Ordonanța 13. CCR a respins sesizările președintelui și CSM | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ordonanța 13. CCR a respins sesizările președintelui și CSM

Curtea Constituțională a respins sesizările privind Ordonanța de urgență 13 pentru modificarea Codurilor penale, a anunțat președintele CCR, Valer Dorneanu. Este vorba despre sesizările făcute de președintele Klaus Iohannis și Consiliul Superior al Magistraturii, ambele legate de conflict între instituții.

 

Nu există niciun conflict între instituții, iar Guvernul a acțional legal, în sfera lui de competență, a spus Valer Dorneanu.

Nu orice conflict dintre autorităţi îmbracă condiţia unui conflict juridic de natură constituţională. Doar acel conflict întruneşte elementele unui conflict juridic de natură constituţională în care părţile îşi arogă puteri, atribuţii, competenţe din sfera de activitate a celorlalte autorităţi sau când o autoritate îşi declină competenţa şi nu îşi exercită rolul pe care îl are potrivit obligaţiilor sale sau refuză să-şi îndeplinească un asemenea rol. În situaţia de fapt, noi am constatat că nu există un asemenea conflict nici între autoritatea judecătorească şi Guvern, nici între Parlament şi Guvern”, a precizat preşedintele CCR.

Decizia Curții Constituționale a fost luată cu majoritate de voturi.

Întrebat dacă se justifică modificarea Codurilor Penale prin ordonanță de urgență, Dorneanu a declarat că „urgența oportunitatea actului normativ nu este de competența CCR să o verifice în această sesizare".

Este dreptul Guvernului să aprecieze și urgența și conținutul. Aceste lucruri pot fi verificate prin alte căi de control. Conflictul cu autoritatea judecătorească, acesta ar fi fost valabil în măsura în care Guvernul ar fi nesocotit o obligație legală de a solicita un aviz obligatoriu. CSM apreciază excesiv că acele prevederi ar fi îndreptățit CSM să dea aviz în orice problemă care privește activitatea instanțelor", a spus președintele CCR. 

În privinţa conflictului dintre Parlament şi Guvern, Dorneanu a explicat că legea fundamentală îi permite Executivului să legifereze prin ordonanţe de urgenţă şi, prin urmare, nu există niciun conflict între cele două puteri.

„Parlamentul este cel care are suveranitatea legislativă şi competenţa de a da legi organice primare. Guvernul, de regulă, nu are asemenea competenţă. În mod excepţional însă, chiar prin articolul 115 din Constituţie, Guvernul poate fi delegat de puterea legislativă să emită ordonanţe, fie simple, fie de urgenţă. În cazul ordonanţelor de urgenţă, delegarea este ceva mai largă, Guvernul putând să le dea atunci când are de rezolvat o situaţie excepţională, care nu poate fi evitată altminteri. În această privinţă, nu există un conflict pentru că Guvernul a acţionat legal în sfera lui de competenţe de a emite ordonanţe”, a explicat Valer Dorneanu.

Sesizările președintelui Klaus Iohannis și CSM-ului au vizat conflictul juridic de natură constituţională între Guvern, sistemul de justiţie şi Parlament, în cazul adoptării ordonanţei care a modificat codurile penale.

Mai exact, preşedintele şi CSM acuză Executivul că a legiferat peste Parlament, deşi nu se justifica urgenţa.

Curtea Constituţională urmează să analizeze, joi, şi excepţia de neconstituţionalitată ridicată de Avocatul Poporului privind Ordonanţa 13, care între timp a şi fost abrogată de Guvern.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro