Ieri, existenta focarului de rabie si a carantinei veterinare ne-a fost confirmata atit de primarul Constantin Cibu cit si de directorul Directiei Sanitar Veterinare (DSV), Gicu Dragan. Potrivit lui Dragan, toti ciinii cu stapin din zona de protectie au fost deja vaccinati, iar in zona de siguranta se efectueaza vaccinarea de control. "Am emis o adresa, inca de pe 10 martie, cind analizele au confirmat ca vulpea respectiva avea rabie, prin care instiintam autoritatile locale ca trebuie sa stringa, in regim de urgenta, ciinii fara stapin din municipiu", ne-a declarat directorul DSV.
Masurile luate de Primarie nu au fost, insa, atit de dure precum o reclama situatia data. Probabil sub presiunea asociatiilor iubitorilor de animale, care reactioneaza extrem de vehement cind vine vorba despre ciinii maidanezi, autoritatile locale s-au limitat la a prinde doar exemplarele din imediata apropiere a zonei unde a fost capturata vulpea purtatoare de rabie. "S-a actionat doar in jurul focarului", ne-a declarat, ieri, primarul Constantin Cibu. In total, au fost capturati 36 de ciini, dupa cum ne-a informat Vasile Horez, concesionarul serviciului de ecarisaj din municipiu. Pe 10 aprilie, daca nu mai apare nici un caz de rabie, carantina veterinara va inceta, odata cu ea terminindu-se si perioada in care maidanezii trebuie capturati in regim de urgenta.
Potrivit unui plan de masuri solicitat de Prefectura Braila, DSV, cu sprijinul Asociatiei Judeteane a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) si a Directiei Silvice (DS), va vaccina antirabic toate cele circa 450 de vulpi, cite se estimeaza a fi pe raza judetului nostru. Vaccinarea se va face prin metoda "manual, la vizuina", prin imprastierea unor momeli sub forma de oua incubate citeva zile, in care s-a inoculat vaccinul.
Cazul Brailei este, din cite se pare, unul fericit, din moment ce avem un singur focar de rabie confirmat. In alte judete, cum ar fi Sibiu sau Ialomita, exista, in prezent, peste 30 de focare. Din acest motiv, Ministerul Internelor si Reformei Administrative a cerut prefecturilor din intreaga tara sa ia masuri urgente pentru protejarea cetatenilor. Prefectura Braila a avut o intrunire, vineri, 21 martie, cu reprezentanti ai DSV, AJVPS, DS si Autoritatea de Sanatate Publica, solicitind intocmirea rapida a unor planuri de masuri. La momentul respectiv, prefectul Mihaela Manea ne-a asigurat ca este vorba doar de masuri preventive, evitind sa mentioneze ca in municipiul nostru deja exista un focar de rabie.