Mergi la conţinutul principal

Operatiunea "patutul" la Gradinita "Aschiuta"

In urma cu citeva zile, un tatic suparat ne anunta ca la Gradinita nr. 55, "Aschiuta", inscrierea copiilor in grupa mica este conditionata de plata a doua milioane de lei care urma sa fie folositi pentru a comanda un patut nou copilului. Parintele era mirat de faptul ca se cereau acesti bani. El stia ca anul trecut in gradinita s-au facut deja patuturi noi si nu intelegea de ce acum se mai cer acesti bani.
O vizita la gradinita in cauza insa a lamurit problema. Am discutat chiar cu educatoarea ce preia in toamna grupa mica, Dorina Perta. Ea a explicat ca deja inscrierile pentru grupa mica s-au terminat. Au fost peste 60 de cereri insa nu au acceptat sa inscrie decit 28 de copii, cu opt deja mai multi decit prevad normativele in vigoare. "Anul trecut s-au facut patuturi noi pentru trei grupe. Parintii de la grupa mare pregatitoare nu au mai facut patuturi pentru ca plecau. Asa a ramas o grupa fara patuturi noi si vrem sa le facem in acest an. Este necesar din mai multe motive, insa cel mai important este acela ca paturile copiilor sint foarte vechi, din 1977 de cind s-a dat in folosinta gradinita. La ultimul control sanitar ni s-a pus in vedere sa renuntam la ele. Cred ca din 2007, daca vom intra in Uniunea Europeana ne vom desfiinta daca le vom mai folosi. La unele patuturi am imbracat saltele cu fete noi, dar nu se mai poate. Cind venea un parinte sa-si inscrie copilul la gradinita noi ii aratam patuturile vechi si pe cele noi si nu a fost unul care sa spuna ca nu vrea sa faca patuturi noi", a spus educatoarea Dorina Perta. La rindul sau, directorul gradinitei, educatoarea Elena Buzea, a precizat ca nicidecum nu se pune problema esteticii, ci a sanatatii copiilor. "Atunci cind le-am propus sa faca aceste patuturi ne-am luat angajamentul ca atita timp cit copilul este in gradinita nu vom mai cere absolut nimic. Toata ornarea din gradinita a fost facuta cu banii nostri, ai educatoarelor. Am pus acel fond de 2% si am rezolvat aceasta problema. Numai eu stiu citi bani am dat eu din buzunarul meu pentru a repara una sau alta, insa acum nu mai putem sa ne descurcam fara ajutorul parintilor. Am avut 60 de cereri. Daca cineva nu putea sa dea acesti bani trebuia sa spuna. Anul trecut au fost citiva parinti care au refuzat sa faca patuturi noi si le-a parut rau. Copiii au dormit pe patuturi pliante, insa nu se simteau bine, au inceput sa plinga, iar parintii au vrut apoi sa le faca patuturi, dar i-a costat mai mult. Realitatea este ca nu avem bani. Pentru a cumpara detergentul necesar in gradinita vindem sticlele si borcanele care ne ramin dupa ce se gateste. Primaria nu are bani decit pentru cheltuielile mari. Nici nu vrea sa auda sa dea bani pentru asa ceva, iar noi trebuie sa ne descurcam", a spus directorul gradinitei "Aschiuta", Elena Buzea.

"Statul roman nu este pregatit, nu sint spatii suficiente"

Selectia copiilor dupa criterii financiare nu este agreata de inspectorul de specialitate Dumitra Dumbrava. "De regula, copiii sint primiti in gradinite fara sa se impuna conditii, sa plateasca ceva. Daca s-a intimplat asa ceva cred ca este vorba de un exces de zel. E adevarat ca sint multi copii pentru grupa mica si sistemul nu-i poate cuprinde pe toti, dar nu cred ca-i corect asa. Aceasta este singura unitate cu program prelungit din cartier, natalitatea este in crestere, iar prioritari pentru scolarizare sint prescolarii mari care trebuie sa mearga la scoala. Interesul Ministerului este ca toti copiii sa intre in sistem chiar de la sase luni, pentru ca s-a constatat ca pina la trei ani ei acumuleaza foarte multe notiuni, foarte usor. Ar fi foarte bine daca s-ar intimpla asa, numai ca statul roman nu este pregatit, nu sint spatii suficiente. Intr-o grupa trebuie sa fie maxim 20 de copii si noi avem chiar si 30. Calitatea educatiei in aceasta situatie sufera. La grupa mica ar trebui sa fie cite 15 copii si sa existe si ajutor de educatoare, dar realitatea este alta. Ar mai trebui construite gradinite", a spus educatoarea Dumitra Dumbrava.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro