Operaţiunea “Centrul Vechi” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Somaţii, ameninţări şi cam atât

Operaţiunea “Centrul Vechi”

• Primăria a terminat evaluarea tuturor imobilelor din zona cu statut special a Centrului Istoric • dintr-un total de 1.873 de clădiri, circa 200 au nevoie de o reabilitare urgentă a faţadei, pentru a nu mai strica aspectul general al zonei • proprietarii identificaţi au fost somaţi ca până pe 30 noiembrie să obţină toate avizele necesare, ca să poată începe lucrările de reabilitare • cei care nu se conformează vor plăti, de anul viitor, un impozit pe clădire majorat cu 500% • culmea şi Primăria are 20 de imobile care necesită reabilitarea faţadei, dar doar pentru trei s-au alocat bani în acest sens

 

Primăria Brăila anunţa, în vara anului trecut, că imobilele degradate din Centrul Istoric ale căror proprietari nu investesc în reabilitare vor fi supraimpozitate cu 500%. Iniţial s-a spus că măsura va fi aplicată din 2019, însă, aşa cum era de aşteptat, procedurile birocratice au făcut imposibil acest lucru. Ne aflăm la jumătatea anului şi deocamdată abia este în curs de finalizare operaţiunea de înştiinţare a proprietarilor imobilelor cu probleme că riscă supraimpozitarea dacă nu se apucă să le reabiliteze. Acum, Primăria dă asigurări ferme că măsura se va aplica, începând din 2020, împotriva acelora care, până la 30 noiembrie a.c., nu vor putea face dovada că au început demersurile legale pentru a repara faţadele degradate. Concret, proprietarii în cauză trebuie ca până pe 30 noiembrie să parcurgă toţi paşii legali pentru obţinerea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire. Pe parcursul lunii decembrie, vor fi verificate toate persoanele care au primit somaţie, iar cele care nu s-au conformat şi nu vor putea face dovada că au obţinut toate aprobările legale pentru a-şi reabilita imobilul vor trebui ca, de anul viitor, să plătească un impozit pe proprietate majorat cu 500%. Cei care şi-au scos documentaţia necesară vor fi lăsaţi să facă efectiv lucrările, în funcţie de termenul asumat prin autorizaţia de construcţie. Acesta poate fi de la câteva luni până la doi ani, în funcţie de complexitatea execuţiei. Partea bună pentru aceşti proprietari care investesc de bunăvoie în reabilitarea imobilelor este că, pentru o perioadă de trei ani, vor fi scutiţi la plata impozitelor.

Potrivit unei informări primite de la arhitectul-şef al Primăriei Brăila, Corina Anghelescu, de la începutul anului în curs au fost întocmite fişe de evaluare a tuturor imobilelor situate în zona Centrului Istoric al municipiului. Este vorba despre perimetrul delimitat de bulevardul Cuza, până la Dunăre. De asemenea, au fost evaluate clădirile de pe strada 1 Decembrie 1918, de la bulevardul Cuza până la intersecţia cu strada Griviţei, precum şi cele situate pe strada Gral. Eremia Grigorescu (fosta Gării), de la bulevardul Cuza până la intersecţia cu strada Plevnei. Toate aceste zone formează aşa-numitul Centru Istoric al Brăilei, un tot unitar cu statut de Monument Istoric, unde intervenţiile asupra clădirilor componente sunt supuse unor reguli stricte.

Comisiile formate din reprezentanţi ai instituţiei arhitectului şef, ai Direcţiei de Patrimoniu şi Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Brăilei, precum şi din cadrul Poliţiei Locale, au inventariat şi fotografiat toate imobilele din Centrul Istoric. Pentru fiecare imobil în parte a fost întocmită o fişă de evaluare, avizată în final de arhitectul şef Corina Anghelescu. În total, 1.873 imobile au fost evaluate, în baza unor criterii stabilite printr-un regulament aprobat de Consiliul Local Municipal. Dintre acestea, s-a constatat că circa 200 se află într-o stare avansată de degradare şi au nevoie de reabilitare.

“Până în prezent, au fost transmise către Poliţia Locală 136 fişe de evaluare ce fac obiectul regulamentului amintit şi care au obţinut punctajul cu stare tehnică nesatisfăcătoare, în urma evaluării comisiei de inventariere, pentru a fi somaţi proprietarii acestor imobile conform Anexei 6 la Regulament, acestea reprezentând aproximativ 75% din imobilele care se vor supune majorării impozitării cu 500% din anul 2020”, ne-a informat arhitectul şef Anghelescu. Restul de 25% dintre imobilele cu probleme fie aparţin unor proprietari care încă nu au fost identificaţi pentru a li se putea trimite somaţii, fie aparţin chiar Primăriei, fiind administrate de Serviciul de Utilitate Publică şi Administrare a Fondului Locativ şi Cimitirelor (SUPAFLC). Astfel, pentru circa 30 de imobile nu au putut fi identificaţi proprietarii, de la prima încercare, deoarece aceştia nu figurează în baza de date a Direcţiei Finanţelor Publice Locale. Poliţia Locală continuă demersurile de identificare, iar pe măsură ce persoanele în cauză sunt găsite li se înmânează somaţiile.

De asemenea, au mai fost identificate aproximativ alte 20 de imobile aflate în zona Centrului Istoric, care au obţinut punctajul cu stare tehnică nesatisfăcătoare, aflate în proprietatea unor instituţii publice, în principal a Primăriei Brăila, ne-a mai informat arhitectul şef Corina Anghelescu.

 

Valoarea impozitului depinde de starea clădirii

 

Aşadar, intenţia fermă a Primăriei este ca, de anul viitor, să supraimpoziteze cu 500% imobilele degradate din Centrul Vechi. Însă, aşa cum remarcam şi în alte articole pe această temă publicate de cotidianul nostru, la felul cum sunt calculate în prezent impozitele, această măsură ar putea să nu îi impresioneze prea mult pe unii proprietari de clădiri vechi...

După cum ne-au explicat reprezentanţii Primăriei, impozitul pe clădire are în vedere două componente: suprafaţa clădirii şi valoarea ei de inventar. Astfel, pentru un imobil cum este fostul hotel Pescăruş, de pe strada Mihai Eminescu, care, din bijuteria arhitectorică de odinioară, a ajuns “o carcasă goală, făcută din cărămizi ce stau să cadă”, după cum ne-a spus un oficial local, impozitul actual este de doar circa 400 lei.  După cum se ştie, hotelul “Pescăruş” are la momentul de faţă situaţia juridică rezolvată. În urma unui proces lung de aproape 20 de ani, în 2017 clădirea i-a revenit cu acte în regulă firmei bucureştene “Crown Business & Industrial Group”. Aceasta nu dă niciun semn că ar intenţiona să o renoveze, astfel că, dacă Primăria se va ţine de cuvânt şi va aplica supraimpozitarea cu 500%, se va ajunge de la 400 lei la circa 2.000 lei, o sumă care probabil nu va impresiona prea mult o firmă cum este “Crown Business & Industrial Group”. Pentru o clădire recent reabilitată, însă, impozitul anual poate ajunge la câteva mii de lei, iar scutirea la plată pentru o astfel de sumă chiar nu este de neglijat.

Pe de altă parte, Primăria susţine că, pe lângă supraimpozitare, un alt instrument ce poate fi folosit împotriva proprietarilor îndărătnici este reprezentat de amenzile aplicate de Poliţia Locală, ce pot ajunge până la 2.500 lei. De la începutul anului în curs, însă, pentru că au fost angrenaţi în operaţiunea de inventariere a imobilelor din Centrul Vechi şi de somare a proprietarilor cu probleme, poliţiştii locali nu prea au mai avut timp să aplice şi sancţiuni acolo unde situaţia chiar o cere. Dacă ne referim, de exemplu, la acelaşi hotel “Pescăruş” de pe strada Mihai Eminescu, observăm că imobilul mai are puţin şi  se năruie efectiv, însă proprietarii nu dau niciun semn că ar fi interesaţi să îl consolideze, chiar dacă starea accentuată de degradare reprezintă un pericol major pentru clădirile învecinate şi pentru trecători. Cu toate acestea, în ultimele luni proprietarii în cauză nu au mai fost deranjaţi cu nicio amendă de autorităţile brăilene.

O altă clădire de referinţă din Centrul Istoric este sediul fostului CEC, care de asemenea a ajuns într-un stadiu de degradare foarte avansat. Şi acest imobil a a făcut obiectul unui lung proces în Justiţie, iar de anul trecut a intrat definitiv în proprietatea Primăriei. Până când va beneficia de multaşteptata reabilitare mai este, însă, cale lungă, deoarece în prezent încă se mai fac demersuri pentru ca imobilul să primească statut de monument istoric individual, pentru a se putea accesa mai apoi fonduri guvernamentale sau europene ca să poată fi reparat din temelii.

 

Doar trei imobile ale Primăriei prinse la investiţii

 

Repararea unui imobil vechi, fie şi numai la nivel de faţadă, este foarte costisitoare. Atât de costisitoare încât nici Primăria nu îşi permite să reabiliteze, cu fonduri de la bugetul local, toate clădirile cu probleme pe care le are în posesie. Anul acesta, doar trei dintre imobilele administrate de SUPAFLC au beneficiat de alocări bugetare. Astfel, s-au dat de la buget 300.000 lei (3 miliarde de lei vechi), pentru refacerea faţadei imobilului situat la intersecţia străzii Mihai Eminescu cu strada Unirii. Este vorba despre fosta bancă “Brăila”, o clădire cu arhitectură foarte frumoasă care, însă, şi-a pierdut de mult strălucirea de altădată. Reabilitarea “ca la carte” a exteriorului acestei clădiri va reprezenta un plus pentru întreaga zonă.

O altă clădire pentru care se fac în prezent demersuri în vederea reabilitării faţadei este cea situată la intersecţia străzii Mihai Eminescu cu strada Petru Maior. Este vorba despre imobilul unde se află în prezent sediul ALDE. Aceasta va beneficia de o investiţie de 74.000 lei.

În fine, cel de-al treilea imobil pentru care s-au acordat bani în actualul exerciţiu bugetar este cel situat pe Str. 1 Decembrie 1918, nr. 8. Acesta a fost degradat de un incendiu în urmă cu câteva luni, iar pentru repararea acoperişului, a spaţiilor interioare afectate de foc, dar şi a faţadei exterioare s-au alocat 200.000 lei.

Deocamdată, toate cele trei clădiri se află în faza obţinerii avizelor Direcţiei pentru Cultură, deoarece se află în zona protejată a Centrului Istoric. Conducerea SUPAFLC speră ca undeva în luna septembrie să se poată organiza licitaţiile pentru contractarea unor constructori.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro