Mergi la conţinutul principal

Oglinda, oglinjoara...

Cu trei saptamini in urma, cind l-am avut ca oaspete pe scriitorul american Jeff VanderMeer, am lansat la Libraria Carturesti si o antologie, Transformarea lui Martin lake si alte povestiri. Antologia, alcatuita de Horia Nicola Ursu, cuprindea patru povestiri semnate de Jeff VanderMeer ("Transformarea lui Martin Lake"), Nicola Griffith ("Yaguara"), Marian Coman ("Testamentul de ciocolata") si K.J. Bishop ("Maldoror in lumea larga").
Intre timp au inceput sa apara comentarii, recenzii, pareri. In reviste, ziare, bloguri. Fiecare comentator isi exprima parerea despre antologie, despre textele din ea, inevitabil stabilindu-si si preferinte.
Bucuria mea, de pe pozitia de coordonator al colectiei fiction.ro, e data acum de diversitatea acestor preferinte. Unii au mentionat drept cel mai bun text din antologie nuvela lui VanderMeer. Altii au optat pentru "Yaguara" Nicolei Griffith. Au fost optiuni pentru australianca K.J. Bishop (care, ieri, 8 septembrie, si-a lansat editia romaneasca a romanului Orasul gravat - The Etched City -, distins cu premiile Ditmar si Crawford in 2004).
Dar bucuria cea mare mi-au facut-o cei care au ales drept cea mai buna povestire din volum "Testamentul de ciocolata" a lui Marian Coman. De ce? Pentru ca ne situeaza in rindul scriitorilor buni de literatura fantastica. Pentru ca o astfel de opinie sterge granitele (impuse poate prea usor) intre "noi" si "ei". Pentru ca, azi un text, miine altul, poimiine un roman... asa se poate construi o literatura, asa se pot impune publicului niste scriitori.
Astept ziua in care cititorul sa tina intr-o mina un roman de Neil Gaiman, iar in cealalta un volum al unui autor roman si sa se intrebe: pe care sa-l cumpar?
Sper ca acea zi nu e prea departe.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro