Mergi la conţinutul principal

Ofensiva vilelor

Se spune despre Braila ca a ramas la coada plutonului oraselor mari ale Romaniei, din punctul de vedere al dezvoltarii economice. Vintul schimbarii adie, insa, din ce in ce mai tare si pe la noi, si nu ne referim doar la hipermarket-urile deschise in ultima perioada. Brailenii au prins gustul confortului, iar daca reusesc sa faca rost de bani se orienteaza spre locuinte spatioase, cu living, mai multe dormitoare, bucatarie si baie. Vremea casei din chirpici a trecut, lasind loc pentru vila sau macar o casa mai rasarita, cu pereti din boltari si ferestre termopan. Bineinteles, nu putem generaliza: mai sint destui braileni pentru care chirpicii ramin ultima solutie. Dar exista multi altii ce vor ceva in plus si, intr-un fel sau altul, reusesc sa-si implineasca visul.


Tendinta orientarii brailenilor spre locuinte formate din parter si etaj - pe care le vom numi, generic, vile, desi din punct de vedere artitectonic nu toate reusesc sa se incadreze la aceasta clasa de lux - reiese clar din evidentele Primariei. Astfel, daca in 2005 s-au dat autorizatii de constructie pentru 259 de locuinte, din care 87 vile, in 2006 numarul cererilor de autorizatie pentru vile a crescut la 139, dintr-un total de 287 de case de locuit. De la inceputul anului in curs, s-au solicitat 162 de autorizatii pentru vile, din 264 cereri de autorizatii pentru constructia de locuinte. Asadar, de la 87 in 2005 s-a ajuns la 139 in 2006, pentru ca, in primele noua luni din 2007, cererile pentru autorizarea ridicarii de vile, sa ajunga deja la 162... Cifrele din aceasta statistica reflecta cu exactitate situatia din teren, considera conducerea Directiei de Indrumare si Control, din cadrul Primariei. "Nimeni nu-si permite sa inceapa constructia unei case mari, de genul parter plus etaj, fara a solicita autorizatie, fiindca amenzile sint enorme, de pina la un miliard de lei vechi. Nereguli intilnim in cazul constructiilor mai mici, cum sint anexele de locuinta", ne-a declarat directorul Elena Prundea.

De unde vin banii

Cine sint cei care isi permit sa construiasca vile? Din pozitia sefului institutiei care elibereaza autorizatii, Elena Prundea, directorul Directiei de Indrumare si Control a Primariei, considera ca 40% dintre brailenii dornici sa locuiasca in case moderne, in stil occidental, au afaceri profitabile pe plan local. Alti 40% sint cei plecati la munca in strainatate, iar restul de 20% e reprezentat de famililile in care ambii parteneri sint angajati, au salarii bunicele si isi permit sa contracteze credite pe termen lung de la banci. Cam de aceeasi parere este si Danut Zob, inspectorul sef al Inspectoratului in Constructii Braila. Acesta opineaza, insa, ca, indiferent daca au afaceri in tara sau lucreaza in strainatate, 90% dintre cei ce demareaza constructia unei vile apeleaza la credite bancare. Zob a condus o firma de constructii, inainte de a ocupa actuala functie de functionar al statului. Ca specialist in domeniu, el ne-a declarat ca pretul unei locuinte formate din parter si etaj, incepe de la minim 1,3 miliarde de lei vechi. Constructiile cu pretentii ajung la citeva miliarde bune, iar pretul creste daca proprietarii contracteaza o firma pentru ridicarea cladirii. Tocmai de aceea, cei mai multi dintre braileni prefera sa lucreze in regie proprie, adica sa-si faca vila cu ajutorul rudelor si a unor mesteri. Mesterii respectivi ar trebui sa fie inregistrati ca persoane fizice autorizate, dar de cele mai multe ori lucreaza la negru. Inspectorul sef Zob recomanda contractarea firmelor autorizate, macar pentru executarea structurii de rezistenta a imobilului. "Daca pui intr-un stilp mai mult fier, iar in altul mai putin, casa nu va rezista la vibratii. Un aspect pozitiv este ca lumea a inceput sa constientizeze acest lucru si, daca nu pentru toata casa, macar pentru structura de rezistenta apeleaza la firmele de constructii", ne-a explicat Danut Zob. Acesta precizeaza, totusi, ca, pina in prezent, inspectorii nu au constatat hibe majore la construirea caselor, iar atunci cind a fost cazul s-a dispus sistarea si refacerea lucrarii.

Important de stiut, pentru respectarea legii

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau amenda de pina la 50 milioane de lei vechi executarea lucrarilor de construire sau desfiintare fara autorizatie sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum si continuarea executarii lucrarilor, dupa dispunerea sistarii de catre organul de control. Pe latura contraventionala, pentru executarea sau demolarea totala sau partiala, fara autorizatie de construire, amenda ajunge pina la un miliard de lei vechi. Executarea sau demolarea, cu nerespectarea prevederilor autorizatiei si a proiectului se amendeaza cu 30 pina la 100 milioane. "Doresc sa fac un apel la proiectanti, arhitecti si ceilalti intermediari care intocmesc autorizatii pentru constructii, sa nu recomande inceperea lucrarii pina la obtinerea autorizatiei. Subliniez asta deoarece investitorul, cind este sanctionat, motiveaza ca a fost indrumat de intermediar sa inceapa lucrarea, pe principiul “Lasa, ca am eu relatii si ne descurcam”", avertizeaza directorul compartimentului de control al Primariei, Elena Prundea.
Inspectorul sef al Inspectoratului in Constructii, Danut Zob, atrage atentia, la rindul sau, despre importanta angajarii unui diriginte de santier, la construirea unei case. "Fara diriginte, nu are cine sa realizeze cartea constructiei, iar fara cartea constructiei imobilul nu se poate intabula (inregistra la Cadastru si Fisc n.n.)", a explicat Zob. In Braila exista circa 20 de persoane fizice autorizate ca diriginti de santier, de Ministerul Lucrarilor Publice.

Criza mare de meseriasi

Brailenii care s-au incumetat la ridicarea unei vile au luat contact cu o piata a constructiilor cam haotica. "E mai usor sa o ridici in picioare decit sa o finisezi", ne-a spus Sandel Vechiu, care se chinuie din 2003 sa-si termine casa visurilor, o cladire cu parter si doua nivele, situata pe Str. Marului, la nr. 60. "Meseriasii sint neseriosi, am schimbat citeva echipe pina acum", s-a plins acesta. Casa e lucrata in regie proprie, dupa un proiect realizat de un arhitect. Cind va fi gata, va gazdui trei familii, a lui Sandel, a fratelui sau si a parintilor. Sandel Vechiu zice ca, pina in prezent, a "bagat" cam 1,5 miliarde de lei vechi, iar asta pentru ca s-a incapatinat sa lucreze in regie proprie, fiindca n-ar fi avut bani de firma. "Eu si fratele meu am lucrat in strainatate, in Anglia si SUA, ca ingineri, si de aceea ne-am permis o astfel de casa. Cistigam greu banii si le pretuim valoarea", ne-a spus Sandel.
Pe Str. Grivitei, la nr. 388, este aproape gata o vila cu un nivel. Are living, trei dormitoare, baie si bucatarie si apartine unei familii tinere aflate, in prezent, la munca in Spania. A fost ridicata de rude, cu banii trimisi de cei doi, incepind din 2004. "Daca ai bani, merge treaba struna", ne-a marturisit Gheorghe Munteanu, unchiul celor doi. "Noi am facut-o de sus pina jos, sub indrumarea unui arhitect. Cum ne-a spus el, asa am executat. Daca nu i-a placut armatura, am schimbat-o, ca sa iasa treaba de calitate".
Alta casa, alta poveste: a fost ridicata de un asa-numit investitor, care a vindut-o familiei Bratosin. Sotia, Rodica, a lucrat un an in Italia, ca ingrijitoare pentru o persoana in virsta, iar sotul are in Braila o afacere cu termopane. Acum citeva luni, au dat 2,5 miliarde de lei vechi, pentru o casa P^1 adusa "la rosu", de pe Str. Fundatura Rimnicu Sarat, nr. 8. "Pina acum am bagat 500 milioane in finisaje si inca nu e gata. E greu sa gasesti meseriasi de calitate. Vreo patru echipe am schimbat pina acum. Lucreaza repede si prost, cu gindul sa-ti ia banii si sa plece. Pe de o parte, e vina patronilor, care nu-i angajeaza cu carte de munca, ca sa ii fidelizeze...", ne-a spus Rodica Bratosin. Aceasta a avut ocazia sa vada cum se locuieste in strainatate, iar acum vrea calitate pentru propria casa. E fericita ca, pina la urma, a reusit sa dea de un zugrav meserias, care a facut "opera de arta" pe peretii celor doua dormitoare ale imobilului. Ce nu-i convine este ca "investitorul" de la care a cumparat-o nu a respectat proiectul initial. "Livingul de la parter ar fi trebuit sa fie mai inalt cu vreo 30 centimetri, iar acoperisul arata cu totul altfel in proiect. Individul e neserios. Dupa ce am cumparat casa, am aflat ca asta e afacerea lui, construieste vile la rosu si le vinde. Numai ca isi cam bate joc de clienti...".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro