Peste câteva săptămâni, după ce Consiliul Local Municipal va aproba un nou regulament de lucru, Primăria Brăila va începe aplicarea noilor prevederi legale în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei câinilor fără stăpân din municipiu. După cum v-am mai informat, câinii capturaţi de pe domeniul public vor fi ţinuţi în adăposturile publice timp de 14 zile lucrătoare, după care, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi de nimeni, vor fi eutanasiaţi. Singura soluţie de salvare a patrupedelor va rămâne, aşadar, adopţia acestora, iubitorii de câini având posibilitatea fie de a-i lua acasă, fie de a plăti o taxă lunară pentru întreţinerea în adăpostul public a exemplarului ales (aşa-numita "adopţie la distanţă"). Adopţia la domiciliu trebuie făcută la modul responsabil, cei care scot câinii din adăpost doar pentru a-i lăsa din nou nesupravegheaţi pe domeniul public riscând amendă penală sau chiar pedeapsa cu închisoarea.
În acest context al înăspririi legislaţiei în domeniu, asociaţiile brăilene de protecţie a animalelor somează Primăria Brăila ca, înainte de a se grăbi să pună în aplicare metoda eutanasierii, să respecte mai degrabă prevederile legate de felul cum sunt trataţi câinii. Mai exact, este vorba despre asigurarea unor condiţii de cazare decente în adăposturile publice, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001, modificată şi completată de Legea 258/2013.
"În ultimul timp, mulţi cetăţeni ai municipiului au semnalat numeroase nereguli în ceea ce priveşte condiţiile de cazare a câinilor în adăposturile de la Unirea şi Lacu Sărat ale Primăriei Brăila. Din acest motiv, organizaţiile non-guvernamentale de protecţie a animalelor «Vreau să fiu liber» şi «Suflet lângă suflet» vor întreprinde miercuri, 22 ianuarie, o vizită la adăposturile publice de câini ale Primăriei Brăila, în vederea constatării modului de respectare a prevederilor legale referitoare la condiţiile de cazare a animalelor. La această întâlnire a fost invitat în mod oficial să participe şi un reprezenant al Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, autoritatea de stat competentă să verifice modul de aplicare a OUG 155/2001, să constate contravenţiile şi să aplice sancţiuni", ne-a informat medicul veterinar Ionuţ Lungu, consultant de specialitate al celor două ONG-uri brăilene.
În contrast cu cele afirmate de asociaţiile de protecţie a animalelor, conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila a afirmat constant, în ultima perioadă, că la adăposturile de câini sunt respectate toate normele legale. "Avem scrise în caietele de vizitare numeroase impresii pozitive, de către iubitorii de animale care au trecut pe la adăposturi", afirmă Dan Apostol, directorul SUPAGL Brăila.
După cum v-am mai informat, Primăria Brăila a instituit pentru adopţia la distanţă a câinilor o taxă lunară de aproximativ 100 de lei. Conducerea instituţiei a justificat această sumă prin cheltuielile presupuse de îngrijirea patrupedelor, de la cazarea în boxe speciale, până la tratamentele medicale, hrana şi curăţenia zilnice. S-a mai afirmat faptul că taxa ar fi putut fi mai mică dacă Primăria ar fi pus la dispoziţie doar un spaţiu de cazare, câinii urmând să fie îngrijiţi gratis de voluntarii iubitori de animale, aşa cum se întâmplă în alte oraşe, în timp ce la Brăila nu prea se găsesc voluntari dispuşi să presteze astfel de servicii.