• Primăria a început să pună în aplicare noul regulament referitor la parcările din cartierele rezidenţiale • toţi cei interesaţi de rezervarea unui loc de parcare trebuie să se prezinte la sediul SUPAGL pentru a depune cerere • pentru fiecare parcare din municipiu va fi alocată câte o zi în care se pot face cereri • programările vor fi reluate, periodic, până când toate locurile din parcarea în cauză vor fi ocupate • anunţurile referitoare la zilele de închiriere pentru fiecare parcare în parte vor fi postate pe site-ul Primăriei, dar şi în paginile cotidianului nostru • în municipiul Brăila sunt amenajate la ora actuală 9.393 locuri de parcare, dintre care doar 3.555 au fost deja închiriate • Primăria intenţionează să mai amenajeze, pe parcursul acestui an, cel puţin 1.000 de locuri de parcare noi
Primăria Brăila şi-a propus ca pe parcursul acestui an să închirieze cât mai multe locuri de parcare pe raza municipiului. La ora actuală, în Brăila există 9.393 locuri de parcare amenajate, dintre care doar 3.555 sunt deja ocupate în baza unui abonament lunar. Mai nou, în conformitate cu un regulament votat la sfârşitul anului trecut în Consiliul Local Municipal, abonamentele se transformă în contracte de închiriere. Tariful, în schimb, a rămas acelaşi: 16 lei/loc/lună. Astfel, pentru un an de zile, ocuparea personalizată a unui loc de parcare va costa 192 lei. Cu banii obţinuţi din aceste chirii, Primăria intenţionează să investească în amenajarea unor noi locuri de parcare. “Sumele strânse se vor duce, cu prioritate, către extinderea posibilităţilor de parcare din cartierele rezidenţiale ale municipiului”, ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.
Potrivit noului regulament stipulat prin Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 649 din 21 decembrie 2017, principalul criteriu pentru închirierea locurilor de parcare va fi ordinea cronologică a cererilor depuse de cetăţeni. Astfel, cei care vin primii cu cererea la sediul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală au şansele cele mai mari să prindă un loc în parcarea din vecinătatea blocului unde locuiesc. Există, totuşi, şi câteva criterii de departajare: au prioritate, în ordine, persoanele cu handicap, persoanele care au deţinut anterior abonament de parcare în zona respectivă, persoanele care au deţinut garaje în zonă. Pentru persoanele fizice care nu întrunesc niciunul dintre aceste criterii, departajarea se face în funcţie de ordinea cronologică de depunere a cererii. Şi persoanele juridice pot depune cerere, însă persoanele fizice au prioritate la repartizarea locurilor disponibile într-o anumită zonă.
Documentele necesare cu care cei interesaţi trebuie să se prezinte la sediul SUPAGL sunt: cerere tip; act de identitate - copie xerox; talon auto cu ITP în termen; certificat persoană cu handicap - dacă este cazul; 2 fotografii tip Carte de Identitate - în cazul persoanelor cu handicap.
Repartizarea locurilor de parcare se va face în baza unor grafice de lucru anunţate de Primărie, prin anunţuri postate pe site-ul instituţiei sau în mass-media. Periodic, şi în cotidianul nostru vor fi publicate astfel de anunţuri. În ediţia de ieri, de exemplu, a fost publicat un anunţ prin intermediul căruia cetăţenii care locuiesc în cartierul Vidin erau informaţi că pot depune cerere pentru închirierea unui loc de parcare în data de joi, 22 martie, la sediul SUPAGL Brăila, de pe Str. Mărăşeşti, nr. 39.
Pentru fiecare parcare se stabileşte o anumită oră din ziua respectivă. De exemplu, ieri, pe 22 martie, la ora 9.00 au fost primite cererile pentru parcarea din alveola blocurilor E2, D8 şi D9 de pe Str. Târgovişte. La ora 9.30, au fost aşteptaţi cei care voiau un loc în parcarea blocului 30 de pe Str. Industriei, iar la 10.00 cei interesaţi de parcarea blocului 31 de pe Str. Industriei.
Pentru fiecare parcare în parte, repartiţiile se vor relua periodic, până când se vor ocupa toate locurile disponibile. Potrivit viceprimarului Doiniţa Ciocan, parcările pentru care s-au făcut repartiţii ieri vor avea din nou o zi alocată peste câteva săptămâni, maxim 2 luni. Cetăţenii interesaţi trebuie, aşadar, să urmărească anunţurile făcute de Primărie, pentru a vedea când anume pot depune cerere pentru parcarea pe care o au în vedere.
Deocamdată, brăilenii nu se îngrămădesc să închirieze locuri de parcare. Săptămâna aceasta, într-una din zilele când s-au făcut repartizări, dintr-o parcare cu 70 de locuri au fost rezervate doar 7. Urmează ca parcarea respectivă să fie din nou programată pentru rezervări, până când se vor ocupa toate cele 70 de spaţii disponibile.
Potrivit regulamentului, pentru un apartament se pot închiria maxim două locuri de parcare. După aprobarea cererii formulate de cetăţean, echipele de lucru ale SUPAGL vor proceda, în cel mai scurt timp posibil, la marcarea locurilor rezervate. Contractul de închiriere intră efectiv în vigoare doar după ce locul vizat a fost marcat corespunzător. Rezervarea este valabilă de la ora 16.00, până la ora 6.00 din dimineaţa zilei următoare. Între orele 6.00 şi 16.00, locul de parcare poate fi folosit şi de alte autoturisme decât cel pentru care s-a făcut rezervarea. “Marcarea locurilor de parcare va începe după ce vor trece aceste episoade de iarnă. La nivelul SUPAGL au fost constituite două echipe de lucru, pentru ca operaţiunile să se desfăşoare într-un ritm cât mai bun”, ne-a informat viceprimarul Doiniţa Ciocan.
Folosirea abuzivă a unui loc de parcare închiriat, în intervalul 16.00 - 6.00, reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 500 lei, pentru persoane fizice, respectiv 1.000 lei, pentru persoane juridice. Sancţiunile sunt aplicate de Poliţia Locală.
Planurile Primăriei pentru parcări noi în zonele rezidenţiale
Aşa cum precizam mai sus, la ora actuală există în Brăila 9.393 locuri de parcare amenajate, număr total insuficient, în contextul în care numărul de autoturisme deţinute doar de persoanele fizice care plătesc impozite către Primărie se ridică la 46.318. La acestea se adaugă miile de maşini din dotarea agenţilor economici dar şi alte câteva mii înmatriculate în alte localităţi din ţară sau din străinătate, ca să nu mai vorbim de faptul că numărul autovehiculelor este în continuă creştere, după ce s-a dat liber la importul de unităţi second-hand din ţările vestice.
Autorităţile locale şi-au propus ca, pe parcursul acestui an să amenajeze cel puţin 1.000 de locuri de parcare noi, în mai multe zone din municipiu. După cum v-am mai informat, Primăria a scos la licitaţie, în toamna anului 2017, patru contracte, fiecare dintre acestea fiind dedicat câte unui lot de locuri de parcare. Din cele patru loturi, au fost adjudecate două, celelalte două fiind în procedură de licitaţie şi la ora actuală. Primul lot vizează amenajarea a 38 de locuri de parcare în zona noului bazin olimpic de înot, care se construieşte în prezent lângă Spitalul “Sf. Spiridon” din cartierul Hipodrom.
Realizarea parcării respective este parte integrantă a unui contract ce vizează conectarea bazinului de înot la utilităţile necesare, de la branşamente la reţelele de apă, gaze, electricitate, canalizare, până la spaţiile verzi aferente. Valoarea totală a contractului se ridică la 1.462.607,43 lei, iar câştigătorul licitaţiei este firma bucureşteană SC TIAB SA. Deocamdată, amenajarea efectivă a parcării de lângă bazinul olimpic nu a început.
Cel de-al doilea lot de parcări scos la licitaţie de Primărie are un total de 226 de locuri. Dintre acestea, 93 au fost deja realizate parţial pe Str. Pietăţii din Hipodrom, mai exact în jurul Policlinicii nr. 2. Alte 28 de locuri de parcare au intrat în lucru, astă-toamnă, pe Şos. Buzăului, între blocurile B19, B18, B12 şi Grădiniţa nr.55. Tot în cadrul Lotului nr. 2 mai sunt prevăzute 43 locuri de parcare în cartierul Viziru, între blocurile 12, 13 şi 14, care încă n-au intrat în lucru şi 43 de locuri pe Aleea Nada Florilor, între Gară şi Autogară, în zona blocului 9. În fine, în Lotul 2 mai sunt prevăzute 19 locuri pe bulevardul Dorobanţilor, în zona blocurilor B16, B18 şi B19.
Lotul nr. 2, în valoare de 1.380.575,51 lei, a fost câştigat la licitaţie de firma “Tancrad” SRL Galaţi.
În ceea ce priveşte Loturile 3 şi 4, deşi ar fi trebuit să fie deja adjudecate şi acestea, deocamdată se află în faza licitaţiilor publice. Fiecare dintre loturile respective va avea câte 300 locuri de parcare, distribuite în mai multe zone din oraş. Astfel, vor apărea posibilităţi noi de parcare pe Aleea Lebedei, între Calea Călăraşilor şi Str. Grigore Alexandrescu; pe Str. Sebeşului, la blocul D1; pe Şos. Buzăului, la blocurile B30 şi B31; pe Bdul. Dorobanţilor, la blocurile A28 şi A31; pe Aleea Învăţătorilor, la blocurile G7, G8 şi Z; pe Str. Octav Doicescu, blocurile A1 şi A2. De asemenea, tot în cadrul Loturilor 3 şi 4, se vor mai face parcări în Cartierul Obor, pe Str. Ion Ionescu de la Brad, la blocurile AF1, AF2, AF3 şi AG1, AG2; pe Calea Galaţi, în spatele blocului 10; pe Str. Plantelor, în spatele blocului B8; pe Str. I.C. Brătianu, de la Creşa nr. 2 până la Str. Apollo; pe Şos. Buzăului, între străzile Simion Bărnuţiu şi Comunarzi, de la blocurile A8 şi A9bis, până la A6 şi A4.
Tot în această perioadă urmează să fie scos la licitaţie şi Lotul 5, care vizează amenajarea a circa 500 de locuri de parcare, în zona bulevardului Dorobanţilor şi a străzilor Tineretului şi Ghioceilor.
Noile parcări vor lua fiinţă în urma procesului de reamenajare a spaţiilor disponibile din jurul blocurilor, care până în prezent au fost ocupate fie de garaje, fie de tot felul de grădini îngrădite de locatarii apartamentelor de la parter. Nu toată lumea primeşte, însă, cu bucurie vestea că Primăria s-a hotărât să facă parcări în preajma blocurilor. Sunt situaţii în care unii locatari se opun cu vehemenţă desfiinţării acelor “curţi” amenajate de ei pe domeniul public. Un astfel de caz s-a întâmplat recent în zona Aleea Florilor, din spatele autogării “Aventin”. La jumătatea lunii februarie, când vremea era suficient de bună pentru a permite începerea lucrărilor, firma “Tancrad” şi-a adus echipele de lucru şi o parte din materiale pentru a se apuca de treabă, însă şantierul a fost parţial blocat de câţiva locatari ai zonei, care s-au opus cu vehemenţă să se intervină asupra a ceea ce ei numesc “spaţiile verzi” de lângă blocuri. În fapt, este vorba despre spaţii de pe domeniul public îngrădite abuziv de locatarii în cauză. Conducerea Primăriei a declarat că nu va tolera astfel de acţiuni şi că amenajarea noilor parcări se va face conform planurilor iniţiale.