* Garda de Mediu, instituția cu competențe legale în astfel de acțiuni, a încheiat un parteneriat cu Primăria și Poliția Locală, precum și un contract cu un agent economic care se va ocupa de depozitarea și paza mijloacelor de transport confiscate * cei prinși în flagrant vor primi și amenzi de până la 30.000 lei
Confiscarea, în urmă cu câteva zile, de către Garda de Mediu București, a unui camion folosit la transportarea și depozitarea ilegală a unor deșeuri pare să fi dat startul unor astfel de acțiuni la nivel național. Și comisarii de mediu brăileni sunt pregătiți să facă astfel de confiscări, cu sprijinul autorităților locale. Primarul Marian Dragomir ne-a informat că Primăria, Garda de Mediu și Poliția Locală au încheiat deja un parteneriat pentru depistarea în flagrant a celor care aruncă gunoaie pe domeniul public și confiscarea mijloacelor de transport utilizate pentru astfel de fapte ilegale. ”Se vor aplica amenzi și vor fi confiscate autovehiculele și căruțele folosite la aceste acțiuni ilegale. Ne-am săturat să strângem după ei de 30 de ani! S-a demonstrat că nicio altă metodă de civilizare nu a funcționat!”, ne-a declarat edilul șef. Acțiunile urmează să înceapă cât mai curând.
La rândul lor, reprezentanții Gărzii de Mediu Brăila ne-au informat că, după ce anul trecut au fost elaborate normele de aplicare ale unei Hotărâri de Guvern emise în urmă cu mai bine de 12 ani, în prezent există cadru legal pentru confiscarea mijloacelor de transport din care se aruncă deșeuri pe domeniul public. Este vorba despre HG nr. 1061 din 2008. Aceasta prevede, pe lângă respectivele confiscări, și aplicarea unor amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000 lei, atât persoanelor fizice cât și persoanelor juridice. Garda de Mediu este singura instituție cu competențe în confiscarea mijloacelor de transport pentru astfel de spețe. Măsura poate fi luată atât împotriva contravenienților prinși în flagrant de comisarii de mediu cât și a celor prinși de alte organe din domeniul ordinii publice, cum ar fi Poliția Locală. De altfel, după cum ne-au explicat reprezentanții Gărzii de Mediu Brăila, comisarii nu vor face decât o dată pe săptămână sau la două săptămâni patrulări pentru depistarea celor care aruncă gunoaie. În general, de aceste acțiuni se ocupă mai frecvent polițiștii locali care, atunci când vor surprinde astfel de fapte, îi vor reține la fața locului pe contravenienți până când va ajunge echipa de permanență din cadrul Gărzii de Mediu, care va confisca și sigila mijlocul de transport, reținând talonul, dacă este vorba despre un autovehicul înmatriculat, și aplicând totodată amenda prevăzută de lege. Am mai fost informați că Garda de Mediu Brăila a încheiat un contract de colaborare cu un agent economic, pentru depozitarea și paza mijloacelor de transport confiscate. Dacă posesorul acestora contestă măsura confiscării, iar o instanță de judecată îi va da o sentință favorabilă, bunul va fi returnat. Dacă nu, va fi vândut la licitație de către organele fiscale ale statului.
Se cam termină cu șmecheria...
La Brăila, după cum se știe, cei care se ocupă cu transportarea ilegală a deșeurilor sunt în principal posesorii de căruțe din cartierele periferice ale municipiului, Lacu Dulce sau Chercea. Aceștia preiau resturi provenite din demolări, de la diverși cetățeni, contra unor sume de 50 - 100 lei, și le transportă în haldele neautorizate de la marginea orașului. Până în prezent, singura modalitate de combatere a fenomenului a fost reprezentată de amenzile aplicate mai rar de Garda de Mediu și mai des de Poliția Locală, în baza Hotărârii Consiliului Local Municipal (HCLM) nr. 5, din 2003. De obicei, căruțașii erau sancționați cu câte 1.000 de lei, sume pe care nu prea le plăteau. De multe ori, polițiștii locali erau luați în derâdere când le înmânau procesul verbal contravenienților: ”Costă mai mult hârtia asta, decât amenda, că oricum nu o plătesc...”, ziceau aceștia și plecau să facă rost de un nou transport. Acum, însă, când riscă să le fie confiscată căruța, probabil vor avea altă atitudine. În ceea ce privește caii, aceștia nu pot fi confiscați.
Brăilenii care fac demolări au posibilitatea să rezolve legal problema molozului, apelând la serviciile unui operator de salubritate. Acesta preia deșeurile inerte contracost și le transportă la depozitul special amenajat, în zona trecerii bac Smârdan. Firma ”Eco”, de exemplu, practică un tarif, în cazul deșeurilor inerte, de 111,79 lei per metru cub, fără TVA. Directorul Ionuț Pisică ne-a declarat că, anul trecut, s-au primit circa 50 de cereri pentru transport de moloz la depozitul de materiale inerte. Solicitările au crescut față de anul precedent, în 2019 primindu-se doar 10 astfel de cereri.