Mergi la conţinutul principal

Ochit de judecatori

Seful Garzii Financiare Braila ar putea ramine fara functie, pentru ca este judecat intr-un dosar penal pentru braconaj. Totodata, daca va fi condamnat, Marcel Constantin risca sa se aleaga si cu cazier, asa cum a patit-o adjunctul Politiei de Frontiera, comisarul sef Matei Grama, pentru ca a participat la o vinatoare fara autorizatie.
La data de 11 ianuarie 2004, precizeaza anchetatorii, Marcel Constantin, pe atunci in virsta de 56 de ani, vicepresedinte al Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Braila, a participat, alaturi de comisarul de politie Ionel Iorga si de alti 14 insi "unul si unul" la vinatoarea organizata pe Fondul de vinatoare 24 Ibrianu. Iorga fusese anuntat, spun anchetatorii, personal, de catre Petrica Andrei, primarul comunei Gradistea si de catre Nicolae Neacsu, organizatorul grupei de vinatoare. La ora 8.30, comisarul se afla deja in Gradistea, unde s-a intilnit cu ceilalti vinatori, care se adunasera in fata primariei. Afara de comisarul sef al Garzii Financiare, Marcel Constantin, si de primarul Andrei, mai erau prezenti: Stefan Ezaru, Mitica Petcu, Vasile Serea, Stanel Albu, Nicolae Vaduva, Nicolae Neacsu, Nicusor Vlad, Georgel Panait, Catalin Negoita, Mihai Constantin, Neacsu Dumitrache, George Stan, Andrei Risinchi si Emil Dumitrache. Concomitent, era organizata o vinatoare pe Fondul Racovita, la care participa, printre altii, insusi directorul AJVPS Braila, Laurentiu Radu. In urma discutiilor purtate intre vinatori, s-a constatat ca nu exista autorizatie de vinatoare in grup, motiv pentru care Marcel Constantin i-a sunat pe Musat Petrica, paznicul de vinatoare al zonei, si pe Laurentiu Radu, seful AJVPS, pentru a clarifica problema. In continuare, a fost intocmit, se spune, un tabel cu cei care participau la vinatoare, s-a facut instructajul si s-a trecut la urmarirea vinatului. La urma, "prada" - cinci cocosi (fazani) si 11 iepuri - a fost impartita intre vinatori.
Politia a inceput urmarirea penala in cauza abia in primavara lui 2005, in urma unui articol aparut in "Jurnalul National". Intrucit Ionel Iorga avea calitatea de ofiter de politie, a fost audiat de Parchetul Curtii de Apel Galati, care, prin rezolutie motivata, a dispus neinceperea urmaririi penale (NUP), intrucit ar fi actionat fara vinovatie (art. 10 lit. d din CPP). In ceea ce-l priveste pe Marcel Constantin si pe ceilalti participanti la vinatoarea de la Ibrianu, cauza a fost disjunsa, ancheta urmind sa fie efectuata de Parchetul de pe linga Judecatoria Braila. Cel vizat in mod special era seful Garzii Financiare, intrucit la data comiterii faptei indeplinea functia de vicepresedinte AJVPS, presedinte cu probleme de vinatoare si imputernicit pentru controlul braconajului. Dupa ce, initial, in 2006, s-a dat SUP (scoatere de sub urmarire penala), in 2007, dosarul a fost redeschis si ancheta reluata.

"Plingerea penala a fost facuta datorita faptului ca am ridicat anumite probleme in cadrul asociatiei"

Pe parcursul derularii anchetei, Constantin a sustinut ca, de fapt, directorul AJVPS, Laurentiu Radu, si-a dat acordul verbal pentru organizarea vanatorii, desi nu exista autorizatie si ca tabelul intocmit tinea loc de autorizatie, pina a doua zi. De cealalta parte, Radu a negat ca si-ar fi dat acordul si uite-asa s-a ajuns la un conflict de proportii chiar in interiorul AJVPS. La un moment dat, conducerea asociatiei chiar l-a exclus pe comisarul sef din rindul vinatorilor, acesta fiind silit sa predea arma. La 19 noiembrie 2007, procurorii l-au absolvit pe Marcel Constantin de vina, invocind acelasi articol 10 din CPP, iar AJVPS a contestat masura in instanta. Motivul: scoaterea de sub urmarire penala a comisarului sef este contrara legii si, in plus, "orice motivare de justificare a unei vinatori fara autorizatie este de prisos". Pe 29 februarie 2008, Judecatoria Braila a respins ca nefondata plingerea asociatiei, insa duelul dintre Marcel Constantin si AJVPS nu s-a incheiat nicidecum.
Surpriza a venit in aprilie a. c., la judecarea recursului declarat de institutia vinatorilor braileni. Considerind ca "lipsa autorizatiei reprezinta infractiune" si ca "nu se poate sustine ca exista dubiu ca ar fi fost savirsita infractiunea sau ca lipseste intentia" - fiind totodata suficiente probe pentru trimiterea in judecata a lui Marcel Constantin -, magistratii Tribunalului Braila au casat sentinta colegilor de la Judecatorie si au dispus punerea pe rol a cauzei. Cu alte cuvinte, Marcel Constantin este, oficial, inculpat pentru savirsirea infractiunii de braconaj. De altfel, pe 17 noiembrie, seful Garzii a fost audiat in instanta, in calitate de inculpat. El a afirmat, printre altele, ca la AJVPS s-au mai organizat vinatori fara autorizatii si ca, dupa parerea sa, plingerea penala a fost facuta "datorita faptului ca a ridicat anumite probleme in cadrul asociatiei, cu care conducerea nu a fost de acord". Procesul sefului Garzii Financiare Braila are termen la jumatatea lunii decembrie 2008.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro