• odată cu amenajarea unor noi locuri de parcare, desfiinţarea împrejmuirilor făcute ilegal de proprietarii apartamentelor de la parterul blocurilor brăilenilor este una dintre priorităţile Primăriei • Poliţia Locală a împărţit până în prezent circa 100 de somaţii în zonele unde a început amenajarea parcărilor • cei mai mulţi dintre cei somaţi şi-au desfiinţat curţile ilegale, alţii au întârziat să o facă, însă până la urmă toţi vor trebui să se conformeze • pentru ca spaţiile de lângă blocuri să aibă un aspect unitar, Primăria intenţionează să emită un regulament în baza căruia să se poată face, totuşi, împrejmuiri • acestea vor trebui să urmeze un anumit model, iar transformarea spaţiului îngrădit în curte personală a celor de la parter nu va mai fi permisă
Odată cu amenajarea unor noi locuri de parcare, operaţiune aflată în desfăşurare în mai toate cartierele de blocuri din Brăila, Primăria intenţionează să facă o sistematizare completă a zonelor respective, aspect ce include şi desfiinţarea îngrăditurilor făcute de locatarii apartamentelor de la parter. În prezent, Poliţia Locală duce o amplă muncă de lămurire cu cei care au făcut respectivele împrejmuiri, încercând să îi convingă să le desfiinţeze de bună voie. Unii se conformează, alţii nu, însă în final spaţiile ocupate abuziv vor fi eliberate indiferent de ce vrea unul sau altul. Cel puţin asta spun autorităţile locale, care se arată decise să pună ordine în acest domeniu.
“În vederea desfăşurării în condiţii optime a lucrărilor de reamenajare/amenajare parcări pe raza municipiului Brăila, a fost necesară somarea persoanelor care au efectuat împrejmuiri pe domeniul public, în zonele respective. În acest sens, Poliţia Locală Brăila a somat toate asociaţiile de proprietari din zonele adiacente parcărilor indicate de către municipalitate, în vederea informării membrilor privind obligaţia de a desfiinţa împrejmuirile efectuate ilegal pe domeniul public. Până în acest moment, au fost aplicate aproximativ 100 de somaţii individuale, cei mai mulţi dintre cei vizaţi intrând în legalitate. În urma verificărilor în teren s-a stabilit că 27 de persoane nu şi-au desfiinţat încă împrejmuirile ilegale, acestea fiind somate din nou să intre în legalitate. Dacă până la începerea lucrărilor în locaţiile respective persoanele vizate nu se vor conforma, în urma notificării Primăriei municipiului Brăila, se va emite dispoziţie de desfiinţare a construcţiilor ilegale”, ne-a informat Biroul de Presă al Poliţiei Locale.
Concret, de la începutul acţiunii, au fost somate asociaţiile de proprietari din cartierul Obor – Bl. AF1, AF2, AF3, AG1, AG2; cartierul Hipodrom – Bl. G7, G8, Z; Str. Simion Bărnuţiu/Str. Comunarzi – Bl. A4, A4Bis, A5, A6; Str. Negoiului/Şos. Naţională Veche - bl. A8, A9, A9 Bis; Str. Comunarzi – Bl.A7; Cl. Galaţi – Bl.10, Bl.11; Str. Plantelor – Bl.8, Bl.9; Str. I.C. Brătianu – Bl.A2Bis, A3, A4, A4 Bis, A5, A6. Pe măsură ce vor începe amenajări de parcări şi în alte zone ale oraşului, brăilenii care locuiesc la parterul blocurilor şi şi-au făcut împrejmuiri în dreptul apartamentelor personale vor fi notificaţi să elibereze domeniul public. Pot exista excepţii acolo unde persoanele în cauză au făcut amenajări de bun-gust, grădini cu flori şi arbuşti care îmbunătăţesc aspectul zonei. Din păcate, foarte multe dintre îngrădituri, pe lângă faptul că arată urât, sunt de natură să le provoace disconfort locatarilor etajelor superioare ale blocurilor. Asta din cauza comportamentului abuziv al celor de la parter, care consideră spaţiile respective ca fiind curtea lor personală, unde pot face tot ce vor, inclusiv petreceri cu grătare şi manele până târziu în noapte. Aceste aspecte reies şi din comentariile postate de cititorii noştri pe site-ul ziarului. Oamenii se plâng de zgomotul provocat de respectivii indivizi şi le reproşează autorităţilor şi Poliţiei Locale că nu se implică mai mult în rezolvarea problemei. “Să fi venit aseară Poliţia Locală, în spatele blocului B3 de pe Industriei, în cartierul Progresul, unde nişte animale care au îngrădit abuziv domeniul public, şi-au făcut terase private cu grătar, afumau toţi locatarii, cu manele şi tot tacâmul. Poliţia Locală nici nu ştie unde e situat cartierul Progresul, eu nu i-am văzut vreodată pe aici...”, a postat un cititor un comentariu la un articol publicat recent de cotidianul nostru, pe tema acţiunilor şi sancţiunilor aplicate de Poliţia Locală.
Alţi brăileni consideră, însă, că desfiinţarea împrejmuirilor îi lasă expuşi pe locatarii apartamentelor de la parter în faţa hoţilor, a vagabonzilor sau a consumatorilor de alcool, care de multe ori îşi fac nevoile pe peretele blocului. “Spaţiile verzi de care au grijă locatarii de la parter arată într-un fel, în vreme ce restul sunt...junglă. Sigur, asociaţiile de proprietari ar trebui să plătească om să cureţe de jur-împrejurul blocului numai că, ştiţi cum e, locatarii de la etajele superioare n-au chef să pună bani. Mai mult, sunt locuri de-a dreptul dosnice unde desfiinţarea împrejmuirilor va readuce în discuţie gratiile la geamuri ca în anii 90'. Este un subiect care necesită într-adevăr o analiză fără patimă, pentru că vor exista consecinţe din cele mai diverse”, este de părere un pensionar din cartierul Hipodrom, căruia îi place să grădinărească în faţa blocului.
Semnale împărţite pe această temă au ajuns şi la Primărie. Unii cetăţeni reclamă existenţa curţilor ilegale pe care şi le-au făcut locatarii de la parter, alţii solicită să fie lăsaţi să îşi păstreze aceste îngrădituri, pentru a-şi proteja apartamentele. Primarul Marian Dragomir ne-a declarat că, având în vedere semnalele primite de la cetăţeni dar şi proiectele implementate deja cu succes în alte oraşe, intenţionează să propună în Consiliul Local Municipal aprobarea unui regulament privind sistematizarea spaţiilor din jurul blocurilor. “Pentru ca aceste spaţii să aibă un aspect unitar, propunerea noastră ar fi să le permitem locatarilor de la parter sau asociaţiilor de proprietari să facă împrejmuiri cu garduri de tip Metro, din plasă galvanizată sau îmbrăcată în plastic verde, cu înălţimea de un metru. Nu va fi permisă folosirea altor tipuri de garduri, din lemn sau alte materiale, şi nici folosirea unor accesorii care să poată provoca accidentarea pietonilor, cum ar fi ţepuşe sau sârmă ghimpată. Gardurile vor fi montate la o distanţă de 30 centimetri de la trotuar, către bloc. Gardul de tip Metro poate fi dublat cu gard viu, pe interior. În spaţiul împrejmuit pot fi amenajate alei pietonale din pavaj şi se pot planta arbuşti ornamentali, flori şi gazon. Pentru aceste împrejmuiri nu se vor percepe chirii, deoarece trebuie să fie clar pentru toată lumea că acel spaţiu rămâne pe domeniul public, nu devine curtea privată a cuiva. De altfel, cei care fac îngrădirea respectivă vor avea obligaţia să asigure accesul tuturor instituţiilor publice, deţinătorilor de utilităţi care au ferestre către zona împrejmuită, fie că locuiesc la parter sau la etajele superioare”, ne-a informat primarul Dragomir. Edilul şef a adăugat că deocamdată acesta este doar un proiect care va fi supus dezbaterii publice şi orice propunere care l-ar putea înbunătăţi este binevenită.