"Suntem profund ingrijorati de consecintele publicarii in Danemarca, in urma cu citeva luni, a caricaturilor insultatoare cu profetul Mahomed, de reproducerea lor de alte ziare europene si de actele de violenta aparute in replica", afirma un comunicat comun al celor trei organizatii.
"Sustinem deplin dreptul la libertatea de exprimare, dar intelegem si durererea profunda si indignarea generala resimtite in lumea musulmana", se subliniaza in textul semnat de secretarul general al ONU, Kofi Annan, de Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Javier Solana, si de secretarul general al OCI, Ekmeleddin Ihsanoglu.
"Consideram ca libertatea presei implica responsabilitate, ratiune si trebuie sa respecte credintele si principiile tuturor religiilor", potrivit comunicatului.
In declaratie se subliniaza insa ca "actele de violenta recente depasesc limitele protestelor pasnice" si condamna mai ales "atacurile regretabile impotriva ambasadelor, comise la Damasc, Beirut si in alte orase".
Comunicatul cere autoritatilor tuturor tarilor sa "apere misiunile diplomatice si cetatenii straini impotriva oricarui atac nelegitim".
Potrivit textului, aceste evenimente demonstreaza ca "necesitatea unui dialog reinnoit, intre comunitatile de religii diferite si autoritatile statelor, este mai acuta ca niciodata".
"Le cerem sa dea dovada de calm, intr-un spirit al prieteniei si al respectului reciproc", potrivit declaratiei.
Pentru secretarul general al ONU, Kofi Annan, este pentru a patra oara de la inceputul crizei cind face o declaratie in legatura cu acest scandal. Anterior, el le ceruse musulmanilor sa ierte, acceptind scuzele prezentate de ziarul danez care a publicat primul caricaturile.
Ministrul austriac de Externe, Ursula Plassnik, i-a cerut, marti, lui Javier Solana sa poarte un dialog cu OCI in legatura cu situatia creata de caricaturile cu Mahomed.
Din OCI fac parte 57 de state musulmane. Secretarul sau general a condamnat atacurile comise impotriva ambasadelor europene.
Plassnik, a carei tara asigura presedintia UE, a afirmat ca acum este mai important ca niciodata "un consens international impotriva violentei".
"Este tot mai important sa ne pastram judecata limpede, de toate partile, pentru a putea comunica unii cu ceilalti", a subliniat ea.