Protest inedit făcut de mai multe ONG-uri ecologiste, cu ocazia Zilei Mediului, care se serbează astăzi, 5 iunie. Asociaţiile de mediu brăilene "Arin", "Eco Alpex 024", Clubul de Turism "Proilavia" şi Societatea Ornitologică Română au trimis o scrisoare deschisă către Primăria Brăila, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu, exprimându-şi nemulţumirea faţă de felul cum sunt întreţinute spaţiile verzi din municipiu. Mai exact, ecologiştii sunt indignaţi de faptul că arborii sunt tăiaţi fără prea mare discernământ, acuzând serviciul specializat "Seroplant" din cadrul Primăriei că "acţionează cu o doză uriaşă de lipsă de viziune şi profesionalism".
"Se taie copaci la simpla sesizare a cetăţenilor sau a asociaţiilor de locatari, fără a se analiza necesitatea reală a tăierilor. De multe ori, aceste solicitări sunt doar acoperiri cu hârtii ale asociaţiilor sau expresia unor interese meschine - cuiburile păsărilor deasupra locurilor de parcare, frunze, seminţe care trebuie măturate ş.a.m.d. În teren nu se marchează copacii asupra cărora urmează să se intervină, totul rămânând la latitudinea operatorilor, persoane care nu sunt de specialitate, fiind angajaţii unor firme contractante. E de luat în calcul şi aspectul economic: plata făcându-se la cantitate, interesul lor este să realizeze cât mai multe tăieri. Toaletările sunt agresive, eliminându-se coronamentul în proporţii nefireşti. Nu se indică ce crengi trebuie tăiate şi în ce proporţie, cât anume din ele să se taie şi de ce, adică nu se arată niciun interes faţă de dezvoltarea ulterioară a coroanei arborilor, aspectul sau sănătatea acestora. Nu se aplică tratamente pe tăieturi, lăsându-se deschisă poarta de intrare a dăunătorilor. Se încalcă constant prevederile legii: executarea lucrărilor de tăieri şi toaletări de arbori trebuie să se facă numai în afara sezonului de vegetaţie, respectiv în perioada de cădere a frunzelor până la înmugurire, excepţie făcând situaţiile de urgenţă", se arată în petiţia ONG-urilor de mediu menţionate.
Ecologiştii reclamă faptul că, în luna mai, când copacii sunt verzi şi înfloriţi, iar păsările cuibăresc sau chiar au pui, pe străzile Brăilei drujbele taie copaci şi ramuri fără milă şi fără discernământ. Aceştia mai spun că, în loc să protejeze copacii, care purifică aerul şi domolesc cu umbra lor arşiţa zilelor de vară, cei de la "Seroplant" se axează pe plantarea de flori şi gazon pe spaţiile verzi. "Florile au în spate sume şi manopere considerabile, fiind mult mai tentant de plantat şi întreţinut în comparaţie cu copacii", este concluzia amară la care ajung iubitorii de natură.
Semnatarii scrisorii deschise somează Primăria Brăila să facă publice, pe site-ul instituţiei, regulamentele, procedurile de lucru şi lista contractorilor "Seroplant, precum şi CV-urile specialiştilor din cadrul respectivului serviciu. Se cere, de asemenea, adoptarea unui regulament pe baze ştiinţifice cu privire la intervenţiile asupra arborilor. Agenţiei pentru Protecţia Mediului i se cere punctul de vedere privind toaletările agresive şi tăierile totale, precum şi avizele date pentru tăierile din ultimii ani de pe străzile din Brăila, cu justificarea lor din punctul de vedere al creşterii calităţii aerului. Totodată, ecologiştii solicită Gărzii de Mediu un punct de vedere referitor la modul în care s-a respectat legislaţia de mediu în activitatea "Seroplant", în special în privinţa toaletărilor şi tăierilor definitive, precum şi intervenţiilor asupra spaţiilor verzi existenţe. "Să se aplice măsurile legale, în cazul în care legislaţia de mediu nu a fost respectată!", cer autorii scrisorii deschise. Aceştia îi informează pe brăileni că oricine le împărtăşeşte punctele de vedere este chemat să semneze o petiţie on-line, la adresa de internet www.petitieonline.com/braila_are_nevoie_de_arbori.
Până ieri după-amiază, conducerea "Seroplant" Brăila nu luase la cunoştinţă conţinutul respectivei scrisori deschise. La întrebările punctuale ale reporterului nostru, directorul Ligia Drăgan a ţinut să precizeze, totuşi, că pe raza municipiului s-au plantat, în ultimii ani, mult mai mulţi arbori decât au fost tăiaţi. "În 2013, s-au tăiat 494 de copaci şi au fost plantaţi 4.130", a spus directorul Drăgan. Aceasta a subliniat că fondurile pe care le are la dispoziţie "Seroplant" sunt total insuficiente, iar numărul de angajaţi este foarte mic faţă de necesar. "Avem, în total, 85 de angajaţi, dintre care muncitori sunt 56. Pentru a completa forţa de muncă trebuie să apelăm la personal din afara instituţiei. În ultimii ani am încheiat contracte de colaborare cu Penitenciarul Brăila şi am primit sprijin şi de la Direcţia de Asistenţă Socială, care ne-a adus la lucru persoanele ce prestează muncă în folosul comunităţii", ne-a informat directorul "Seroplant" Brăila.