Mergi la conţinutul principal

Oraşul abuzurilor

* dosarele în care sunt implicaţi reprezentanţii statului se rătăcesc între Parchete, primesc rezoluţii revoltătoare, întârzie în instanţe * ocupând funcţii grele, plătiţi din bani publici sau racordaţi cumva la conducta cu bani publici, vătafii oraşului par situaţi deasupra legii * "Obiectiv" îţi readuce în atenţie câteva dintre cele mai revoltătoare abuzuri în care au fost implicate autorităţile şi oamenii de curte ai acestora, la Brăila

Fie că sunt şefi în administraţia publică, poliţişti, jandarmi sau agenţi de pază, se dau deseori în "spectacol" şi profită în exces de statutul pe care îl au. Printre cazurile "de renume" înregistrate la Brăila se numără cel al tânărului împuşcat în plină stradă de către poliţiştii bucureşteni, nerezolvat până în momentul de faţă, dar şi cel al motocicliştilor care susţin că au fost agresaţi de şeful Jandarmeriei, caz în care procurorii au ajuns la concluzia că nimeni nu este vinovat. De menţionat este şi dosarul crimei de la "Diana", unde agenţii de pază care au ucis în bătaie un om au primit o condamnare potrivită mai degrabă pentru comiterea unei hoţii. Fără să insistăm asupra lui, comportamentul mitocănesc al preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, la adresa jurnaliştilor brăileni vine să completeze peisajul dezolant al unui oraş în care autorităţile locale manifestă un dispreţ profund faţă de lege şi faţă de cetăţeni. Sub genericul "Jos mafia autorităţilor locale!", citiţi în paginile ziarului de astăzi două noi cazuri care întregesc acest tablou: tentativa preşedintelui CJ de a anula Campionatul European de dirt-track şi acuzaţiile aduse angajaţilor Penitenciarului Brăila de unul dintre deţinuţi.

13abuz1 În cazul Pârvu, ancheta durează de doi ani Interminabila anchetă din dosarul "Pârvu"

Se împlinesc aproape doi ani de la incidentul petrecut pe Bulevardul Dorobanţilor, cunoscut drept cazul "Pârvu", când poliţiştii bucureşteni, aflaţi în timpul unei acţiuni, l-au împuşcat în plină stradă pe Sorin Pârvu. Dosarul în cauză se află şi acum în cercetare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi singurul lucru clarificat până în prezent este acela că în luna iulie 2010, procurorii au dispus urmărirea penală faţă de poliţistul care a tras, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat. De atunci, însă, cazul nu a văzut "lumina" instanţei de judecată, ancheta părând fără sfârşit.

Reamintim faptul că poliţiştii de la Inspectoratul General al Poliţiei Române se aflau în timpul unei misiuni secrete de capturare a unui brăilean dat în urmărire internaţională, atunci când l-au împuşcat pe Sorin Pârvu. Incidentul s-a derulat pe 26 septembrie, în jurul orei 14.00, când agenţii au blocat în trafic autoturismul în care se afla victima, având informaţii că acesta era folosit şi de către urmărit. Oamenii legii susţin că nu au văzut cine era în interior, întrucât maşina avea geamuri fumurii. Poliţiştii înarmaţi s-au apropiat de autovehicul îmbrăcaţi în civil, cu cagule pe cap şi au deschis focul. Victima a fost împuşcată în ceafă şi acest lucru i-a adus sfârşitul. În lunile următoare au fost demarate cercetări, însă până în momentul de faţă nu există niciun rezultat concret. Ionel Pârvu, tatăl lui Sorin, crede că autorităţile încearcă să muşamalizeze cazul. "Poliţistul care l-a împuşcat pe fiul meu, Georgian Dragomir, lucrează şi acum în Poliţie! Nu a păţit nimic! În declaraţiile sale, care apar în dosar, poliţistul şi-a recunoscut fapta, a spus că l-a confundat pe băiatul meu şi că a tras pentru a-şi proteja colegii, întrucât a crezut că băiatul meu vrea să tragă în poliţişti. Probabil a aranjat ceva, procurorii o mai lungesc, încearcă să îl scape", ne-a declarat în nenumărate rânduri tatăl indignat. Revolta lui Ionel Pârvu pare a fi îndreptăţită dacă ţinem cont de faptul că dosarul "Pârvu" a fost mutat de la un Parchet la altul. Aflat timp de patru luni în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, acesta a fost trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie deoarece procurorii gălăţeni care se ocupau de acest caz nu puteau înainta cercetările fără expertiza balistică. În urma acesteia trebuia să se stabilească cine este poliţistul care a tras. Expertiza balistică a fost finalizată de Institutul Naţional de Criminalistică, abia după alte două luni de aşteptări. De acestă dată procurorii gălăţeni au spus că nu au bani să o plătească. În altă ordine de idei, după ce a ajuns, într-un final, la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, la sfârşitul lui aprilie 2010, acesta a decis să o trimită la Bucureşti pentru a fi analizată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În cele din urmă, cazul a fost preluat de către procurorii bucureşteni, care au dispus începerea urmăririi penale faţă de poliţistul în cauză, după 10 luni de cercetări de la producerea incidentului. În prezent, familia victimei încă aşteaptă pedepsirea celui ce le-a ucis fiul.

13abuz2 În "Dosarul motocicliştilor", Vasile Silion a fost scos basma curată de către procurori Cazul "fără vinovaţi"

Dintr-o categorie asemănătoare face parte şi "dosarul motocicliştilor", unde, după 8 luni de anchete, a fost dat verdictul: nu există vinovaţi. Cu alte cuvinte, pentru toţi cei cercetaţi în dosar - şeful Jandarmeriei Brăila, Vasile Silion, fiul acestuia (lucrător în cadrul Poliţiei Municipale), Cornel Muşat, precum şi ceilalţi cinci agenţi de poliţie - s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

Motocicliştii i-au acuzat pe cei de mai sus, printre altele, de lovire şi alte violenţe, lipsire de libertate, abuz în serviciu contra intereselor personale etc., iar şeful Jandarmeriei Brăila i-a reclamat la rându-i pe cei patru, pe motiv că a fost agresat. Procurorii brăileni au stabilit că o parte dintre infracţiuni nu s-au comis, unele s-au produs "fără intenţie", iar pentru alte câteva nu au existat dovezi suficiente. Prin urmare, după procurori, nu are rost să înceapă urmărirea penală.

Cei patru motociclişti au reclamat că au fost bătuţi de către şeful Jandarmeriei, col. Vasile Silion, unul dintre fiii acestuia şi de karatistul Cornel Muşat, în ziua de 18 septembrie, pentru că au refuzat să se dea la o parte din faţa maşinii pe care o conducea colonelul. Conform spuselor acestora, incidentul s-ar fi desfăşurat în felul următor: după ce s-au certat într-o intersecţie semaforizată, Silion i-ar fi atacat cu un spray lacrimogen, iar unul dintre tinerii motociclişti ar fi ripostat cu un pumn. Conflictul dintre cele două părţi a continuat şi la următoarea intersecţie. În scurt timp şi-a făcut apariţia şi karatistul Cornel Muşat, care l-a ajutat pe şeful Jandarmeriei la imobilizarea bikerilor. Gălăţenii ar fi fost duşi apoi la sediul Poliţiei Municipiului, unde Silion şi unul dintre fiii săi i-ar fi agresat, în final aceştia fiind şi amendaţi. În urma loviturilor pe care le-a primit, motociclistul Grigore Turcu a stat trei zile internat în spital şi, după spitalizare, a mai avut nevoie de încă patru pentru recuperare. Colonelul Silion a făcut la rândul său plângere împotriva bikerului. Acesta îl acuza că l-ar fi agresat, scoţându-şi la acea vreme certificat medico-legal cu 7-8 zile de îngrijiri medicale. În ciuda tuturor acuzaţiilor, procurorii brăileni au ajuns la surprinzătoarea concluzie că nu există vinovaţi. Procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) faţă de ambele tabere aflate în conflict. Concluzia a fost că nimeni nu a lovit pe nimeni, iar leziunile suferite de motociclist au survenit în urma procesului de imobilizare, care este unul violent. Tot în cadrul acestei proceduri s-a rănit şi şeful Jandarmeriei, în timp ce fiul său a trecut întâmplător pe la sediul Poliţiei, fără a interveni în vreun fel. Cu alte cuvinte, în ziua de 18 septembrie 2010, nu s-a întâmplat nimic ieşit din comun. Motocicliştii sunt decişi să conteste decizia Parchetului şi au declarat că nu se vor opri până ce nu li se va face dreptate.

13abuz3 Sorin Tronaru a ucis un om şi a primit 4 ani de închisoare. Fostul său şef, Cornel Muşat, a devenit preferatul autorităţilor locale când vine vorba de pază şi protecţie: şi Stancu, şi Silion colaborează în astfel de cazuri cu el 4 ani pentru omor

De numele karatistului Cornel Muşat, implicat în scandalul dintre jandarmul Silion şi cei patru motociclişti, se mai leagă un caz celebru: crima de la magazinul "Diana", unde trei agenţi de pază au omorât în bătaie un bărbat de 27 de ani, prins la furat. După patru ani de la comiterea faptei, magistraţii Tribunalului Brăila i-au condamnat pe cei trei în felul următor: Sorin Tronaru, cel care a dat lovitura cauzatoare de moarte, a primit doar 4 ani de închisoare, iar ceilalţi doi agenţi de pază de la Ying-Yang, firmă patronată la acea vreme de karatistul Cornel Muşat, s-au ales fiecare cu câte 1 an şi 6 luni cu suspendare.

Incidentul s-a petrecut la data de 4 noiembrie 2006, când brăileanul de 27 de ani a fost prins la furat de către agenţii de pază ai supermarketului "Diana". În acea seară omul a fost snopit în bătaie de cei trei angajaţi ai SC "Ying-Yang Security" SRLşi a decedat. Motivul? A furat două sticle de parfum în valoare de 25 de lei. Procesul s-a aflat pe rolul Tribunalului Brăila mai bine de 4 ani, timp în care au existat amânări de la o lună la alta, din diferite motive. În cele din urmă, vinovaţii au fost condamnaţi, însă numai unul a fost închis cu executare, ceilalţi doi alegându-se cu închisoare cu suspendare. În cazul lui Sorin Tronaru, cel care a aplicat lovitura finală, instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice de la infracţiunea de omor la cea de lovituri cauzatoare de moarte. Ceilalţi doi agenţi bătăuşi, Petrică Rusu şi Sorin Iancu, au primit câte o pedeapsă de un an şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru comiterea infracţiunii de lovire.

Cazul în care a fost implicată firma sa nu l-a împiedicat pe Cornel Muşat să-şi deschidă o nouă societate de pază, cu care derulează contracte babane cu bani publici. Sub privirile generoase ale liderului de la CJ, "Service Guard", noua firmă a lui Muşat, deţine monopolul contractelor de pază pentru obiectivele aparţinând Consiliului Judeţean. El a reuşit să câştige toate licitaţiile organizate de instituţie în ultimii ani sau şi-a prelungit în regim de urgenţă contract după contract, aşa cum s-a întâmplat în cazul pazei aeroportului de la Ianca.

Trebuie spus că acestea sunt doar câteva exemple despre puterea pe care o poate conferi o uniformă în oraşul Brăila, locul unde cea mai mică frântură de autoritate transformă oamenii meniţi să protejeze în adevăraţi "tătici în abuzuri". Vom reveni.

Alte fapte de "vitejie" ale gorilelor "Ying-Yang"

Fosta firma de pază SC Ying-Yang Security SRL a lui Cornel Muşat a mai fost implicată în tot felul de incidente pe vremea când oamenii acestuia asigurau paza controlorilor de bilete din mijloacele de transport. În anul 2007, o brăileancă în vârstă de 68 de ani împreună cu fiul său, persoană cu handicap, s-a trezit dată jos din tramvai şi lovită de către unul dintre agenţii de pază care însoţea controlorul. De asemenea, în anul 2008, povestea s-a repetat cu o altă femeie, bolnavă de diabet. Aceasta susţinea că îşi compostase biletul, dar că marcajele de pe bilet nu erau foarte vizibile, însă controlorul şi agenţii "Ying-Yang" nici n-au vrut să audă, îmbrâncind-o şi obligând-o să coboare din autobuz. Deşi după acest gen de episoade au apărut foarte multe plângeri la Primărie din partea brăilenilor şi s-a renunţat la colaborarea cu această firmă, nici anul 2009 nu a fost ferit de incidente. Un fost arbitru de volei susţinea acum doi ani că a fost agresat de grupa de intervenţie a firmei de pază şi protecţie. În urma unui incident petrecut la o agenţie de pariuri, unde bărbatul a protestat că nu i se dăduseră banii câştigaţi, au fost chemaţi oamenii lui Cornel Muşat, care i-au aplicat o corecţie rapidă, apoi şi-au văzut de drum.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro