aceasta pina isi gasesc un loc de munca, pentru ca nu sint copii, au trecut de virsta majoratului demult. Au virste de 30 de ani, 25 de ani, 24 de ani si nu mai pot fi tratati ca niste copii. Eu ii ajut pe o perioada scurta, dar si ei trebuie sa se preocupe sa se integreze in societate, sa lucreze", ne-a declarat Constantin Cibu.
Reamintim ca tinerii locuiesc pe terenul viran de aproximativ 6 luni, in conditii insalubre. Ei si-au ridicat doua cocioabe din bucati de lemn, celofane, cutii de carton, bucati de asfalt, placi de azbociment, paturi si saltele. Adaposturile au fost improvizate printre gunoaie si gramezi de pamint. Intr-una din colibe, ei au construit si o soba. Pentru ca iarna aceasta a fost mai blinda, ei spun ca s-au descurcat si n-au fost nevoiti sa infrunte geruri naprasnice. Cind le era frig incalzeau sticle de apa si le puneau intre ei.
Inainte de a veni pe terenul viran, acesti tineri locuiau in scari de bloc, dar dupa instalarea interfoanelor, nu a mai fost posibil. In plus, ei erau priviti cu mare suspiciune de locatari, in special de cei care aveau copii. Cele mai multe dintre aceste persoane isi cistiga existenta vinzind fier vechi. Unii dintre ei sint pe strazi de 7 ani.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii