Occident curat în Insula Mare a Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Occident curat în Insula Mare a Brăilei

Insula Mare a Brăilei a devenit un model pentru agricultorii din toată ţara. Felul cum arată solele cultivate de "Agricost" SRL - firma care a preluat, în urmă cu trei ani, administrarea celor 57.000 hectare de teren arabil de la "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamţ - impresionează în fiecare an cei peste 1.000 de agricultori din toată ţara invitaţi să participe la evenimentul intitulat generic "Ziua câmpului la Centrul de Excelenţă în Insula Mare a Brăilei". Şi în acest început de vară, fermierii au fost invitaţi să admire culturile agricole înfiinţate de "Agricost" cu materialul semincer, îngrăşămintele şi ierbicidele puse la dispoziţie de firmele "DuPont Crop Protection" şi "DuPont Pioneer". Evenimenul s-a derulat, ieri, 10 iunie, pe o vreme destul de prietenoasă. Vremea a fost favorabilă deoarece dimineaţă, cât timp au fost vizitate culturile, cerul a fost înnorat doar cât să-i protejeze de soarele arzător pe invitaţi. Spre după-amiază, când deja se terminaseră vizitele în câmp, a început o ploaie rapidă, de vară. Între timp, însă, invitaţii ajunseseră la corturile pregătite de organizatori, în incinta fermei Lunca, şi serveau tradiţionala masă câmpenească, fără teama de a fi udaţi.
În 2014, "Agricost" a obţinut recolte ce însumează peste 334 mii tone de cereale şi plante tehnice. În acest context, organizatorii au făcut în aşa fel încât invitaţii să aibă posibilitatea de a se convinge prin observare directă, la faţa locului, ce fel de rezultate se pot obţine cu produsele şi tehnologiile DuPont şi Pioneer la culturile de porumb, orz, rapiţă, grâu şi soia. Au fost vizitate sole reprezentative pentru fiecare cultură în parte, iar la fiecare solă specialişti din cadrul "Agricost" SRL, dar şi reprezentanţi ai DuPont, au oferit detalii despre seminţele, îngrăşămintele şi ierbicidele folosite, precum şi tehnica de lucru aplicată. Ionel Mocanu, cel mai longeviv specialist al firmei, care performează în Insulă încă de pe vremea fostei Întreprinderi Agricole de Stat (IAS) IMB, cel care a prezentat cultura de porumb, a ţinut să precizeze că în acest sezon se împlinesc 50 de ani de când s-a finalizat îndiguirea şi a început exploatarea agricolă a terenurilor arabile din Insula Mare a Brăilei.
Pentru a face performanţă, "Agricost" investeşte masiv în tehnologii de ultimă oră, dar şi în facilităţi de producţie noi. Ca elemente de noutate, au fost menţionate în timpul vizitei de ieri un laborator pentru analiza pedologică a solului, care permite dozarea optimă a îngrăşămintelor necesare culturilor şi a fost vizitată o staţie de deshidratat şi balotat lucernă, care poate produce mii de tone de fân de calitate, foarte solicitat la export.
Invitat la manifestare, Viorel Mortu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila, s-a arătat profund impresionat de felul cum se practică agricultura în Insula Mare. "E incredibil cu câtă meticulozitate şi cu cât profesionalism se lucrează terenul aici. Rezultatele sunt fantastice şi cred că putem afirma că agricultura care se practică la nivel industrial în Insula Mare a Brăilei este similară cu cea pe care o întâlnim în cele mai performante ţări din Uniunea Europeană. Regretul meu este că, probabil, cei mai mulţi dintre brăileni nici nu ştiu ce fermă performantă există la doar câţiva kilometri de oraş. Intenţionez să propun organizarea de vizite şcolare, cu autobuze. Să aducem elevii şi să le prezentăm ce înseamnă o agricultură făcută temeinic", ne-a declarat Viorel Mortu.

Dincolo de investiţiile pe care le face administratorul terenurilor arabile din Insulă în tehnologii de ultimă generaţie, rămâne veşnica prolemă a drumului judeţean care traversează exploataţia agricolă şi care este practicabil pe doar circa 16 kilometri, din lungimea sa totală de 32 km. Preşedintele interimar al CJ ne-a informat, ieri, că şoseaua respectivă urmează să intre în reabilitare, începând de luni, 15 iunie. "Problema e ca şi rezolvată. Au venit banii de la Guvern, 2 milioane de euro, contractul a fost semnat, pe 15 iunie începe treaba. De la kilometrul 16 la kilometrul 32 se vor pune plăci de beton, fiindcă asfaltul nu ar fi rezistat la aceste utilaje grele care circulă prin Insulă", a declarat preşedintele Mortu.
După ce au vizitat atât culturile de pe câmp cât şi impresionantul parc de utilaje agricole al "Agricost" SRL, invitaţii au fost poftiţi la tradiţionala masă câmpenească pregătită de gazde sub un uriaş cort amplasat în incinta fermei "Lunca" din IMB.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro