Ordine în proprietăți | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Cadastrarea gratuită a imobilelor a fost prelungită

Ordine în proprietăți

* la nivel național, doar circa jumătate din UAT-uri au finalizat ori au în derulare procedura de cadastrare gratuită * în județul nostru sunt doar 7 primării unde s-a încheiat procedura, suprafața vizată fiind de circa 83.000 ha, ceea ce acoperă cam 35% din județ * ținta autorităților este ca, până la finele anului viitor, să se mai facă încă 50%, operațiune destul de dificilă, date fiind greutățile din sistem * pe regiunea de dezvoltare din care facem parte suntem pe primul loc, urmați de Buzău cu 5 primării (33.662 ha), Galați cu 4 UAT-uri (29.862 ha), Constanța - 4 UAT-uri (24.714 ha), Tulcea – 3 UAT-uri (31.084 ha) și, în fine, Vrancea cu un singur UAT (5.236 ha)

 

Cadastrarea gratuită din cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) a fost prelungită până la finalizarea tuturor acestor activități, potrivit unui act normativ publicat zilele acestea în Monitorul Oficial. În lipsa acestei prelungiri, programul (demarat în 2015) ar fi urmat să se încheie la finalul anului viitor. Prelungirea este cu atât mai mult bine-venită în contextul în care, la finele lunii trecute, doar circa jumătate dintre imobilele din România au fost cadastrate. Din fericire, județul nostru stă, cât de cât, onorabil la acest capitol, având un grad de finalizare de circa 35% din totalul imobilelor existente. Cadastrarea gratuită se face pe două componente, una finanțată cu bani europeni, prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, și una finanțată cu bani de la bugetul național, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 35 din 2016. Grosul lucrărilor de cadastrare sistematice s-a făcut cu finanțare europeană. Astfel, 24 din cele 44 de Unități Administrativ Teritoriale (UAT) ale Brăilei au primit finanțare europeană și au încheiat contracte cu firme specializate pentru cadastrarea tuturor proprietăților, publice sau private, de pe raza lor de competență. Până acum, în șapte din cele 24 de UAT a fost finalizată operațiunea, astfel că acolo există o imagine completă a tuturor proprietăților existente, atât în extravilan cât și în intravilan. Asta după ce, în cazul proprietăților care aveau deja cadastrul făcut, lucrările cadastrale au fost actualizate și aduse la zi cu toate modificările intervenite cu actele în regulă, totul pe cheltuiala statului. După cum se știe, cadastrul adus la zi este foarte important din punct de vedere juridic, fără acest element înscris în cartea funciară, proprietarul neavând posibilitatea, de exemplu, să vândă imobilul respectiv. O lucrare de cadastrare este destul de costisitoare, astfel că operațiunile derulate cu finanțare de la stat sunt binevenite atât pentru proprietari cât și pentru autoritățile locale, care astfel au o bază de date actualizată a proprietăților pe care le impozitează

Revenind la cadastrarea gratuită din cadrul Programului național de cadastru și carte funciară, este important de reținut că, pe componenta cu finanțare europeană, șapte UAT-uri și-au finalizat lucrările, alte 17 UAT din Brăila au primit finanțare și au contractat firme specializate, lucrările fiind în derulare, iar alte cinci UAT urmează să încheie contracte și să demareze operațiunile în teren.

Cele șapte UAT-uri din județul nostru care au deja cadastru adus la zi sunt Movila Miresii, Măxineni, Tudor Vladimirescu, Traian, Siliștea și Surdila Greci cu un total de 62.775 de cărți cadastrale deschise, pentru o suprafață totală de 76.377,62 ha. Acestora li s-a adăugat, zilele trecute, și Salcia Tudor, unde există o situație mai deosebită, în sensul că 10.500 imobile în suprafață totală de 7.231 ha au fost cadastrate prin programul european. Au mai rămas, însă, necadastrate circa 3.200 ha, suprafață pentru care Primăria încheiase un contract cu bani de la bugetul local, în afara programului european, cu o firmă care nu și-a îndeplinit obligațiile. Contractul respectiv a fost reziliat între timp, iar pentru cele 3.200 ha trebuie căutată altă firmă care să facă lucrarea.

Dacă discutăm de primăriile unde procesul este în derulare, cu finanțare europeană          POR, la nivelul județului nostru sunt 17 UAT-uri cu un număr total de imobile estimate de 181.638, cu o suprafață de 220.280 ha. Este vorba despre Berteștii de Jos (12.965 imobile estimate cu o suprafață de 13.543 ha), Chiscani (7.000 imobile estimate, 10.580 ha), Ciocile (10.900 imobile estimate, 4.929 ha), Cireșu (15.247 imobile, 8.921 ha) Dudești (10.837 imobile, 5.589 ha), Frecăței (4.747 imobile, 42.977 ha) Gropeni (9.519 imobile, 28.073 ha), Mărașu (8.547 imobile, 19.075 ha), Mircea Vodă (11.440 imobile, 6.521 ha), Roșiori (9.560 imobile, 6.956 ha), Scorțaru Nou (7.300 imobile, 5.439 ha) Stăncuța (10.795 imobile, 18.361 ha), Tichilești (8.448 imobile, 5.656 ha), Ulmu (20.488 imobile, 7.764 ha), Vădeni (8.655 imobile, 15.582 ha), Victoria (10.073 imobile, 5.864 ha) și Zăvoaia (14.617 imobile, 7.219 ha).

În ceea ce privește lucrările derulate cu finanțare în baza OUG 35, acestea se fac pe anumite sectoare din cadrul a 13 UAT din județul Brăila, unele fiind deja în lucru, altele în fază de licitare pentru contractarea de firme specializate. Vorbim despre comunele Bărăganu, Bordei Verde, Cazasu, Galbenu, Gemenele, Gradiștea, Racovița, Râmnicelu, Tufești, Unirea și Viziru, precum și despre orașele Făurei, Ianca și Însurăței.

Potrivit specialiștilor Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Brăila, cu lucrările aflate în lucru sau care urmează să demareze în scurt timp, ar trebui ca, până la sfârșitul anului viitor, încă 50% din județul nostru să aibă cadastrul adus la zi. Asta s-ar adăuga acelui procent de 35% deja finalizat, astfel ajungându-se, la finele lui 2023, la o țintă de 85% din totalitatea proprietăților din județul Brăila. Procesul este, însă, destul de complicat, dat fiind volumul imens de muncă și greutățile cu care se confruntă firmele specializate în privința lipsei de personal care să facă lucrările în teren.

În ceea ce privește municipiul Brăila, deocamdată nu a fost accesată nicio finanțare pentru cadastrare gratuită, nici prin programul european nici prin OUG 35. De fapt, Primăria a încheiat, recent, un contract de finanțare cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), însă lucrările n-au putut să înceapă fiindcă nu s-a găsit nicio firmă interesată să preia contractul. Asta deoarece prestatorii autorizați n-ar fi fost încântați de bugetul alocat, în contextul în care ”bătaia de cap” ar fi fost prea mare pentru un municipiu ca Brăila, unde mulți dintre proprietarii de case sunt reticenți când vine vorba de actualizarea cadastrului. Asta pentru că o astfel de actualizare ar lua în evidență eventualele anexe gospodărești sau extinderi ale locuințelor, care ar atrage automat schimbarea bazei de impozitare. Vorbim așadar despre proprietari care au deja cadastrul făcut pe propria cheltuală, în urmă cu mai mulți ani, și care nu au niciun interes să îl aducă la zi.

 

Stăm bine la nivel de regiune Sud-Est

Prin Hotărârea de Guvern nr 836/2022 autoritățile au prelungit Programul național de cadastrare (PNCCF) “până la finalizarea înregistrării sistematice la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, respectiv comună, oraș și sectoarele municipiului București”.

Potrivit datelor disponibile pe pagina web dedicate acestui program, actualizate la 30 iunie 2022, la nivel național au reușit să finalizeze procedura un număr de 136 de unități administrativ teritoriale, dintre care doar 7 - cele menționate mai sus - sunt de pe raza județului nostru.

La nivel de regiune de dezvoltare din care facem parte suntem pe primul loc în ierarhia privind numărul de UAT-uri unde s-a finalizat procedura de cadastrare gratuită. Pe locul II apare județul Buzău cu 5 primării unde s-a încheiat procedura (33.662 ha), urmat de Galați cu 4 UAT-uri (29.862 ha), Constanța 4 UAT-uri (24.714 ha), Tulcea – 3 UAT-uri (31.084 ha) și, în fine, Vrancea cu un singur UAT (5.236 ha).

 

Informații utile pentru brăilenii interesați

Ghidul Cetățeanului privind lucrările de înregistrare sistematică derulate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) precizează că informațiile privind acest program se pot obține on-line, telefonic sau în scris de la: Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară (OCPI) de pe raza județului în care se află imobilul, Primăria unității administrativ-teritoriale pe raza căreia se află imobilul sau direct la ANCPI.

Același document informativ spune că, în cazul în care pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care o persoană interesată deține proprietăți și se desfășoară acolo lucrări de înregistrare sistematică, cetățeanul respectiv poate solicita explicații suplimentare la punctul de informare la nivel de Primărie.

Actele necesare în vederea intabulării, solicitate de către echipa de teren a executantului lucrărilor de înregistrare sistematică, sunt următoarele:

- actele doveditoare ale dreptului de proprietate (Titlu de proprietate,

Certificat de moștenitor, Contract de vânzare-cumpărare) în copie legalizată;

- actele de identitate, în copie;

- actele de stare civilă, în copie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro