Omar Hayssam ar putea fi extrădat în România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Omar Hayssam ar putea fi extrădat în România


Potrivit comunicatului remis vineri, conform legislaţiei în vigoare Ministerului Justiţiei poate solicita extrădarea unei persoane după ce aceasta este localizată sau arestată în baza mandatului de urmărire internaţională emis, iar instanţa competentă pronunţă o încheiere motivată prin care constată îndeplinite condiţiile pentru a se solicita extrădarea. Ministerul Justiţiei precizează că "nu a fost informat oficial de către Biroul Naţional Interpol până la această dată, cu privire la localizarea cetăţeanului Omar Hayssam pe teritoriul Republicii Arabe Siriene sau pe teritoriul altui stat".
Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei aminteşte că pe 5 mai 2009, autorităţilor siriene li s-a transmis, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, cererea de comisie rogatorie formulată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul în care mai multe persoane sunt judecate în legătură cu fuga lui Omar Hayssam din ţară. Cauza a fost strămutată la Curtea de Apel Oradea, iar până la acest moment, deşi s-au făcut reveniri la autorităţile siriene, prin MAE, nu s-a răspuns cererii de asistenţă menţionate.
Ministerul Justiţiei precizează că, în prezent, procedura de extrădare între România şi Republica Arabă Siriană este reglementată de Convenţia între Republica Socialistă România şi Republica Arabă Siriană privind asistenţa juridică în materie civilă, familială şi penală ratificată prin Decretul nr. 70/1979, publicat în B. Of. nr. 19 din 5 martie 1979. Conform acestuia, părţile contractante se angajează să-şi predea reciproc, potrivit regulilor şi condiţiilor prevăzute în prezenta convenţie, în vederea urmăririi penale, judecării sau executării pedepsei, persoanele care se găsesc pe teritoriul uneia din cele două părţi contractante. Decizia în sensul extrădării sau nu a unei persoane din Republica Arabă Siriană în România este luată exclusiv de autorităţile siriene, după primirea cererii de extrădare, se arată în comunicatul Ministerului Justiţiei. Potrivit Tratatului în vigoare, prin excepţie, nu pot fi extrădate din Republica Arabă Siriană "persoanele care la data primirii cererii de extrădare sunt cetăţeni ai părţii solicitate" (art. 30).

Ministerul Justiţiei a elaborat tratatul de extrădare cu Siria

În vederea modernizării cadrului juridic bilateral, în anul 2009, Ministerul Justiţiei a răspuns solicitării MAE şi a elaborat un nou tratat de extrădare. Proiectul de tratat a fost înaintat pe cale diplomatică, prin intermediul MAE, părţii siriene şi vizează crearea unui cadru general în materia extrădării şi nu o situaţie specifică. Ministerul Justiţiei nu a primit, până la acest moment, nici de la partea siriană, nici de la MAE, acceptul, obiecţii ori contrapropuneri cu privire la documentul înaintat, se mai arată în comunicatul remis vineri.
Ministerul Justiţiei a confirmat joi seară, că a înaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extrădarea între România şi Republica Arabă Siriană, precizând că nu a fost încă sesizat de partea siriană cu poziţii legate de acest proiect.
Tot joi seară, biroul de presă al MAE a confirmat, răspunzând unei solicitări NewsIn, că Ministerul român de Externe a transmis autorităţilor siriene un proiect de tratat privind extrădarea elaborat de Ministerul Justiţiei, care de află în analiza părţii siriene.
Realitatea TV a anunţat joi seară că statul român şi cel sirian au ajuns la o înţelegere privind extrădarea lui Omar Hayssam, iar Ministerul Justiţiei a elaborat tratatul de extrădare cu Siria, afirmând că informaţia provine de la oficiali din mediile diplomatice române şi siriene.
În baza documentului elaborat de Ministerul Justiţiei, Omar Hayssam ar urma să fie adus în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani. Până la ora difuzării acestei ştiri, Ministerul Justiţiei nu a confirmat, dar nici nu a infirmat această informaţie.
Potrivit Realitatea TV, înţelegerea dintre Romania şi Siria ar avea şi un important conţinut economic, care ar fi fost negociat încă din 2008, când două delegaţii oficiale româneşti au vizitat Siria. Atunci s-ar fi încheiat şi un acord de protejare reciprocă a investiţiilor semnat de miniştrii de finanţe ai celor două ţări.
Directorul SRI, George Maior, a afirmat într-o emisiune la Realitatea TV, în 8 noiembrie 2009, că din informaţiile pe care le deţine, Omar Hayssam este deţinut în Siria, iar statul român face demersuri pentru aducerea lui în ţară.
Omar Hayssam a fugit din România în vara lui 2006, după ce a fost eliberat din închisoare pe motive medicale. El a fost condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru organizarea răpirii jurnaliştilor români în Irak.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro