Olimpiada de Improvizaţie, un succes care promite | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Olimpiada de Improvizaţie, un succes care promite

Primul show al Olimpiadei de Improvizaţie la Brăila, spectacol sponsorizat integral de BCR, organizat sâmbătă, 4 iunie, în Sala Mare a Teatrului "Maria Filotti", a fost un succes. Publicul, format în majoritate din elevi, câţiva profesori şi părinţi, s-a distrat copios timp de două ore, a râs, a ţipat, a cântat şi a aplaudat. La premieră au răspuns invitaţiei organizatorilor şi primarul Aurel Simionescu împreună cu viceprimarul Doiniţa Ciocan. Proiectul "Olimpiada de Improvizaţie" a fost susţinut de Asociaţia Culturală "Maria Filotti" în parteneriat cu Teatrul "Maria Filotti" şi face parte din Programul "Teatrul şi Şcoala". Cei 12 elevi de la "Bălcescu", Liceul de Artă, "Murgoci" şi "Iorga" au încercat să facă faţă celor nouă provocări deloc uşoare. Alături de ei au fost Alex & Silviu, la chitară, adolescenţii, elevi în anul I la Liceul de Artă, fiind prima dată implicaţi într-un astfel de proiect, şi muzicianul Marian Hâncu, la clape, un veteran al genului, care a participat, încă din 2002, la mai multe spectacole de improvizaţie. Acestea nu au scenariu, regie, text sau costume. Totul se bazează pe imaginaţia elevilor care joacă temele propuse de public. În prima parte au intrat în scenă şase elevi, fiecare echipă cu câte trei, iar după pauză au intrat în scenă alţi şase.
Prima probă s-a numit "Poştaşul îndrăgostit". Cei trei membri ai fiecărei echipe au fost nevoiţi să imagineze o poveste pe tema amintită, dar să nu pronunţe litera V. Dificultatea probei a crescut, pe parcurs fiind scoase alte trei litere: g, r şi c. Pentru proba a doua a fost stabilit pentru fiecare echipă locul în care se desfăşura acţiunea şi stilul în care se juca: istoric, film mut, propagandă comunistă, spot publicitar, telenovelă, SF, horror sau operă. Locurile propuse de public au fost: "La plajă" şi "În pădure". Proba a treia a fost cea a discursurilor. Un membru al primei echipe avea de construit un discurs într-o limbă străină, japoneză, şi un alt membru al echipei traducea. Cealaltă echipă avea de realizat un discurs în timp ce mâinile unui alt membru încercau să construiască acelaşi discurs din spate. Aici a fost vorba de un expert care vorbea despre "efectele benefice ale ţuicii asupra organismului uman".
Proba patru a fost cea a recitalurilor. Elevii aveau de imaginat versurile unui cântec ce trebuia să conţină neapărat trei cuvinte. Prima echipă a avut cuvintele: şosete, chitară şi sutien, iar cea de-a doua cocoşat, şiret şi tobe. Înainte de a trece la următoarele probe s-au schimbat membrii echipelor, toate echipele participând la o probă comună, în care dialogul trebuia să se desfăşoare numai cu întrebări puse într-o biserică, loc ales din nou de public.
A urmat o pauză în care publicul s-a distrat alături de muzicianul Marian Hâncu, la clape, şi Silviu Paraschiv la chitară electrică. Cei doi au realizat un duel între instrumentele lor. O surpriză foarte frumoasă a făcut publicului şi tânăra solistă Ramona, care a cântat câteva melodii internaţionale, acompaniată live de Marian Hâncu şi Alex&Silviu, iar împreună cu ea a dansat coregrafa londoneză Sophie Robinson, realizând o adevărată lecţie de dans şi imaginaţie. Sophie Robinson urmează cursurile Colegiului de dans "The Place" din Londra.

06improv3"Astfel de spectacole de improvizaţie făcute de tineri sunt rare"

Proba a cincea, a prezentatorului, a avut ca temă "Criminalul fioros şi mopul". Antrenorul, Dragoş Muscalu, a construit o poveste pe tema respectivă, iar membrii echipelor, la momentele stabilite de prezentator, trebuia să spună o replică în acord cu ceea ce spunea prezentatorul, să-i continue acestuia ideea. Proba a şasea a fost cea a obiectelor. Copiii au primit - unii două beţe şi ceilalţi două cârpe. Ei trebuia să găsească modalităţi de utilizare neobişnuite ale obiectelor la semnul prezentatorului. Proba a şaptea s-a numit expertul şi trei poziţii. O echipă formată din trei membri a avut sarcina să imagineze o persoană care dădea un interviu, fiecare membru neavând voie să spună decât un cuvânt. Cei trei imaginau o doamnă care şi-a înscris câinele la un concurs olimpic de scrimă destinat oamenilor. Cealaltă probă, trei poziţii, presupunea că cei trei membri ai echipei nu aveau voie să stea în aceeaşi poziţie. Ei trebuia să aleagă una dintre cele trei stabilite, în picioare, aplecat şi jos, în timp ce jucau o scenetă pe tema "Ce se poate face într-o şcoală". La ultima probă, freeze, au intrat în scenă din nou toţi cei 12 elevi şi, pe o temă impusă, dialogau câte doi. La semnalul prezentatorului "îngheţau" şi locul unuia dintre ei era luat de un coechipier şi acţiunea continua. La final, elevii l-au rugat pe prezentator, Dragoş Muscalu, să le facă o mică demonstraţie de improvizator profesionist. Deşi luat prin surprindere de solicitarea copiilor, a realizat un recital reuşit cu trei propoziţii impuse de public: Am o prietenă frumoasă, Nu-mi plac fetele şi Am fluturi în stomac. "A fost un spectacol foarte bun, are toate şansele să continue la Brăila şi nu numai. Ar putea să intre în festivalurile de profil ale liceelor, să fie un spectacol invitat. Astfel de spectacole de improvizaţie făcute de tineri sunt rare. În Bucureşti există 14 trupe de improvizaţie, dar nu de tineri. Şi publicul a fost foarte receptiv şi sunt convins că sunt şanse mari ca aceste spectacole de improvizaţie să continue, mai ales că este un spectacol adaptabil la orice spaţiu. Se poate juca în sală mică, în sală mare, dar şi în alte spaţii neconvenţionale", a spus iniţiatorul Olimpiadei de Improvizaţie, actorul Dragoş Muscalu. La spectacolul de sâmbătă au participat elevii: Iris Bondoc, Alexandra Pavel şi Karin Ştefanof - "Bălcescu", Mariana Dumitrache, Leonard Dodan, Bogdan Cană şi Camelia Dilbea - Liceul de Artă, Ionuţ Alexandru Bratu, Mihaela Văsioiu - "Murgoci" şi Marina Vlădescu, Cătălin Mocăniţă şi Sarah Costinaş - "Iorga". Din echipe mai fac parte, de la "Murgoci" Elena Coman şi de la "Bălcescu" Ileana Marcu.
Duminică, 5 iunie, a avut loc înfruntarea între "Bălcescu" - Liceul de Artă, iar cea între "Murgoci" - "Iorga", va avea loc sâmbătă, 11 iunie. Finala este programată pentru duminică, 12 iunie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro