Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

In octombrie se va decide daca data aderarii Romaniei la UE se mentine

Comisarul european pentru extindere Olli Rehn a anuntat, marti, in Parlamentul European, ca, in Raportul din luna octombrie, Comisia Europeana va preciza daca data aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, respectiv 1 ianuarie 2007, se mentine.
"In raportul Comisiei din luna octombrie se va decide daca data aderarii ramine in vigoare", a afirmat Rehn.
Comisarul european a precizat ca Romania si Bulgaria trebuie sa inregistreze in continuare rezultate in lupta impotriva coruptiei, mai ales a celei la nivel inalt.
De asemenea, cele doua tari trebuie sa faca in continuare eforturi in domeniul drepturilor omului si al minoritatilor, a mai spus Olli Rehn.
Pe de alta parte, el a apreciat progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in domeniul economic si in alinierea la acquis-ul comunitar.
Rehn a precizat, insa, ca exista si "domenii de ingrijorare deosebita". In ceea ce priveste Romania, oficialul european a mentionat ca, de la precedentul raport, acestea au scazut de la 14 la 4.
El a avertizat ca, daca Romania si Bulgaria nu vor lua masuri in domeniile de ingrijorare, atunci nu vor fi gata pentru aderare in aceste domenii.
Olli Rehn a mentionat ca Tratatul de aderare a celor doua tari cuprinde mecanisme de monitorizare si clauze de salvgardare si a indemnat statele membre care inca nu l-au ratificat sa o faca in perioada urmatoare.

Ingrijorari serioase si progrese spre indeplinirea criteriilor economice de aderare

Romania este o economie de piata functionala si va indeplini in scurt timp criteriile economice de aderare daca aplica reforme sustinute, in principal in patru domenii care prezinta "ingrijorari serioase", a anuntat marti Comisia Europeana.
Raportul de monitorizare publicat de Comisie face referire la patru stegulete rosii, dintre care trei in domeniul agriculturii si unul in domeniul finantelor.
In cazul agriculturii, problemele se refera la operationalizarea completa a Agentiilor de Plati acreditate pentru a gestiona fondurile directe catre fermieri si operatori in cadrul Politicii Agricole Comune, infiintarea unui sistem integrat de administrare si control in agricultura, precum si la infiintarea unui sistem de colectare a deseurilor animale si facilitatilor de tratare a acestora in conformitate cu acquis-ul comunitar in domeniul encefalopatiilor spongiforme transmisibile si a sub-produselor animale.
Al patrulea stegulet rosu se refera la Implementarea sistemelor IT pentru administrare fiscala in vederea asigurarii inter-operabilitatii cu cele din restul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a se asigura o colectare corespunzatoare a TVA pe intreg teritoriul pietei interne a UE.
Comisia apreciaza ca Romania a mentinut, in linii generale, stabilitatea macroeconomica si a consemnat progrese in ceea ce priveste reformele structurale.
Executivul european a subliniat insa ca mixul de politici macroeconomice a devenit mai putin prudent si creeaza unele riscuri in ceea ce priveste sustenabilitatea rezultatelor recente de stabilizare. In acelasi timp, programul de reforme structurale nu a continuat la fel de sustinut in toate domeniile.
Politica monetara trebuie sa ramina angajata in atingerea obiectivului de reducere a inflatiei, intrucit banca centrala prognozeaza o noua depasire a tintei in acest an, ca urmare a variatiei preturilor administrate, mentioneaza raportul.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii