În timp ce 54% dintre cei chestionaţi cred că cetăţenii UE ar trebui să lucreze oriunde în spaţiul comunitar, procentul scade la 18% atunci când vine vorba de cetăţenii români şi bulgari, precizează studiul, citat de cotidianul NRC.
Chiar şi în rândul susţinătorilor celor mai proeuropene partide - D66 şi GroenLinks - se constată o scădere dramatică a procentului celor care sunt de acord cu deschiderea graniţelor UE pentru toţi cetăţenii.
În timp ce 80% dintre partizanii D66 susţin principiul deschiderii, doar 34% spun că sunt de acord cu deschiderea graniţelor când sunt incluşi cetăţenii români şi bulgari. „N-am mai văzut niciodată un efect atât de puternic la adăugarea a patru-cinci cuvinte la o întrebare", a declarat, pentru cotidianul NRC, profesorul pe probleme de comunicare politică Claes de Vreese.
Înainte de desfiinţarea regimului permiselor de muncă pentru persoanele din România şi Bulgaria, existau temeri că mii de persoane vor veni în Olanda pentru a-şi găsi un loc de muncă.
De fapt, foarte puţini au sosit. Potrivit Ministerului pentru Afaceri Sociale, până la jumătatea lunii martie, mai puţin de 1.000 de români şi bulgari au venit în Olanda.